Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

UB40: TwentyFourSeven (Edel Records / Warner)

UB40 - UB40: TwentyFourSeven (Edel Records / Warner)

72 perces nagylemezzel jelentkezik 2008-ban a reggae műfaj egyik legismertebb zenekara, a UB40. Új albumuk a TwentyFourSeven címet viseli, és nem kevés különlegességgel szolgál.

Ezt jelzi elsősorban a borítón is feltűnő Deluxe Edition is, ugyanis sok vendégszereplője van a lemeznek (featuring Maxi Priest, 1 Love & Rasa Don of Arrested Development, Marvin Priest, Hunterz), és összesen 17 tracket tartalmaz. Szinte minden számot a UB40 tudhat magáénak, mégis találunk néhány dalt, melyek „kölcsönvett” nóták más előadóktól. Ilyen a hetes szám (I Shot The Sheriff), mely Bob Marley világszerte ismert szerzeménye, aztán a tizenegyes (I’ll Be Back), melyet a Lennon/McCartney szerzőpáros névjegye véd, és a tizenhármas (It’s All In The Game), melyet Charles Dawes és Carl Sigman írt. A reggae – legalábbis az esetek többségében - nagyon megosztja a zenehallgatók véleményét, hiszen leginkább vagy szeretni, vagy utálni lehet. Tény, hogy nem a legdinamikusabb műfajok közé tartozik, ám a UB40 – ennyi évnyi muzsikálás után is – képes bebizonyítani, hogy mindig lehet valami újat nyújtani, valami mást belevinni ebbe a zenébe is. Gondolok itt elsősorban a különféle effektekre, hangszerelésekre, vocoderre, és az egyéb stílusokra, melyekkel szintén ötvözték a reggae műfaját (dub, hip-hop stb.). Minderről tanúskodik az új CD is, melyen bár valóban kicsit soknak tűnhet elsőre a több mint egy órányi műsor, mégsem untatólag, inkább kellemesen hat az emberre. Van néhány szám, amelyek kimondottan figyelemre ösztönzik a hallgatót, mások pedig relaxálásra késztetnek. Néha énekelni kell, táncolni rá, máskor pedig csak bedőlni a fotelbe, és láblógatva, vagy akár más elfoglaltság közben hallgatni a háttérben.

A UB40 1978-ban alakult Birminghamben, ahol a leendő tagok a munkanélküliek hivatalában találkoztak össze. Elhatározták, hogy raggae-t játszanak. A zenekar neve is innen ered: egyikük munkanélküli segélylapjának sorszáma. Első koncertjüket 1979-ben adták és rövidesen egész Angliában híresek lettek. Az igazi nemzetközi áttörést az 1983-ban kiadott Neil Diamond feldolgozás, a Red Red Wine hozta meg. Ezután sorra jöttek a slágerlistás számok: Don't Break My Heart, Watchdogs. A sikereket egy hosszabb szünet követte. 1993-ban tértek vissza, amikor megjelent a Promises And Lies című albumuk, rajta a listavezetővé váló Elvis feldolgozással: I Can't Help Falling In Love With You. Bár az utóbbi években csökkent a népszerűségük, az UB 40 továbbra is aktív résztvevője a popzenei életnek. 2003-ban és 2005-ben is jelentkeztek új stúdióalbumokkal. Felhívom a figyelmet rá, ha eddig nem írtam volna: 2008-ban is!

Stanley

2008. 09. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2008. 09. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

UB40: TwentyFourSeven (Edel Records / Warner) cikk képei
UB40 - UB40: TwentyFourSeven (Edel Records / Warner)