Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Jackson: Thriller 25 /CD+DVD/ (SonyBMG)

Michael Jackson - Michael Jackson: Thriller 25 /CD+DVD/ (SonyBMG)

Jacko biztosra megy: minden idők legnagyobb példányszámban gazdára talált lemezének negyedszázados jubileumát új kiadással ünnepli, mely joggal növeli tovább a Thriller feliratú album fogyását.

Az idén augusztusban 50. születésnapját ünneplő sztár néhány éve piacra dobta négy sorlemezének extra kiadását, melyek közt a Thriller című korong interjúkkal, demófelvétellel és egyéb csemegékkel megpakolt változata is szerepelt. Annak tükrében kétségtelenül el kellett gondolkodni azon, hogy lehetne még emlékezetesebb és gazdagabb tartalommal megemlékezni a könnyűzene történetének egyik legfontosabb lemezére, mely számos előadóra volt, s van ma is hatással. Nem csoda, hogy napjaink éljenzett amerikai kedvencei közül sokan megtiszteltetésnek vennék, s vették is, hogy a Pop Királyával, illetve dalaival dolgozhattak, s munkájuk eredménye e sikerlemez új kiadását ékesítheti.
Merthogy a nagy varázslatnak köszönhetően másfélszer annyi felvétel szerepel a Thriller 25-ön, mint a ’82-es kiadáson!

A 8 Grammy-díjat és kismillió egyéb elismerést hozó, az USÁban 27-szeres (!) platinalamez státusú, 9 dalos albumról annak idején hét szerzemény került kislemezre, s szinte mindről elmondható valami érdekesség! A legrangosabb zenei elismerést odaítélők által az Év dalának kikiáltott Beat Itben Eddie Van Halen nyúzza a húrokat, a Thrillerben a horrorszínész, Vincent Price szövegel, a Human Nature a Grammy-díjas Toto együttes billentyűsének szerzeménye (ő írta a Hold The Line című Toto-sikert is), s játszik is a Jacko-lemezen, míg a The Girl Is Mine-ban Michael duettpartnere Paul McCartney – együtt éneklik meg az ugyanazért a lányért küzdő udvarlók párharcát. Apropó lányok! Michael lánytestvérei, LaToya és Janet a P.Y.T. (Pretty Young Thing) című dalban kaptak szerepet, míg a Billie Jean nemcsak zene tekintetében emlékezetes, de e dal koreográfiájában jelent meg először Jacko jellegzetes moonwalk-tánca… (Erről még később lesz szó!)

Az eredeti hanganyagot az újdonságoktól és egy korábban kiadatlan felvételtől Vincent Price félperces Thriller-felkonferálása választja el. Az öt, 25 éves dal „újrahasznosításában” leginkább a Black Eyed Peas-ből ismert will.i.am és Fergie vették ki a részüket. A kislemezen is kiadott The Girl Is Mine 2008 will.i.am repbetétjével, illetve a McCartney-tól ismert sorok Michael előadásában felhasznált megoldásával alaposan és izgalmasan keveri meg az eredeti nótát. A P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2008 szintén a BEP-arc közreműködésével készült, de mivel ennek az alapja sem volt nagy durranás, az újraértelmezéstől se várjunk sokat. Egész más a helyzet az 1982-es Thriller nyitódalának választott Wanna Be Startin’ Somethin’ Akonnal rögzített verziójával: a Gwen Stefanival is dolgozó énekes produkciója annyira jól sikerült, hogy az Egyesült Államokban e dal kislemez-változatával harangozták be a Thriller 25-öt, s a nóta a Billboard Hot 100-as listáján az 5 helyig jutott!
A Beat It nem sokban különbözik az eredetitől, ám Fergie jelenléte sok tizenévessel ismertetheti meg az Év felvétele Grammy-vel jutalmazott szerzeményt. A három albummal tíz arany gramofont besöprő sztárproducer-rapper, Kanye West ugyan plusz szöveggel nem járult hozzá a világslágerhez, viszont olyan trendi alapot pakolt alá, amire a Timbaland-produkciókat kedvelők is elismerően bólinthatanak!
Az új kiadást záró, ’82-ben rögzített, ám akkor joggal lemaradt, hangszerelésében és hangkeverésében a Human Nature kistvestvérének tekinthető – ugyanattól a szerzőpárostól való – For All Time inkább a különleges, mint az emlékezetes kategóriába sorolható.

A csillogó papírfeknivel burkolt tok a hanghordozón kívül egy DVD-t is rejt, mely szerény játékideje ellenére figyelemreméltó tartalommal büszkélkedhet. Az alig félórás anyag nemcsak a súlyos nyolcvanas évek stílus- és divatjegyeit magán viselő Billie Jean és Beat It klipjével, de a hatperces címadó játékidejénél kétszer hosszabb, horrorelemekkel és csattanóval bíró zenés kisfilmmel is bír – utóbbit a vígjátékokat és horrorfilmeket egyaránt jegyző John Landis dirigálta. A Thriller album összes klipjén túl pedig megtaláljuk még a Motown kiadó 25. jubileumi estjén rögzített Jacko-produkciót, mely nem a Billie Jean-playbackje, hanem az ott és akkor debütáló moonwalk-tánc miatt érdemes megtekinteni.

Tracklista
1. Wanna Be Startin’ Somethin’
2. Baby Be Mine
3. The Girl Is Mine (duett Paul McCartney-val)
4. Thriller
5. Beat It
6. Billie Jean
7. Human Nature
8. P.Y.T. (Pretty Young Thing)
9. The Lady In My Life
10. Vincent Price beköszönés a Thrillerből
11. The Girl Is Mine 2008 (will.i.am-mel)
12. P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2008 (will.i.am-mel)
13. Wanna Be Startin’ Somethin’ (Akonnal)
14. Beat It 2008 (Fergie-vel)
15. Billie Jean 2008 (Kanye West Mix)
16. For All Time

DVD
1. Billie Jean – videóklip
2. Beat It – videóklip
3. Thriller – videóklip
4. Billie Jean – fellépési

Balajti Péter

2008. 02. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 02. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 02. 17. 23:21
Nekem már megvan a lemez. Csúcskirály... s többen a környezetemből vagy megvették, vagy letöltötték. Tudhat valamit egy a Jackson bá' ha egy ujrakevert albummal ilyen hirtelen lázat teremtett. Király! És nem csak MJ de a Thriller is!!!
Balajti Péter 2008. 02. 18. 11:38
Csak részben újraértelmezés, a korong tartalmazza a teljes, klasszikus Thriller-anyagot is, nem beszélve a DVD-ráadásról!
Vendég 2008. 02. 19. 11:18
Király!!:-))Szerintem ha ezt a lemezt bárki is meghallgatta, azt tudja mi az a Michael Varázs!! King Of Pop.
Vendég 2008. 02. 24. 23:16
király, naygon jó, bár már jó lenne új lemez. Égő a mostani sztárokra nézve, hogy visszatér jackson egy régi albummal és nagyobbat tarol mint mostanság bárki más...

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Michael Jackson: Thriller 25 /CD+DVD/ (SonyBMG) cikk képei
Michael Jackson - Michael Jackson: Thriller 25 /CD+DVD/ (SonyBMG)