Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ágnes: A gömb (Culture Mission/Hammer Music)

Ágnes - Ágnes: A gömb (Culture Mission/Hammer Music)

Döbbenet, amit ez a nő művelt! Úgy értem, döbbenetesen jó lemezt készített. Már megint. Éveket kellett várni a megzenésített József Attila-verseket tartalmazó korong után, de megérte. Olyan zúzást kapunk, hogy csak pislogunk. Pedig ez is Ágnes, elgondolkodtató szövegekkel és jellegzetes dallamokkal, énekszóval. Szóval?!

Szóval a borító mellé pakolt plakát és könyvjelzők felfedezése után érdemes a szövegkönyvet kézbe véve elindítani a lemezt. A József Attila-korong talán legismertebb tételét megidéző, ám onnan bátran továbblépő instrumentális Intermezzo után a Szebb jövőt első soraival Ágnes azonnal a lényegre tér: „Én most itt vagyok, és amit mondhatok, az nem biztos, hogy az, amit hallanál. De itt vagyok és vállalom azt, amit talán te sosem vállalnál.” Ezzel pedig mindent elmond a friss gondolatairól, melyekhez tökéletesen illik a felrázó zene is. Merthogy szívbemarkoló lírai gyöngyszem (Ahogy nem lehet), a nyolcvanas éveket megidéző feldolgozások (Titkaid, Titkaid minden nap), blues-os örömzenélés (Ez az a perc), himnikus segélykiáltás (Beteg a Föld), no meg templomi éneket, gregoriánt és gospelt vegyítő (A szeretet himnusza) megoldás egyaránt került A gömb zenei anyagára.

Ágnes szemén keresztül látni, legbelső gondolataival szembesülni, világlátását megismerni, s mindezeken elgondolkodni, netán mindezekkel azonosulni nem biztos, hogy könnyű, ám őszinteségéből és pozitív reménysugarából erőt meríthetünk, ahogy ő is merített az utolsó tételhez Szent Pál leveléből.

Az aktuális, mégis örökérvényűnek tűnő üzenetek az önmagukat vállalni nem merő, inkább elbújni vágyó emberekről/embereknek a külső és belső világról – a púdermentes, nyílt szembesítésnek köszönhetően – mellbevágóak lehetnek. Hallhatunk a mindenkori választás lehetőségéről, arról, hogy a jó választásához is bátorság kell. Mi a szabadság, mi a szerelem, mi a valóság, mi vár a világra? Lehet, hogy elcsépelt szavak, ám Ágnes képes rádöbbenteni a tartalmukra, a jelentésükre, s arra, miért kell, hogy mindezek fontosak legyenek a mai ember számára is! Észre sem vesszük, hogy mit teszünk, és mit nem teszünk önmagunkért, a másikért, a vadidegen embertársunkért.
Gondolatok a hitről, a reményről és legfőképp a szeretetről. Köszönet érte.

CD
1. Intermezzo
2. Szebb jövőt
3. Döntened kell
4. Zakatolás
5. Ahogy nem lehet
6. Ígéret
7. Álmodók
8. Ez az a perc
9. Titkaid
10. Beteg a Föld
11. Titkaid minden nap
12. A szeretet himnusza

Balajti Péter

2008. 10. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 10. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ágnes: A gömb (Culture Mission/Hammer Music) cikk képei
Ágnes - Ágnes: A gömb (Culture Mission/Hammer Music)