Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Faithless: Live In Moscow /DVD/ (Warner)

Faithless - Faithless: Live In Moscow /DVD/ (Warner)

A bő egy évtizede létező, elektronikai alapokon nyugvó, ám bátran kísérletező formáció nem először jelentet meg koncertanyagot DVD-n, ám ezúttal vonószenekar is kíséri Sister Bliss-t, Maxi Priestet és társaikat.

2007-ben már második alkalommal járt a zenekar az orosz fővárosban, s ezúttal zárt térben, fergeteges klubhangulatot teremtettek a moszkvai fiatalok legnagyobb örömére. A dalok összeállítása kísértetiesen hasonlít a 2005-ös Faithless Live At Alexandra Palace műsorára, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a 2006-os To All New Arrivals című albumról is kapunk nótákat (Bombs, Music Matters, Emergency).

Még mielőtt szóba kerülne a műsor, muszáj a DVD menüjére kitérni: könnyen kezelhető, esztétikus, mozgóképes s az Insomnia dallamával azonnal megadja az alapot, amit a koncert elindítása előtti átvezetőben felcsendülő We Come 1 tovább fokoz.

Nyitásként az instrumentális Sweep csendül fel, majd a szövegmondó Maxi Priest vezényli le a Faithless egyik legnagyobb slágerét, az Imsomniát. Sajnos a klipekből ismert sajátos kisugárzású frontember szemmel láthatóan és füllel hallhatóan sincs a topon: tempót téveszt és a hangját sem tudja kordában tartani, miközben ködös tekintettel mászkál a színpadon. Szerencsére idővel kezd magára találni, még jó, hogy a zenésztársak és a két, egy-egy alkalommal főszerephez jutó vokalista megbízhatóan teszi a dolgát. Miattuk nagyszerű az Everything Will Be Alright Tomorrow és a Music Matters, valamint az énekmentes Drifting Away. Maxi Priest kezdeti kábasága a show felére szinte teljesen megszűnik, a Miss U Less, Miss U More, az I Want More és We Come 1 hármasánál már abszolút uralja a produkciót, s a két ráadásban (pláne a laza funkys Muhammad Ali alatt) is annyira felszabadult, hogy öröm nézni és hallgatni.

A tizenöt és két ráadásfelvételt tartalmazó produkció ügyes válogatás, nem nélkülözi az amerikai Dance listát vezető tételeket (Insomnia, Salva Mea , God Is A DJ) hozza a klubkedvenc We Come 1-t és a moszkvai közönséget extázisba kergető Miss U Less, Miss U More és az I Want More tételeket is – a Didoval egykor rögzített One Step Too Far viszont nagyon hiányzik.

A zenei tálalás pazar: dobos és ütős, gitárosok, vonósok és vokalisták teszik izgalmassá a jól ismert, illetve méltatlanul keveset játszott darabokat. Az alig másfél órás előadás rövidnek tűnhet, de egyáltalán nem az: az üresjáratokat ügyesen kivágták, a kamerakezelés és a beállítások elismerésre méltók, a vizuális trükkökkel sem éltek vissza, s a részletgazdag, színekben erős és tűéles 16:9-es anamorfikus képhez a sztereó mellett Dolby Digital 5.1-es térhatású keverés is választható.

Az extrának szánt tízperces interjú 16:9-es anamorfikus szélesvásznú, kétcsatornás hanggal, ám felirat nélküli. Sister Bliss és Maxi Priest mesélnek a moszkvai fellépésről, a Vörös térről, a vonósokkal való közös munkáról. Szót ejtenek a rajongókkal és a közönséggel való találkozásról és kitérnek a dalokra, no meg a szövegekre, amik cseppet sem sablonosak és elcsépeltek.

A rajongóknak és a Faithless-szel ismerkedőknek egyaránt kötelező kiadvány, sajnos az előző anyaghoz képest DTS hangsáv nélkül, ám a Musica Viva Chamber vonós-élményével gazdagítva. Az erős összkép pedig hozzájárul ahhoz, hogy szemet hunyjunk a frontember kevésbé beszámítható megnyilvánulásai felett.

Tracklista:
1. Sweep
2. Insomnia
3. Emergency
4. All Races All Colours
5. God Is A DJ
6. Bring My Family Back
7. Mass Destruction
8. Everything Will Be Alright Tomorrow
9. What About Love
10. Bombs
11. Drifting Away
12. Music Matters
13. Miss U Less, Miss U More
14. I Want More
15. We Come 1
16. Muhammad Ali
17. Salva Mea

Balajti Péter

2008. 11. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 11. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 12. 04. 16:31
Nagyon jó lehet a lemez. Érdemes megvenni!
Vendég 2008. 12. 04. 16:34
Azoknak mindenképp ajánlom, akik szeretik a koncertfelvételeket. Az előző koncertdvdből kiindulva ez is ütős lehet.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Faithless: Live In Moscow /DVD/ (Warner) cikk képei
Faithless - Faithless: Live In Moscow /DVD/ (Warner)