Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Retro Poptarisznya 2. (Private Moon/EMI)

Válogatás - Válogatás: Retro Poptarisznya 2. (Private Moon/EMI)

B. Tóth László rádiós sikere, a Poptarisznya annak idején állandó vasárnapi programmá nőtte ki magát. Sőt, a műsor slágerlistája, a Pop-Tari-Top éves összefoglalóiból nagylemez-sorozat is született. Mindennek sok esztendeje már, ám a kellemes hangú lemezlovas tavaly visszatért, idén pedig folytatja az ismét felénekelt és újraértelmezett hazai sikerek felkonferálását.

– Ez olyan, mintha rádiót hallgatnék! – kiálthatnak fel mindazok, akik még nem találkoztak B. Tóth László produkcióival, de éppen ez benne a retró! Hiszen a Poptarisznyában (kivéve a magnós blokk!) és a Pop-Tari-Top lemezeken sem volt szünet: a dalok elején és végén bizony a fel- és átvezetéseké volt a főszerep, mely egyfajta esszenciaként nem csupán az előadó és a dal címét említette meg, de némi zenei vagy privát infó is járt hozzá. Ez már a 2007-es Retro Poptarisznya esetében is így működött, más kérdés, hogy az egykori nagyok közül egész sokan vannak jelen mindkét korongon: Első Emelet, Exotic, Edda, Bikini, R-Go, Zoltán Erika és B. Tóth László. Ez persze nem feltétlenül baj – na jó, azt leszögezhetjük, hogy lemezlovas ne énekeljen! –, az viszont elkeserítő, hogy a hanghordozó adta játékidő-lehetőséget egyik kiadvány sem aknázta ki! Az első rész alig ötven perc, a mostani még rövidebb… Ennyi erővel ráadásként felkerülhetett volna önállóan is néhány, a műsorban elhangzó remix (vagy még egy CD-n a teljes tartalom kötőszövegek nélkül), hiszen a többségük valóba zseniális!
Itt van mindjárt a Zoltán Erika-féle Remete lány, mely ezúttal megkapta Dr. Alban Sing Hallalujah című sikerének alapját, s az eredmény hihetetlenül jól szól! Szintén telitalálatos a house-ütemekkel megpakolt R-GO nóta, a Rég várok valakire, s bár szokatlan, cseppet sem rossz a Bonanza Banzai egykori remeke, a Kezemet nyújtom funkys megoldása, illetve kiemelkedő az Első Emelettől A film forog tovább finom megbolondítása is.

Sajnos Hamvai P.G. EDDA újraértelmezése nem az igazi, s bizony a The Sixties néven összeállt hatvanasok (Charlie, Somló Tamás, Závodi János, Sebő Ferenc stb.) közös éneklése is jobban vette volna ki magát az összeállítás végén vagy különálló pluszként, különösen úgy, hogy a zárásnak szánt Rap-rotarisznya nem csak a címét tekintve problémás… (Sajnos annak idején is helyet kapott a Pop-Tari-Top korongokon/kazettákon egy-egy B. Tóth-féle zenei montázs.)

A mai harmincas-negyvenesek simán bólintanak a régi szignálokra, B. Tóth László kommentárjaira, melyek, ha nem is trendik (hogy is lennének azok, amikor ma már nem nagyon van ilyen a kereskedelmi rádiókban), de működnek és nosztalgiát ébreszthetnek, akárcsak az egykor dalok, melyek – Spigiboy közreműködésének köszönhetően is – új köntösben szintén megállják a helyüket, és kivételesen az eredeti előadók tolmácsolásában juthatnak el a mai fiatalokhoz. A szándék és a cél találkozása ezúttal jobban sikerült, mint az első Retro Poptarisznya esetében, ez pedig megérdemel egy négyest.

Tracklista
1. Charlie@Roxtar: Zenegép
2. Zoltán Erika@Roxtar: Remetelány
3. R-Go@Roxtar: Rég várok valakire
4. Carpe Diem@Roxtar: Álomhajó
5. Hip Hop Boyz@Roxtar: A hegyekben fönn
6. Exotic@Roxtar: Trabant
7. The Sixties: (nekünk) Így kerek a világ – az elmúlt 60 év
8. Bikini@Roxtar: Mielőtt elmegyek
9. Bonanza Banzai@Hit Project: Kezemet nyújtom
10. EDDA@Hamvai P.G. & Nightworkz: Éjjel érkezem
11. Első Emelet@Disco Roberto: A film forog tovább
12. B. Tóth László: Rap-rotarisznya

Balajti Péter

2008. 05. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 05. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 05. 23. 17:37
szerintem szuper!
zsoltikaj 2012. 05. 21. 9:32
nagyon jó mixek

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Retro Poptarisznya 2. (Private Moon/EMI) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Retro Poptarisznya 2. (Private Moon/EMI)