Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kaukázus: Szalai Éva EP (Szerzői kiadás)

Kaukázus - Kaukázus: Szalai Éva EP (Szerzői kiadás)

A három nagylemezes Kaukázus zenekar az elmúlt évben rendesen kiemelkedett az amatőr bandák homályából. Valószínűleg nem idegen a füleknek, ha azt mondom: Szalai Éva. Ez a címe ugyanis új EP-jüknek.

„A CD szabadon másolható, terjeszthető, nyilvánosan lejátszható, és kisajátítható! Felteheted a netre, de már megelőztünk! Add el és idd el!” Ez a „figyelmeztetés” öleli körül az almától pirosló műanyag korongot, amit a szintén piros borító rejt. Az EP-t pedig a Kaukázus zenekartól megszokott igen egyedi, kissé fanyar, kissé hanyag nyers hangzás lengi körül. A 2002-ben - két tatabányai fiatal srác által - alapított alter banda egy nagyon nívós lemezt tett a közönség elé, hiszen a korongon szerepel a mindenki által ismert, igen nagy botrányt keltett Teszkó című dal, az MR2 által sokat játszott Szalai Éva, és az új, Tartós béke címet viselő szerzemény is. Utóbbiról érdemes megemlíteni, hogy a Critical Mass kerékpáros felvonulással hozható összefüggésbe. Egyrészt mert a zenekar is ugyanazokat a nézeteket vallja, mint a mozgalom létrehozói és résztvevői, másrészt pedig épp ennek kapcsán a dal klippjét is az egyik pesti Critical Mass alatt forgatták. Nem is akárhogyan! A srácoknak visszafelé kellett mondaniuk a szöveget, miközben tekertek, ugyanis a klipben a technikai trükknek köszönhetően hátrafele mennek.

Kaukázus - Kaukázus: Szalai Éva EP (Szerzői kiadás)

Az első track a címadó dal, a már említett Szalai Éva. Egy vidám, pörgő, igazán slágeres darab, szóval öt pont a fiúknak érte! A második szám a Celeb, egy új szerzemény, mely egy induló benyomását keltve, igen nagy iróniával mesél a mai sztárokról. Ezt követi a Tartós béke, majd az Ingatlan, ami pedig a „szegény” gazdagokról szól, mondván: „…szép ingatlanom van a hegyen, persze hogy nincs a nevemen…”. Az utolsó track a Teszkó, amiről túl sokat nem kell mesélnem, hiszen Füredi Tibor, az „árumozgató menedzser” már-már élő személlyé vált, és mindenki tudja, hogy „a legkisebb is számít”!

Viszont! A lemez nem csupán öt dalból áll, ugyanis a zenekar – mint mindig – most is feltöltötte az anyagot a honlapjára (www.kaukazus.hu), s aki kicsit is figyelmes, az MP3 menüben talál még egy albumot Szalai Éva EP Bónusz track-ek címen, ami három számot tartalmaz. A dalok címe: Parázs, Gyűrűzött madár és Agyhalál. Mindhárom teljesen egyedi, kicsit szomorkás, néhol nagyon is negatív érzelmi világú zenét hordoz, de mindenképpen kiemelkedő a Gyűrűzött madár, ami népzenei alapokon nyugszik. Nekem mondjuk nagyon Lovasi-beütésű a dal hangzásvilága, melyben nyilván szerepet játszik a frontember Kardos-Horváth János hangja is, és a nemrégiben a Lovasi feat Csík zenekar Csillag vagy fecske című Kispál szám átdolgozása, mely ugyancsak hegedűs, népi zenére épít.

Kaukázus - Kaukázus: Szalai Éva EP (Szerzői kiadás)

Összesen tehát nyolc dallal (ebből hat új számmal) lesz gazdagabb, aki felnéz a csapat honlapjára, és teljesen legálisan letölti magának a hanganyagot. S ha már ott jár, érdemes adni egy esélyt a Merte címet viselő hangoskönyvnek is, amelynek érdekessége, hogy a zenekar honlapján működő közösségi oldalon a látogatók által írt versekből, kis prózákból válogatták össze a lemez „számait”, melyeket Ónódi Eszter és Rába Roland előadásában hallhatunk. Ennyit tehát röviden az új EP-ről, és a Kaukázusról.

stanley

2008. 09. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2008. 09. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kaukázus: Szalai Éva EP (Szerzői kiadás) cikk képei
Kaukázus - Kaukázus: Szalai Éva EP (Szerzői kiadás)Kaukázus - Kaukázus: Szalai Éva EP (Szerzői kiadás)Kaukázus - Kaukázus: Szalai Éva EP (Szerzői kiadás)