Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

No end in sight: The very best of Foreigner (Warner)

Foreigner - No end in sight: The very best of Foreigner (Warner)

A 8 nagylemezt és rengeteg élő- és best of lemezt maga mögött tudó, 1976-ban létrejött amerikai banda 30 éves fennállásának alkalmából megjelentette a 2008-as best of lemezét, melynek anyaga csak két korongra fért rá.

Végighallgatva a lemezt kétség sem fér hozzá, hogy egy nagyon színvonalas, jól összeválogatott poprock besztoffal van dolgunk. Érdekesség, hogy a számok szinte a kiadásuk időrendjében követik egymást, mégsem feltűnő a különbség, nem igazán lehet korszakokra bontani a trackek alapján a Foreigner munkásságát. Ráadásul a csapat meglepte rajongóit egy új dallal is, mely a dupla lemez második korongjára került fel.

Bár a zenekar neve „idegen”-t jelent, a zenészek bizonyára nem a rockrajongókra gondoltak, mikor így nevezték el csapatukat. Első, Foreigner című korongjuk négyszeres platinalemez lett, akárcsak a 78-as Double Vision című album, ami azt jelenti, hogy a két lemezből csupán az USA-ban több mint kilencmillió példányt adtak el. A zenekar halmozta a sikereket, az amerikai rock legismertebb előadója lett. Természetesen náluk is megfigyelhető, hogy az eladhatóság is előtérben volt, hisz míg a nagylemezeik egytől egyig platinaalbumok lettek, a kimásolt kislemezes slágerek inkább a divatosabb, eladhatóbb zenét képviselték. A 80-as években a gitárcentrikus zene értéke a nagy tömegek számára csökkent, hiszen ekkor indultak el az újabb hullámok. A Foreigner negyedik,1981-ben megjelent 4 című lemeze nagyon ütősre sikerült, rákerült az „Urgent”, a „Waiting for a Girl Like You”, a „Juke Box Hero” és a „Break it Up”. Érdekes megfigyelni, hogy ezek a számok az új duplalemez első korongjának egymást követő utolsó dalai.

Az 1984-es megjelenésű Agent Provocateur című albumról az „I Want To Know What Love Is” indítja be a második korong tracklistáját, melyet többek közt a "Say You Will" és az "I Don't Want To Live Without You"követ az Inside Information című 1987-es lemezről. A 10-es track, a „Lowdown And Dirty” az 1991-es Unusual Heat albumról, a 12-es, az „Until the end of time” pedig az 1994-es Mr. Moonlightról került fel a dupla lemez egyetlen új dala, a még soha meg nem jelentetett „Too Late” című 13-as szám elé. Ennek érdekessége még, hogy ez az első új, felvett szám az 1994-es lemez dalai óta. Ezt pedig három élő nóta követi, melyek közül az első, a lemezen már szereplő „Say You Will”
Washingtonban rögzített koncertváltozata szintén eddig ki nem adott felvétel.

Stanley

2008. 09. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2008. 09. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

No end in sight: The very best of Foreigner (Warner) cikk képei
Foreigner - No end in sight: The very best of Foreigner (Warner)