Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

David Gilmour: Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall /2DVD/ (EMI)

David Gilmour - David Gilmour: Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall /2DVD/ (EMI)

A Pink Floyd énekes-gitárosa harmadik szólólemezével végre sikeresen meghódította a hivatalos angol albumlista csúcsát, s a tízdalos On An Island teljes anyagával, valamint legendás együttesének megannyi sikerével és billentyűsével nemcsak turnéra indult, de azt, s annak legfontosabb fellépését meg is örökítette…

Amikor egy ilyen kaliberű művész egy egész estére színpadra áll, akkor bizony lehet tudni, hogy múltidézésből is jócskán kijut majd. A kérdés csak az, milyen arányban lesznek a szólóprodukciók és a közel negyvenöt éve létező zenekar munkái? Nos, az arány hibátlan. Igaz, a ’78-as David Gilmour, illetve az 1984-ben megjelent About Face korongról egyetlen tétel sem csendül fel, viszont az On An Island teljes anyaga – egy dalcserével – a lemezen található sorrendben hangzik el. Más kérdés, hogy a dalok sora közel sem hibátlan: a több tételnyi Pink Floyd-varázslatból érkezünk a „szigetre”, melyet a Gary Moore-t idéző Castellorizon vezet be, s a tíz friss szerzeményt követő szünet utáni második felvonásban újra (és kizárólag) Pink Floyd kiválóságok kapnak helyet. A legegyszerűbb az lett volna, ha az első felvonás csak a szólólemezre koncentrál… A koncertnek tehát nincs meg az íve (nagyon sokat jelentett volna egy kivetítő az On An Island dalaihoz, különösen az instrumentális daraboknál érezhető igazán ennek a hiánya!), ám a több ponton megbicsakló dalösszeállítást ellensúlyozza Gilmour énekhangja és bravúros gitárjátéka, Richard Wright billentyűmunkája, valamint a Crosby, Stills, Nash and Young éneknégyes felének, azaz David Crosbynak és Graham Nashnek a vokáltámogatása, no meg a kulcsnóták. A kulcsnóták, melyek között egyértelműen helye van az On An Islandnek, a Smile-nak, illetve „az akár Pink Floyd-nóta is lehetne típusú” This Heavennek. Apropó Pink Floyd! A klasszikusok közül olyan veretes szerzemények kaptak helyet a repertoárban, mint a Time, a Shine On You Crazy Diamond, a Coming Back To Life, a High Hopes vagy a Wish You Were Here! S mindezekhez retrotálalás is jár, hiszen a fények, a Pink Floydnál elengedhetetlen lézer, illetve egy alkalommal füstgép (!) is besegít a produkcióba, melynek különlegességei közt említhető a bő húszperces Echoes, valamint a két záródalban is közreműködő David Bowie karizmatikus egyénisége…

David Gilmour ezúttal is odafigyelt a DVD-tálalásra: bámulatosan ötletes és látványos háromdimenziós menüben barangolhatunk, s minden anyag anamorfikus szélesvásznú! A két és félórás koncert sztereó és Dolby Digital 5.1-es keverésben egyaránt élvezhető (DTS sajnos nincs…), s az extralemez sem dísz – csordultig tele van csemegékkel! Háromnegyedórás werkfilm a turnéról, mely a próbateremből indul, hogy Manchesteren, Glasgow-n és Londonon át Ausztriába, Franciaországba, Olaszországba, majd végül Lengyelországba kísérje a zenészeket… Ebből az összeállításból megismerhetjük a David Bowie-féle 3D-t, Richard Wright 40 év után újra megszólaltatja a Royal Albert Hall orgonáját, s kiderül, hogy kerülhet egy utcazenész David Gilmourral egy színpadra!
A következő anyag a lemez születéséről mesél: láthatjuk Gilmour Temzén pihenő lakóhajóján berendezett stúdióját, a nagyzenekari felvételeket, s szinte minden szerzeményről szól pár szót a művész, míg a legrövidebb kisfilm a turné legvidámabb pillanatait igyekszik bemutatni. A zenével kísért fotómontázs kivételesen nem unalmas, ám a ráadáslemez igazi ereje kétségtelenül a bő másfélórás zenei plusz! Itt kaptak helyet a Royal Albert Hall-ban tartott előadás azon dalait, melyek az első lemezen nem, vagy nem így szerepeltek (pl.: a David Bowie-val közösen előadott Arnold Layne és Comfortably Numb ezúttal Richard Wright közreműködésével élvezhető), ráadásul itt nem csak az extralemezre jellemző sztereó, de Dolby Digital 5.1-es hangvarázst is választhatunk!

