Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Rockopera: István, a király /2DVD/ (Dotkom Média)

Rockopera - Rockopera: István, a király /2DVD/ (Dotkom Média)

Úgy tartják, a leghíresebb magyar rockopera változtatta meg a premier helyszínének nevét, s lett a városligeti szánkódombból Királydomb. Az ottani hat felejthetetlen előadást 120 000-en látták, míg a helyszínen rögzített Koltay-remeket moziban több, mint másfél millióan, televízióban pedig 7 000 000-óan követték figyelemmel… Csoda, hogy a film jubileumi, kétlemezes kiadása hetek óta vezeti a MAHASZ DVD Top 20-as listáját?!

Izgalmas kísérlet volt annak idején az István, a király rockopera és a belőle készült mozifilm is. Még ha a Andrew Lloyd Webber–Tim Rice: Jézus Krisztus Szupersztár című sikerdarabja és az abból készült Norman Jewison jegyezte szélesvásznú kitűnő kiindulási pontot adott is Szörényi–Bródy szerzőpárosnak, no meg Koltay Gábor rendezőnek. A számos hasonlóság ellenére természetesen önálló mesterműről beszélhetünk: nyoma sincs a bizonyos magyarországi produkciókra jellemző furcsa utóíznek, hiszen az István, a király nem csupán zene, ének, tánc és előadás tekintetében, de témaválasztás és történetmesélés szempontjából úgyszintén kulcsfontosságú alkotás, mely 1983-ban ugyanúgy katarzist váltott ki nézőiből, mint napjainkban.

Igaz, akkoriban bátorságnak számított összeengedni a színművészeket és a rockereket (utóbbiak közül többen sokáig nem kívánt vagy éppenséggel megtűrt személyek voltak), s a vallási-történelmi témaválasztás is meredeknek hathatott. A gigantikus siker azonban az alkotókat igazolta, s igazolja.

A huszonöt évvel ezelőtti film DVD-kiadására régóta várók a többféle – csíksomlyói, esztergomi – felvétel után végre a klasszikus változat is megjelent, ráadásul több órányi extrával. Lássuk, minek lehet örülni és minek nem!

A digitálisan felújított sztereó hang a lehető legtöbbet hozza ki a negyedszázaddal ezelőtti technikával rögzített énekből, zenékből és effektusokból, ám a kép sajnos nem esett át sem tisztításon, sem színkorrekción, így a komolyabb képmegjelenítők még inkább kihozhatják a retró-vizualitás rákfenéit. Lehet csóválni a fejünket, különösen akkor, ha az egyik ráadásanyagban bevágott csodaszép képminőségű jelenetekkel vetjük össze a főműsort, ám az alkotásban felfedezhető (egyébként az Egészséges erotikát is jegyző Tímár Péter nevéhez köthető) trükkökhöz némiképp illik is az egykori, szó szerint fapados mozikban sem sokkal jobb minőségben vetített kép.

A nagylemezt ismerők számára minden a Te kit választanál? című dallal indul, ám akárcsak az opera, a rockopera esetében sem árt, ha megtekintés előtt tisztában vagyunk azzal, miről is szól majd a mű, így kitűnő ötlet volt pár sorban felvázolni mind a kort, mind a szereplőket, s a köztük feszülő áthidalhatatlan, vérontást hozó ellentéteket.

