Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Anita: Álmokon túl (Private Moon/EMI)

Anita - Anita: Álmokon túl (Private Moon/EMI)

Hazánk egyik legjobb hangú énekesnője újabb lemezt készített, melyen ezúttal elsősorban nem (direkt) feldolgozások kaptak helyet. Egyik szemünk sír, a másik nevet.

Sárközi Anita annak idején előbb nyert külföldi zenei megmérettetésen, mint idehaza. Csodaszép és egyben precíz énekhangjának (no meg egy hibátlan feldolgozásnak) köszönhetően a magyar Whitney Houstonként emlegetett énekesnő Janicsák Istvánnal és csapatával készíthette el bemutatkozó nagylemezét. A kezdeti sikerek után hosszú csend következett, amit egy hangos elismerés-sorozattal kísért Demjén-feldolgozáslemez követett. Anita előadásában Rózsi dalai valósággal újjászülettek, nem csoda, hogy a 2000-ben megjelent Csak a vágy… feliratú nagylemezt két évvel később követő Vallomások is részben a Bergendy és V’Moto-Rock kulcsfigurájának repertoárjából szemezgetetett. A következő Anita feliratú hanghordozó – menetrend szerint – két esztendővel később, azaz 2004-ben ugyan a Best of címet viselte, s az előző két korongról csemegézett, egy megamix-szel, néhány külföldi szerzemény magyar nyelvű változatával és egyéb csemegékkel büszkélkedett.

Úgy tűnt, Anita ismét hosszabb időre hátat fordít a könnyűzenének. S tényleg, ezernél is több nap telt el, mikor pályafutása két évtizedét egy újabb anyaggal ünnepelve tért vissza a még mindig varázslatos hangú előadó. Anita Álmokon túl című korongja ugyan most sem nélkülözi a Demjén-örökséget, ráadásul a legerősebb darab a Szolnoki Péter vokális alapjára épített Legyen ünnep, ezúttal a Szűcs Norbert és Janicsák István szerzőpáros viszik a prímet. Igaz, Szűcs Norbert több nemzetközi slágergyárostól kaphatna (v)állveregetést: a Várlak még a Mark Taylor és Brain Rawling producerpárost idézi (az ő nevükhöz fűződik például Cher Believe vagy Lionel Ritchie Angel című sikere), a Bennem bízhatsz pedig a Whitney Houstonnal, a Destiny’s Childdal és Michael Jacksonnal is dolgozó Rodney Jerkins stílusában született.
Hivatalos külföldi adaptációként a nyolcvanas éveket meghatározó Stock-Aitken-Waterman trió egy kevésbé ismert előadójának, Soniának a dala, valamint Lara Fabian lírai tétele került elő – magyar szöveggel. A gondolj rám musicalszerű világa lehetőséget biztosít a nagyszerű énektudás komolyabb megismeréséhez, de kiválóan érvényesülnek a hangbéli adottságok a Falusi Mariannal rögzített Ha újra kezdenénk című duettben is.
A ráadások közül a Retromix erőltetett, az öt dal közül egyedül az Életem a tánc működik ma is, ennek az újraértelmezése szerencsésebb lett volna. A 2004-es Szerelemix viszont négy év távlatából is elismerésre méltó. A babonából 12+1-es trackként feltűntetett Contact című musicalből való, Lou Bega stílusát felelevenítő Fohász újabb zenei stílusban engedi érvényesülni Anitát, aki a lemezindító Várlak még című darab Spigiboy remixével zárja a korongot.

Mindenáron megfelelni vágyás árad Anita új lemezéből, akik popkaméleonként igyekszik bebizonyítani, hogy nem fogott ki rajta az idő, és bármilyen divatos trendben otthonosan mozog. Ettől pedig számomra nem őszinte, sokkal inkább kiszolgáltatottnak tűnik ez az anyag. Anita kiváló énekesnő, ehhez kétség nem fér. Akik szeretik, azok akkor is el fogják ismerni, ha nem kíván behódolni a divatnak. Simán készíthetne egy egész nagylemezt olyan stílusban, mint az itt hallható, Szolnoki Péter vokál-alapú támogatásával született Legyen ünnep! Rendhagyó volna, izgalmas és telt házas, vastapsos koncerthez méltó. Lehet, hogy a zenei tévék és rádiók nem csapnának le rá, de több év múlva is elő lehetne venni, meg lehetne hallgatni. S az ember bólintana és azt mondaná: időtálló, mint Anita hangja.

Tracklista:
1. Várlak még
2. Lehetne olyan…
3. Porcelánszív
4. Bennem bízhatsz
5. Túl nagy a világ
6. Védtelen szívem
7. Gondolj rám
8. Álmokon túl
9. Ha újra kezdenénk
10. Legyen ünnep
11. Anita Retromix
12. Szerelemix
12+1. Fohász
14. Várlak még (Spigiboy radio mix)

Balajti Péter

2008. 11. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 11. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 12. 08. 18:31
Gin Tonic? ez a dal Katona Kláritól JOBB! ;-P
Vendég 2010. 01. 09. 14:45
Szertem Anitát!!!
Vendég 2010. 01. 09. 14:51
Láttam a Zeneexpresszben, szerintem király volt. Ezúton is gratulálni szeretnék neki, csak így tovább. ÜDV. UI: Jó a cikkkk!!!
mama 2015. 03. 23. 9:56
Szuper szám!mama

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Anita: Álmokon túl (Private Moon/EMI) cikk képei
Anita - Anita: Álmokon túl (Private Moon/EMI)