Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

High School Musical 3. – Senior Year /CD+DVD/ (Disney/EMI)

Filmzene - High School Musical 3. – Senior Year /CD+DVD/ (Disney/EMI)

Hazánkban több változatban is elérhető a nagy sikerű zenés filmsorozat legfrissebb darabjának hanganyaga. A kifejezetten a magyar piacra szánt verzió ráadástételében Dósa Matyi és Széles Iza éneklik a Now Or Never magyar nyelvű változatát, addig a kétkorongos különleges nemzetközi kiadásról ez hiányzik. Van viszont papírfekni a tokhoz, a borítóban teljes dalszöveg-könyv, internetes extra és egy DVD is.

Az ötlet egyszerű, de nagyszerű: a kiskamaszoknak szükségük van kedvencekre. A fiúcsapatok és lánybandák kétes népszerűsége, a tizenéves kort jócskán elhagyó Britney, Christina, Justin helyett új arcokra van szükség. Meg egy új alapra. A High School Musical kísérletnek nem volt túl rizikós, hiszen, ha anyagilag nem jön be, akkor marad az, ami: egy zenés TV-film. Persze a gépezet kulcsfigurái mindent megtettek, hogy a mutatvány sikeres legyen, az eredmény pedig minden várakozást felülmúlt. A hat kulcsfigura egycsapásra kedvenc lett, a dalokat tengeren innen és túl egyaránt dúdolta a célcsoport, zöld utat kapott a folytatás, majd azt követően a HSM-projekt végre meghódíthatta a gyöngyvásznat is! A film már a bemutató hetében túlszárnyalta a gyártási költséget, s bár a filmzene-lemez a tekintélyes amerikai Bilboard magazin 200-as listáján csak a második helyig jutott (az előző két film zenéje a csúcson végzett), nincs ok aggodalomra!

Kilenc friss szerzemény az előző alkotásokban felcsendülő dalok komponistáitól, egy sajátos egyveleg és néhány meglepi. Úgymint az első részből ismert We’re All In This Together lassúbb, gospeles verziója, a címadó zenei szignál dalváltozata és a High School Musical 3-hoz írt The Boys Are Back újragondolása a US5-tól (utóbbi érdekessége, hogy etnikailag korrekt akart lenni a szövegben, így az eredeti „Will Smith and Bobby DeNiro” sor helyett itt a „Pacino and DeNiro” hallható).

A dalok a Backstreet Boys, az ’N SYNC és Britney Spears-vonalba illő szerzemények. A lendületes Now Or Never vagy a szintén energikus The Boys Are Back, valamint a Scream a legdinamikusabb darabok, az I Want It All harsány musical-fricskája vicces-giccses. A Walk Away-ről a TLC-trió Waterfall című gigaslágere villanhat be, de alapvetően a több tingli-tangli tétellel is rajongótábort lehet erősíteni.

Zenei boszorkánykonyhában alaposan kikevert alapok, jó hangú, fiatal, tehetséges és nem utolsósorban megnyerő külsejű előadók nyújtják a sóbiznisztől elvárt szórakozást és hisztériát. A tálalás találó, a produkció film nélkül is működik, de természetesen azzal teljes a tini-élmény. S bár a CD-n megbújó internetes extra két háttérképet és egy háromperces összefoglalót tartalmaz a forgatásról, ami finoman szólva is szegényes, a ráadáskorong igyekszik kárpótolni.

A DVD-vel megfejelt CD-kiadványok esetében szinte kivétel nélkül 4:3-as képarányt és sztereó hangot találunk az extra hordozón, s ez most sincs másképp. A háromrészes tartalom azonban egészen kellemes bő negyven percet kínál. A másfélperces mozielőzetesnél csak az azonos hosszúságú klip látványosabb, kiváló reklám a filmhez. Akárcsak a 38 perces werkfilm, melyet sikerült úgy összerakni, hogy a szélesvásznú megtekintése előtt, illetve annak megtekintése után is működik.

Szerencsére a körbedicsérős, micsoda buli ez az egész típusú megnyilvánulásokon kívül is sok mindent ad az Így készült-anyag. Forgatási képsorokat, villanásnyi megszólalásokat a főszereplőktől és néhány mellékszereplőtől, a rendezőtől és a koreográfustól és egy sor zenés kulcsjelenet gyakorlásába és felvételébe is bepillanthatunk. Többek közt megleshetjük a kosárlabdapályán előadott, eszméletlenül látványos Now Or Never születését és rögzítését, a stilizált, ám ötletesen variált díszletek közt előadott I Want It Allt, az erkélyjelenetes Right Here, Right Now-t. Megismerkedhetünk a roncsterep-környezetbe álmodott The Boys Are Back megvalósításának folyamataival, a keringős Can I Have This Dance jelenetsor kapcsán Monique Coleman dicsekszik, hogy irigylésre méltó módon Zac Efronnal táncolhatott, utóbbi pedig a Scream során bizonyítja, jó látványtervvel és koreográfiával egy ember is maximálisan uralhatja a táncos-énekes betétet.

CD
1. Now Or Never
2. Right Here, Right Now
3. I Want It All
4. Can I Have This Dance
5. A Night To Remember
6. Just Wanna Be With You
7. The Boys Are Back
8. Walk Away
9. Scream
10. Senior Year Spring Musical
11. We’re All In This Together (Graduation Mix)
12. High School Musical
13. The Boys Are Back (US5 Version)

DVD
1. Így készült a High School Musical 3
2. Now Or Never – videóklip
3. Hivatalos mozielőzetes

Balajti Péter

2008. 11. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 11. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 11. 18. 15:52
szerintem siri
Vendég 2008. 11. 21. 13:51
szupí nekem megvan az összes Hsm3-as szám csak a filmet még nem láttam.nem tudjátok mikor lesz a jetix-en?
Vendég 2008. 11. 21. 13:51
szupí nekem megvan az összes Hsm3-as szám csak a filmet még nem láttam.nem tudjátok mikor lesz a jetix-en?
kasanova 2008. 11. 27. 14:24
elmegy

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

High School Musical 3. – Senior Year /CD+DVD/ (Disney/EMI) cikk képei
Filmzene - High School Musical 3. – Senior Year /CD+DVD/ (Disney/EMI)