Az akkori rockvilág csúcsai közül szinte mindenki jelen van: Vikidál Gyula erőteljes hangja, megjelenése és színészi játéka elválaszthatatlan Koppány figurájától, de ugyanez mondható el a Tordát megformáló Deák Bill Gyuláról, a Laborcot játszó Nagy Feróról és az Asztrikot alakító Victor Mátéról is. Bár Varga Miklós és Sebestély Márta csak hangját adhatta, hiszen a címszereplőt Pelsőczy László, míg Rékát Kovács Ottília keltette életre. A döbbenetesen erős dalokhoz (pl.: Nincs más út, csak az Isten útja, Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár, Elkésett békevágy, Véres kardot hoztam), valamint a modern, stilizált környezetbe helyezett, minimális kellékekkel kiegészült színészi játékhoz precíz és elgondolkodtató szövegek párosultak, melyek több nyelven, köztük magyarul is feliratozhatóak lehettek volna, de sajnos semmi ilyen extra kísérőszöveg nem került a filmhez. A filmhez, mely mai szemmel nézve sem fényképezés, sem vágás és egyéb technikai, illetve látványelemmel nem képes elvarázsolni a napjaink videóklipjein és zenés filmjein felnövőket, de ebben az időtálló műalkotásban a kép szolgálja a zenét és az üzenetet, nem fordítva! Ebben pedig örökké erős lesz az István, a király, amit látni és érteni kell! (Ehhez szolgál segítségül az a combos extraanyag, mely első látásra nem feltétlenül tűnik sem izgalmasnak, sem érdekesnek, aztán mégis.)

Bár a filmet tartalmazó korongon megtalálható István, a király főpróbájáról készült riport, illetve Koltay zenés történelmi játéka inkább csak adalék, a méltán elismert koreográfus, Novák Ferenc valóban nagyszerű gondolatokat oszt meg, a kesernyés Vikidál-riport pedig akár (részben átvitt értelemben) ma is készülhetett volna!

A második DVD-lemezt azonban csak az extráknak szánták a készítők. Igaz, e hordozó menüjéből csupán három archív anyag hívható elő, ám ezek összjátékideje közel két és félóra! A rockopera sevillai bemutatója cseppet hosszabb a kelleténél, viszont a határon túli siker lenyomatán felül nagyon komoly üzeneteket hordoz (Victor Máté elmondja, hogy e darab a teljesen különböző, még az István, a királyról is eltérő módon gondolkodó emberekből is minden alkalommal képes közösséget alkotni). A zeneszerző Szörényivel Kondor Katalin készített mélyinterjút sok és Illés- és musical-részlettel, míg a rendezőt, Koltay Gábort Juhász Előd faggatta, beszélgetőpartnerének szegezve egy sor ma is provokatívnak tűnő nézői kérdést… (Kár, hogy a mű szövegírójával és a darab lantosával, Bródy Jánossal nincs ilyen vagy hasonló anyag.)

Egy feljavított képminőség, egy jó audiókommentár, illetve egy többnyelvű feliratozás sokat dobtak volna a kiadvány összképén, mely pusztán megjelenésével is komoly hiánypótlás, nem beszélve a vaskos extrákról – az István, a király mozifilm jubileumi változata a rockopera összes DVD-kiadása közül azonban így is kötelező!

Tracklista
1. DVD
István, a király – a mozifilm (felújított sztereó hanggal)
+
Stúdió ’83 – riport az István, a király főpróbájáról
+
Stúdió ’83 – interjú Novák Ferenccel, az István, a király koreográfusával
+
Stúdió ’85 – interjú Vikidál Gyulával, Koppány megformálójával
+
Stúdió ’85 – riport Koltay Gáborral. Téma: az Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játék

2. DVD
Az István, a király Sevillában
+
A végtelen út – interjú az István, a király zeneszerzőjével, Szörényi Leventével, 60. születésnapja alkalmából
+
Pillanatkép – beszélgetés az István, a király rendezőjével, Koltay Gáborral

Balajti Péter

2008. 02. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 02. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 07. 15. 19:59
szép de baok rá nem érdekel lemajmolták a jézus krisztus szupersztárt háháhá
Vendég 2008. 10. 07. 13:39
nagyon jó de lehetne ráteenni zenét is!
VENDÉG 2013. 09. 11. 6:26
nagyon jó)))
VENDÉG 2013. 09. 11. 6:27
))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Rockopera: István, a király /2DVD/ (Dotkom Média) cikk képei
Rockopera - Rockopera: István, a király /2DVD/ (Dotkom Média)