Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Best Of Csillag születik /DVD/ (EMI)

Válogatás - Válogatás: Best Of Csillag születik /DVD/ (EMI)

Msfél hónapon keresztül futott hazánk egyik kereskedelmi csatornáján Magyarország legutóbbi tehetségkutatója, a Csillag születik, mely túllépve az énekes, illetve táncos produkciókon teret adott parodistáknak, mesemondóknak, zsonglőröknek, bűvészeknek és akrobatáknak is. A tavalyi elődöntős DVD után a nyolc adás legjobbnak vélt produkciói kerültek kép- és hanghordozóra az idén.

A szerkesztők harmincnál is több mutatványt sűrítettek a mintegy másfélórás anyagba, melyből lehet, hogy sokaknak hiányzik az eredményhirdetés ceremóniája, s a tétért való versengés izgalommal teli légköre, de éppen ezek hiánya teszi a műsort nemcsak időtállóvá,
de bármilyen családi összejövetelen bevethetővé. (Kárpótlásul az extra menüpont alatt megtalálható egy bő egyperces Csillag születik-montázs, nagy csinnadrattával.)
Ha elvonatkoztatunk a Csillag születik kereteitől és a műsor szabályait figyelmen kívül hagyva szemléljük az egymást követő tehetségeket, akkor rájöhetünk, ilyesfajta gálákat kapunk karácsony és szilveszter környékén a TV-ben. Most mindezt logók, reklámok és konferansziék nélkül élvezhetjük, s a készítők mindent megtettek, hogy az ilyen típusú műsorok keretein belül valóban a maximumot nyújtsák.

A hazai televíziós szokásoknak megfelelően 4:3-as kép és sztereó hang adja vissza a négy kategória megannyi résztvevőjének sok esetben irigylésre méltó fellépőruhákban előadott produkcióját, melyekhez kellően változatos és ötletes vizuális háttérmegoldások társultak.

A lemez indítás és hivatalos figyelmeztetés után, ám a menükép előtt az En Vogue-féle Free Your Mind közös adaptációja adja meg az alapot, sajátos módon bemutatva mindazokat, akiket a főműsorban – nem feltétlenül énekelni – láthatunk. (A kiadványt záró hasonló szerkezetű finálé nem ennyire átfogó.) Bár kétségtelen; az ének és a muzsika kulcsfontosságú, s bizony számos versenyszámnál fél sikert jelentett a jól megválasztott zeneszám. Például ifjú korához képest bármilyen meglepő komolysággal és alázattal adta elő Bíró Gergő az A csitári hegyek alatt című népdalt, nagyon sokat számított, hogy a népzenei hangszereket zongorára és fúvósokra cserélték! Vagy ott van a szöveg! Janicsák Veronika latin standardjénél ugyanis nemcsak a spanyol szabású fellépőruháért és sminkért, de a Besame mucho eredeti spanyoljából magyarra váltó dalszövege is díjazandó. A dalválasztás tekintetében szintén nem lehetett nagyot hibázni Phil Collins filmzene-slágerével (Against All Odds az azonos című mozifilmből), bár az Oscar-jelölt szerzeményt pont olyan nehéz jól előadni, amilyen szép – Kocsis István azonban nem vallott szégyent. A nehezebb utat választó Kovácsovics Fruzsina saját szerzeményének előadása során ugyan érzéklehető némi megbicsaklás, az énekesnőt egyénisége és tehetsége azóta lemezszerződéshez juttatta. A musical szintén elmaradhatatlan része a tehetségkutatóknak, ám Polyák Rita nem a Broadway és a West End repertoárjaiból választott: a Diótörő és Egérkirály Szomor György, Szurdi Miklós és Valla Attila remekművéből az egyik legszebb tétel, a Szerelmes csillagok mellett döntött. Talán Rontó Kitty esetében is szerencsésebb lett volna e műfajból szemezgetni, lévén a soulos/r’n’b-s vonalból kiragadott Herot elég kevés fehérbőrű tudja úgy vagy hasonló szinten előadni, mint a listavezető nótát eredetileg sikerre vivő Mariah Carey…

Igaz, musicalből bőven akad a duett-blokkban: Balogh Brigitta a szintén jó esélyekkel indult Ádok Zoltánnal alkotott harmonikus párost Az operaház fantomja című Webber-siker egyik legszebb lírai kettősének előadásában, de a lovaggá ütött angol komponista büszkeségei közül választott egyet Kovácsovics Fruzsina is, aki a Jézus Krisztus Szupersztár eredetileg szólótételének közös prezentálásához az Operettszínház kiválósága, Berecki Zoltán vállalkozott. Toldy Anna és Toldy Viktória együttműködése pedig nemcsak remek énektudásról tett tanúbizonyságot, de megmutatta, hogy micsoda élettel és energiával tölthető meg Mariah Carey egykori karácsonyi albumáról, illetve az Igazából szerelem című moziból egyaránt ismert All I Want For Christmas Is You című nóta! A legemlékezetesebb közös „vállalkozás” mégis Bíró Gergő és a Noxból ismert Péter Szabó Szilvia nevéhez köthető: a csodaszép énekesnő és a kiskamasz közös fellépésén a tekintetük mindent elárult: öröm, boldogság és egyfajta kölcsönös megtiszteltetés ragyogott a szemükben.

