Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Hofi tükre 6. /DVD/ (Hungaroton)

Hofi - Válogatás: Hofi tükre 6. /DVD/ (Hungaroton)

Hat éve nincs közöttünk, ám zsenialitása – a kép- és hangfelvételek, valamint a szájhagyomány révén – ma is él. Poénjainak sora most is ugyanúgy üt, mint évtizedekkel ezelőtt, s ahogy a 2002-ben indult sorozat legújabb darabja bizonyítja: Hofi humoristaként és zenebohócként egyaránt képes volt jókedvre deríteni a nagyérdeműt.

Annak idején ő tette igazán emlékezetessé a szilveszteri televíziós és rádiós műsorokat, s humora segítségével komolyan hozzájárult az élet elviselhetőségéhez. (Archív anyagait nézve ne lepődjünk meg, ha önkéntelenül is feltesszük magunkban a kérdést; vajon ma mit mondana, mit mutatna nekünk azon a tükrön keresztül, mely oly’ nagyon a sajátja volt?!)
A színész/parodistából számos kitűntetéssel (köztük Jászai Mari-díjjal és Kossuth-díjjal egyaránt) jutalmazott humorista/énekes előadóművész lett, akinek nagylemez-kollekciója mellé már igen gazdag és folyamatosan bővülő DVD-gyűjteményt is illeszthetünk. A mostani kép+hanganyag-csemegézés – akárcsak az előző részek – számos évtizedet idéz, így a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évekből egyaránt kapunk rekeszizomláz okozó lenyomatot, legyen szó sportról, zenéről, közéletről vagy politikáról.

A válogatást a ’84-es Gondolj apádra nyitja, melyben az azóta számos alkalommal sikerrel előadott címadó dal többször is felcsendül, s kiderül, hogy a humorista nemcsak a színpadon, de nagybőgőn is nagyon jól játszik – persze a maga módján.

Apropó hangszerek! A Koldusoperából elővarázsolt Bicska Maxi-klasszikus fekete-fehér felvételében akkori felesége előtt produkálja magát: szájtrombitázik és énekel… Ennél még tovább megy a két esztendővel később, 1968-ban rögzített mutatványban, ahol is a nagy Satchmo, azaz Louis Armstrong paródiájában több rézfúvós és egyéb zenekari kellék imitálásával nevettetve tiszteleg a dzsessz egyik kiválósága előtt. (Ne csodálkozzunk, Hofi Géza paródiai nem kímélték sem Zoránt, sem Sammy Davis Jr.-t, de Rhoda Scott, Michael Jackson, Tina Turner, Bruce Springsteen, illetve Stevie Wonder is megkapta a magáét!)

Ezek után nem meglepő, hogy a tíz évvel ezelőtt bemutatott Élelem bére című Madách-műsorának TV-felvétele is zenei betéttel kezdődik. Igaz, ott már – akárcsak a Ki fog gólt lőni? című, sajnálatosan máig aktuális magánszámában – maximálisan a humoré a főszerep, de ki bánja ezt?!

A legfrissebb Hofi tükre nagyszerűen illeszkedik a hazánk egyik legnagyobb humoristájának portréját megfestő sorozatba, melyben a humor és a zene olykor elválaszthatatlan elegyet képeznek. (Elég csak a korábbi részekben felidézett Live Aid-paródiára, a Hegedűs a háztetőn adaptációra, a Hófehérke-mutatványra vagy a Hofi–Koós Show-ra gondolnunk…)

S hogy lesz-e folytatás? Egészen biztos, elvégre a Hofi–Koós-féle Macskaduett című paródiaegyveleg – melyhez Nepp József készített animációs videóklipet – még nem kapott helyet a DVD-szériában.

Tracklista
1. Gondolj apádra
2. Ki fog gólt lőni?
3. Bicska Maxi
4. Élelem bére
+
5. Armstrong paródia
+
Hofi könyvajánló

Balajti Péter

2008. 04. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 04. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 10. 25. 21:12
Semmi

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Hofi tükre 6. /DVD/ (Hungaroton) cikk képei
Hofi - Válogatás: Hofi tükre 6. /DVD/ (Hungaroton)