Lássuk, mi van még a zenés anyagok között! Egy közös jammelés, két videóklip, két élő muzsikálás, az On An Island első bemutatkozó-fellépésének félórás anyaga, illetve a turnédoksiban részletében látható, ám ezúttal teljes egészében, stílusosan fekete-fehérben megtekinthető a nemrég elhunyt Pink Floyd-tag, Syd Barrett Dark Globe című szerzeményének Gilmour-féle interpretációja. Akinek pedig mindez kevés, az megkeresheti a rejtett extrákat! (Az Echoes rögtönzött előadásához úgy juthatunk, ha kiválasztjuk a Dark Globe című tételt, mely után automatikusan ez a felvétel indul el. A közönség soraiban átszellemülten táncolókról készült montázsért a Music Tracks menüpont alatt található Bonus Tracks From The Royal Albert Hall almenübe kell látogatnunk, s itt addig várnunk, míg a leporellóként jobbról balra kinyíló képek közül az egyik petárdaként szét nem pukkan. Ekkor kell megnyomni a távirányítón az entert! Hasonló módon nézhetjük meg azt a rossz minőségű házi videóanyagot, melyen Gilmour a hajóján penget – utóbbiért az extralemez főmenüjében elpukkanó petárdát kell megvárnunk, majd mehet az enter!)

Gazdag tartalom, komoly zenei különlegességek és profi hangzás jellemzi David Gilmour Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall feliratú ötórányi tartalommal bíró dupla-DVD-jét, mely elsősorban azoknak nyújt felejthetetlen élményt, akik a Pink Floyd örökbecsű tételein kívül kedvelik az On An Island valóban szerethető szerzeményeinek sorát is.

Tracklista:
1. DVD
1. Speak To Me
2. Breathe
3. Time
4. Breathe (Reprise)
5. Castellorizon
6. On An Island
7. The Blue
8. Red Sky At Night
9. This Heaven
10. Then I Close My Eyes
11. Smile
12. Take A Breath
13. A Pocketful Of Stones
14. Where We Start
15. Shine On You Crazy Diamond
16. Fat Old Sun
17. Coming Back To Life
18. High Hopes
19. Echoes
20. Wish You Were Here
21. Find The Cost Of Freedom
22. Arnold Layne (David Bowie-val)
23. Comfortably Numb (David Bowie-val)

2. DVD
Zenei csemegék
Ráadásdalok a The Royal Albert Hallból:
– Wot’s… Uh The Deal
– Dominoes
– Wearing The Inside Out (Richard Wrighttal)
– Arnold Layne (Richard Wrighttal)
– Comfortably Numb (Richard Wrighttal)
Dark Globe
Astronomy Domine
This Heaven
The Mermaid Theatre Performance:
– Castellorizon
– On An Island
– The Blue
– Take A Breath
– High Hopes
Videólipek:
– On An Island
– Smile
Island Jam 2007
+
Breaking Bread, Drinking Wine – turné-dokumentumfilm
+
The Making Of On An Island – kisfilm az On An Island születéséről
+
The West Coast – a turné vidám oldala amerikai helyszíneken
+
Fotógaléria
+
Rejtett extrák

Balajti Péter

2008. 05. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 05. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

David Gilmour: Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall /2DVD/ (EMI) cikk képei
David Gilmour - David Gilmour: Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall /2DVD/ (EMI)