Sub Bass Monster feltűnése vendégszereplésnek tűnhet, ám ha jobban megnézzük a háttértáncosait, s a Gyulafirátot című előadást követő western koreográfiát, rájöhetünk, hogy bizony a 4 For Dance tagjai remekeltek a szülőhelyét szavakba öntő dumagép mellett is. A vadnyugat öltözékét és örökzöld melódiáit néptánc-elemekkel kombináló megoldás valóban zseniális, akárcsak a Rhythm & Shoes sztepp-mutatványa – utóbbi formáció a Grease-ből kiragadott Greased Lightninget idézte meg és „kopogta le”. Az Attraction látványszínház fekete háttérből kiemelkedő, UV-színű kellékekkel varázsolt, miközben a néző eldönthette, hogy a nem mindennapi előadásra vagy annak lehetséges megoldására koncentráljon jobban?! Hasonló dilemmával járt a Charlie & Viola néven futó akrobata-páros produkciója, mely abszolút mestermunka – az ember nem is érti, hogy miért egy tehetségkutatóban, s miért nem egy cirkuszfesztiválon találkozott velük először?! Ugyanez érvényes a Diabolo zsonglőr-fiúkra is…

A Beat’n’Folk Beatbox és néptánc kombinációja, illetve Hajnóczy Soma szemfényvesztős mobiltelefon-őrülete bizonyos értelemben bekerülhettek volna Pál Zoltán Fábry-paródiája, illetve Utasi Árpád mesemondása mellé, hiszen mindegyikük előadásának alapja a sajátos, mégis szerethető humor.

Az utolsó blokk létjogosultsága félig-meddig megkérdőjelezhető, hiszen mi szükség van ismert és elismert vendégművészekre egy tehetségkutatóban, ahol könnyedén kiemelkedhetnek a felfedezésre vágyók/várók közül. Ám a profik előadásával összevetve sem tűnnek amatőrnek a Csillag születik legemlékezetesebbjei, akik közül többekből akár hasonló vendégművész is lehet néhány év vagy évtized múlva. (S bár akad egy-két kivétel, ők most inkább erősítsék a szabályt…)

Tracklista
0. Közös produkció: Free Your Mind
Ének
1. Bíró Gergő: A csitári hegyek alatt
2. Janicsák Veronika: Besame mucho
3. Kocsis Tibor: Against All Odds
4. Kovácsovics Fruzsina: Üzenet a nagyvilágnak
5. Polyák Rita: Szerelmes csillagok
6. Rontó Kitty: Hero
Duettek
7. Balogh Brigitta–Ádok Zoltán: All I Ask For You
8. Beat’n’Folk: Beatbox és néptánc
9. Janicsák Veronika– Kocsis Tibor: Especially For You
10. Kovácsovics Fruzsina–Bereczki Zoltán: Nem tudom hogy szeressem
11. Boros Réka–Kiss Linda–Szegedi Zoltán: Santa Claus Is Comin’ To Town
12. Polyák Rita–Rontó Kitty: Tell Him
13. Toldy Anna–Toldy Viktória: All I Want For Christmas Is You
14. 4 For Dance–Sub Bass Monster: Gyulafirátót
Tánc/zsonglőr
15. 4 For Dance: Western koreográfia
16. Attraction: Látványszínház
17. Black Time: Hiphop koreográfia
18. Lakatos Zoltán–Rostás Viktor–Black Time: Néptánc és hiphop koreográfia
19. Charlie & Viola: Artista produkció
20. Diabolo: Zsonglőr produkció
21. Hajnóczy Soma: Bűvész produkció
22. Rhythm & Shoes: Sztepptánc
23. Lakatos Zoltán–Rostás Viktor: Néptánc
Próza/humor
24. Pál Zoltán: Fábry Sándor paródia
25. Utasi Árpád: A pletykás asszonyok
Vendégművészek
26. Botafogó: Cabaret
27. Miklósa Erika: Ave Maria
28. Góra Krisztián és a Tűzmadarak: Tűzzsonglőr produkció
29. Rippel Ferenc–Rippel Viktor: Extrém akrobatika
Ráadás
30. Közös produkció: Szánkózás
+
Extra: Csillag születik-montázs

Balajti Péter

2008. 04. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 04. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Best Of Csillag születik /DVD/ (EMI) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Best Of Csillag születik /DVD/ (EMI)