Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

David Gilmour: Live In Gdañsk /2CD+2DVD/ (EMI)

David Gilmour - David Gilmour: Live In Gdañsk /2CD+2DVD/ (EMI)

A Pink Floyd gitáros-énekese két és fél éve adta ki On An Island című szólólemezét, s az album kapcsán turnézó művész a Royal Albert Hall koncertet és egy rakás extrát tartalmazó tavalyi DVD-je után idén a 2006-os fellépéssorozat egy másik állomásának lenyomatát is megjelentette. Micsoda rókabőr! Vagy mégsem?!

A többféle változatban elkészült Live In Gdañsk ugyanis alapvetően kétkorongos koncert-CD, melyet a dalszerző-előadó a politikai szimbólumként ismert lengyelországi kikötőben a Polish Baltic Philharmonic Symphony Orchestra kíséretében rögzített. A 22 szerzeményt felsorakoztató anyag az On An Island összes tételén túl olyan Pink Floyd-klasszikusokat hoz, mint a Speak To Me, a High Hopes, a Wish You Were Here vagy a turnén rendhagyó módon itt előadott A Great Day For Freedom.

A zenei élmény teljes, ám aki a látványra is fogékony, az a háromlemezes kiadás csomagjában megbújó DVD-vel kényeztetheti magát. Igaz, az anamorfikus szélesvásznú képpel és a sztereó mellett helyet kapó Dolby Digital 5.1-es hangkeveréssel ellátott program nem a teljes show-t hozza (feketepont!), annak csupán kétharmadát, ám a műsoridő így is két óra! Sajnos olyan Pink Floyd-nóták maradtak ki, mint a Shine On Your Crazy Diamond vagy a Time, melyekért a bő félórás, interjúkkal tarkított werkfilm és a korongon elrejtett két extra sem kárpótol. (Utóbbiak közül az egyik a kétoldalas tracklista második lapján érhető el, ha Entert nyomunk, amikor elhalványul az Echos felirat. A másikra a dokumentumfilm stáblistája utáni karmesteres szignálnál lelhetünk, ha megnyomjuk az Entert.) Azért viszont határozottan két pirospont is jár, hogy a hordozót internetes kapcsolattal rendelkező számítógép DVD-Rom-jába helyezve mp3-as koncertritkaságokhoz juthatunk, melyek kínálata havonta frissül!

A még bővebb élményről a négykorongos pakk gondoskodik, ami az előző lemezeken túl egy újabb DVD-t rejt. (Más kérdés, hogy a csomagolás nem túl szerencsés: a papírtokból nem könnyű elővarázsolni a korongokat, melyek közül a DVD-k könnyen megkarcolódhatnak a szoros papírfeknikből való ki- és visszacsúsztatások során.)
A négy különböző helyszínen rögzített produkciók egy részének közege ismerős lehet Gilmour előző, Remember That Night – Live At The Royal Albert Hall feliratú DVD-jéről, ám a majdnem tökéletes szerkesztésnek köszönhetően – az Echos akusztikus előadásától eltekintve, bár az rejtett extra volt korábban – zenei ismétlésnek nyoma sincs. A nyolc élő felvétel közt megtalálható a Pink Floyd-klasszikus Shine On Your Crazy Diamond és a Wearing The Inside Out, de a többi tétel is kiválóan szól, fényképezés tekintetében a többség ráver a Gdañsk-i anyagra, bár az AOL Sessions során rögzített két dal képe viszont enyhén szólva és alig észrevehetően, de akadozik. Mindezeken túl három örömzenélésnek is tanúi lehetünk (ha a Barn Jam 166 menüpontjánál megnyomjuk a balra nyilat, újabb meglepire bukkanhatunk!), ám a házimozival rendelkező rajongók számára mégsem ez a sztereóban hallható, szélesvásznú hetvenhét percnyi élő muzsika-ritkaság teszik igazán értékessé e hordozót. A négyes sorszámú DVD-n ugyanis az egész, tízdalos On An Island album megtalálható – 5.1-es Dolby Digital, illetve a vájtfülűek örömére 5.1-es DTS térhatású keverésben is! (Újabb feketepont, hogy ezt választva a képernyő teljesen elsötétül, pedig dalszövegek vagy hangulatfotók is helyet kaphattak volna.)

Nagyon komoly összeállítás, melyet az On An Island nagylemez szerelmeseinek minél bővebb változatban érdemes beszerezniük. Még akkor is, ha megvan a szólólemez és a Remember That Night DVD, hiszen a négylemezes csomag bő hétórányi anyaga gyakorlatilag önismétlések nélkül hozza az ismert tételeket, és segít még jobban elmélyülni egy legendás előadó jellegzetes zenei világában. Sőt, az internetes extra tartalomnak köszönhetően havonta újabb meglepetésekre számíthatunk – 2009 szeptemberéig.

Tracklista:
1. CD
1. Speak To Me
2. Breathe
3. Time
4. Breathe (Reprise)
5. Castellorizon
6. On An Island
7. The Blue
8. Red Sky At Night
9. This Heaven
10. Then I Close My Eyes
11. Smile
12. Take A Breath
13. A Pocketful Of Stones
14. Where We Start

2. CD
1. Shine On You Crazy Diamond
2. Astronomy Domine
3. Fat Old Sun
4. High Hopes
5. Echoes
6. Wish You Were Here
7. A Great Day For Freedom
9. Comfortably Numb

3. DVD
1. Castellorizon
2. On An Island
3. The Blue
4. Red Sky At Night
5. This Heaven
6. Then I Close My Eyes
7. Smile
8. Take A Breath
9. A Pocketful Of Stones
10. Where We Start
11. Astronomy Domine
12. High Hopes
13. Echoes
14. A Great Day For Freedom
15. Comfortably Numb
+
Dokumentumfilm
+
Rejtett extrák

4. DVD
A teljes On An Island album DD 5.1 és DTS 5.1-es keverésben
1. Castellorizon
2. On An Island
3. The Blue
4. Red Sky At Night
5. This Heaven
6. Then I Close My Eyes
7. Smile
8. Take A Breath
9. A Pocketful Of Stones
10. Where We Start
+
Zenei csemegék:
The Mermaid Theatre Performance:
– Shine On Your Crazy Diamond
– Wearing The Inside Out
– Comfortably Numb
AOL Sessions
– On An Island
– High Hopes
Abbey Road
– The Blue
– Take A Breath
– Echoes (akusztikus változat)
+
Barn Jam 166
+
Barn Jam 192
+
Barn Jam 121
+
Rejtett extra

Balajti Péter

2008. 11. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 11. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

David Gilmour: Live In Gdañsk /2CD+2DVD/ (EMI) cikk képei
David Gilmour - David Gilmour: Live In Gdañsk /2CD+2DVD/ (EMI)