Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ladánybene 27: Babylon Cirkusz (Szerzői kiadás)

Ladánybene 27 - Ladánybene 27: Babylon Cirkusz (Szerzői kiadás)

A szerzői kiadás – sajnos – magában hordoz valamiféle negatív előítéletet: az ember könnyen gondolhatja azt, hogy azért nem állt egy lemezkiadó a produkció mellé, mert az nem ér el egy bizonyos szintet. A bő két évtizede aktív LB27 legújabb anyaga nemcsak e tévhitet cáfolja, de olyan pozitív zenei tartalommal bír, hogy kötelezővé kellene tenni! A reggae él, sőt éljen!

A külcsínre fogékonyakat már az igényes dizájnnal büszkélkedő digipack-tok közepén helyet kapó nagylemez-forma fekete CD megnyeri, mindez persze addig igazán figyelemreméltó, míg fel nem csendül az első (második, harmadik, negyedik…) dal!
László M. Miksáék olyan zenei igényességgel és profizmussal alkottak meg egy sor vadiúj slágert, s poroltak le pár korábbit, amivel garantáltan még közelebb kerülhetnek az egykor kitűzött, s máig szem előtt tartott célhoz. A célhoz, melyet megfogalmazni könnyű, megvalósítani már annál nehezebb: megszerettetni és megismertetni a reggae-t idehaza. (A média ugyan még adós, ám az egyik legkomolyabb hallgatószám-növekedéssel büszkélkedő közszolgálati rádió már ráharapott a Babylon Cirkusz című lemezre, melyről több dalt is szívesen játszanak…)

A nyitásnak választott, fura című Arci dal kitűnő indítás, azt azt követő – szintén telitalálatos – Judge Day pedig nem ismeretlen a műfaj hazai művelőit figyelemmel kísérők számára, lévén e nóta az alapja az első hazai riddim albumnak. A feszesebb ütemeket kedvelők a Doktor kérlekre bólogathatnak, amivel kiváló kontrasztban van az elvarázsolt Babylon III.

Az új anyag első, magyar nyelvet nélkülöző, ám vendégközreműködővel büszkélkedő darabja, a Color Dem A Judah – melyben Miksa mellett az ex-Zagastic arc, Babarczi Bulcsú hipnotizálja a mikrofont és a befogadót, bár a igazi varázslat egyértelműen a Szárnyal a lelkem. Egyedül a Hitelmélet marad el a korong összes többi tételétől, de ilyen erős friss szerzemények mellett szemet, pontosabban fület hunyhatunk e felett.

Elgondolkodtató, olykor rasta-hitelmélettel átitatott szövegek (az internetnek köszönhetően könnyen utána olvashatunk a témának) társulnak a megállíthatatlanul fülbemászó dallamokhoz és lüktető ritmusokhoz, sőt, arra is van példa, hogy ugyanaz a téma más tempóval, hangszereléssel és szöveggel új értelmet nyerve többször is szerepel – ez a helyzet a Babylon III és A roots tanít, illetve a Judge Day riddim-korongról való címadó, s a Babylon Cirkusz ráadásai közt helyet kapó Thousands and Millions esetében is.

Apropó ismétlések. A Ladánybene 27 kilenc új szerzeménye mellé három korábbi darab újraértelmezésének is jutott hely (az egykor klippel megtámogatott Az élet másban ezúttal a német-francia Dr. Ring-Ding adja a toastot), bár a címek egy-két helyen egy kissé megváltoztak: a Jah, Rastafari, ezúttal csak Jah, Rastaként szerepel a borítón, s hasonló a helyzet a Csak egy rajzzal is, mely Rajzként van feltűntetve, de annyi baj legyen!

A további két ráadás mellé jogosan biggyesztették a fiúk a "Bonus Tracks" feliratot, lévén Az oroszlán egy hétperces, de cseppet sem unalmas Connections-kollaboráció, melyben – úgy mint a korongzáró a Thousands and Millions-ben – Dr. Ring-Ding oroszlánrészt vállalt magára.

Maximális életigenlés, rasta-történelem és filozófia keveredik a Ladánybene 27 legújabb lemezén, mely olyan élő hangszerekkel mesterien megszólaltatott nagyszerű (zenei) élményt nyújt, melynek hallatán bárki megtapasztalhatja, milyen is az, amit a korong egyik kulcsdalának címe hirdet: fürdik a lelkem. Köszönet érte!

Tracklista
1. Arci dal
2. Judge Day
3. Doktor kérlek
4. Babylon III
5. Color Dem A Judah feat. Bulcsú
6. A Roots tanít
7. Felemel a szél
8. Fürdik a lelkem
9. Hitelmélet
10. Az élet más
11. Jah, Rasta
12. A rajz
13. Az oroszlán feat. Dr. Ring-Ding & Connections
14. Thousands and Millions feat. Dr. Ring-Ding

Balajti Péter

2008. 03. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 03. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ladánybene 27: Babylon Cirkusz (Szerzői kiadás) cikk képei
Ladánybene 27 - Ladánybene 27: Babylon Cirkusz (Szerzői kiadás)