Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

R.E.M.: Accelerate /CD+DVD/ (Warner)

REM - R.E.M.: Accelerate /CD+DVD/ (Warner)

A georgiai banda rajongóinak soha nem kellett még ennyit várniuk új stúdióalbumra, mint az Accelerate esetében. Igaz, a négy év türelmet megkönnyítette a tavalyi Live feliratú koncert CD+DVD, mely a korábbi jól ismert szerzemények mellett egy tételt (I’m Gonna DJ) hozott a 2008-as korongról is. A friss anyag DVD-vel megfejelt változatát elemeztük.

Negyedszázaddal az első stúdiólemez után még mindig tud újat mondani a Michael Stipe, Peter Buck és Mike Mills alkotta együttes. A védjegyszerű R.E.M.-zenéhez aktuális problémák, sajátos stílusú kritikák kerültek meg a tar frontember által papírra vetett majd mikrofonba énekelt soraiban. A U2-val és The Hives-szal is dolgozó Grammy-díjas producer, Jacknife Lee támogatásával egy egészen energikus és nyers album született, melynek kifejezett erőssége a jól kitalált dalsorrend. A lemezindító Living Well Is The Best Revenge és az azt követő Man-sized Wreath borítékolható kislemez-sikerek, s bár az első maxi és videóklip a Supernatural Superserious-höz készült, ez a húzás inkább csak bemelegítésnek tűnik (ennyi erővel választhatták volna a Hollow Mant is…), hogy aztán a fent említett két szerzemény és/vagy az album első felében helyet kapó Hollow Man segítségével még nagyobb figyelmet kaphasson az Accelerate.

A nagyszerű dalsorozatban megtapasztalt lendület egészen a címadó tételig tart, majd a Drive zenei hangulatát idéző, ám annak jogos sikerétől azért jócskán elmaradó Until The Day Is Done fékezi le a korábbi nóták által diktált tempót, mely a Mr. Richards és a Sing For The Submarine során fokozatosan gyorsul, hogy aztán a Horse To Waterrel és a lemezt záró I’m Gonna DJ-vel visszatérjen nagyjából ahhoz a sebességhez, ahonnan az egész indult.

Az Accelerate speciális kiadásának sajátossága a direkt kis híján darabjaira hulló, dalszövegeket tartalmazó kísérőfüzet mellett helyet kapó DVD, mely nem csupán a Supernatural Superserious kislemez két ráadásdalát tartalmazza (mp3-ban is!), de egy, a lemezzel foglalkozó, időnként meglepően intim atmoszférájú, máskor kifejezetten idegesítő üresjáratokkal teli dokumentumfilmet is. Kétségtelen, az anamorfikus szélesvásznú, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hangsávval bíró anyag kb. az első tíz perc nélkül sokkal hatásosabb lett volna. (Egyébként ebből az interjúrészletekkel tarkított doksiból idéz a Supernatural Superserious videóklipje, mely méltatlan módon nem került rá a ráadáshordozóra.)

A részben Dublinban rögzített, illetve az ottani közönség előtt bemutatott anyag az angol, az ír és a kanadai albumlistákat gond nélkül meghódította, de a zenekarnak szülőhazájában sem kell szégyenkeznie: az USA meghatározó zenei szaklapja, a Billboard 200-as besorolásában az előkelő második helyen végzett. A magyarországi slágerlista-eredmény ugyan nem kiemelkedő, de ez még javulhat, ahogy közeledik a zenekar Sziget-fellépésének dátuma.

Tracklista
CD
1. Living Well Is The Best Revenge
2. Man-sized Wreath
3. Supernatural Superserious
4. Hollow Man
5. Houston
6. Accelerate
7. Until The Day Is Done
8. Mr. Richards
9. Sing For The Submarine
10. Horse To Water
11. I’m Gonna DJ

DVD
1. 6 Days (dokumentumfilm)
2. Red Head Walking (B-oldalas kislemezdal)
3. Airlines (B-oldalas kislemezdal)

Balajti Péter

2008. 04. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 04. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 12. 27. 20:10
eszméleten ütősre sikerült, akárki akármit mond.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

R.E.M.: Accelerate /CD+DVD/ (Warner) cikk képei
REM - R.E.M.: Accelerate /CD+DVD/ (Warner)