Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Gregorian: Christmas Chants & Visions /CD+DVD/ (EDEL/Warner)

Gregorian-Master Of Chant - Gregorian: Christmas Chants & Visions /CD+DVD/ (EDEL/Warner)

Világslágerek gregorián-stílusban – az ötlet és az előadás egyaránt zseniálisnak és üzleti szempontból is igen sikeresnek mondható, hiszen 1999 óta szinte minden év végén új feldolgozásokkal rukkol elő Frank Peterson dalszerző-producer különleges formációja. Ugyan csak 2006-ban jelent az első karácsonyi tételeket tartalmazó összegzés az ünnephez méltó gyűjtemények sorában, mely most kibővített formában lát ismét napvilágot.

Két évvel ezelőtt egy 16 tételes, kiválóan válogatott, megszólaltatott és kevert karácsonyi anyag kerülhetett a rajongók polcára Gregorian Christmas Chants címmel. Az új, ezüstös keretű papírfeknibe rejtett idei változat az akkori tartalmat két ráadástétellel és egy Berlinben rögzített karácsonyi koncert anyagával teszi igazán teljessé.

Nem mintha az eredeti változattal gondok lettek volna, hiszen az olyan klasszikusok, mint az Ave Maria vagy a Silent Night gyönyörűen szólnak a templomok atmoszféráját megidéző zenei környezetben, s külön jó pont jár az olyan – hazánkban kevésbé ismert, mégis első hallásra fülbemászó – tradicionális darabokért, mint a The First Noël, az In The Bleak Midwinter, a Gloria In Excelsis és a Child In A Manger.

Az új kiadás CD-je a korábbak dalok mellett két további tételt tartalmaz, bár a WHAM!-féle Last Christmas majdnem olyan esetlenül elcsépelten hangzik, mint a 2006-os kiadáson is megtalálható John Lennon-Yoko Ono-feldolgozás, a Happy Xmas War Is Over. A Moment Of Peace karácsonyi változata azonban újfent elismerésre méltó. S ha már a feldolgozások szóba kerültek, nem hagyhatjuk dicséret nélkül a When A Child Is Born előadását, melyet sokan Cserháti Zsuzsától Édes kisfiam címmel ismernek, de szintén telitalálat a Chris De Burgh-től kölcsönvett A Spaceman Came Travelling.

A bő egyórás hanganyag után érdemes átadnunk magunkat a közel másfélórás, Berlinben rögzített Gregorian karácsonyi koncert DVD-anyagának. Bár a 16:9-es, anamorfikus szélesvásznú képet nem HD-kamerákkal rögzítették, így felbontás tekintetében nem lehetünk maradéktalanul boldogok, ám a hangzás sztereóban és Dolby Digital 5.1-ben is varázslatos!
A nyolc énekes férfiú közül mindannyian kapnak szólószerepet, akárcsak a társulat egyetlen hölgy tagja, Amelia, aki nem más, mint Sarah Brightman kishúga!

Bár a fellépés első három tétele megegyezik a Christmas Chants feliratú lemez dalsorrendjével, a műsor mindössze kilenc szerzeményt hoz arról a korongról (a Silent Night és az In The Bleak Midwinter az angol mellett ezúttal német nyelven is hallható). A további tíz felcsendülő darab közt tradicionális megoldások – Greensleeves, Kyrie, Noël Nouvelet – és feldolgozásokat egyaránt találunk. Utóbbiak közül a legjobbak az Everly Brothers és az A-ha révén világslágerré lett Crying In The Rain, a Tears For Fears repertoárból való Mad World, az Eurythmics-től ismert Miracle Of Love, illetve Robbie Williams Angel című dolgozatának Gregorian-változatai.

Mindezek alapján pedig kijelenthető: a Gregorian Christmas Chants & Visions az idei év egyik legjobb karácsonyi kiadványa.

Tracklista
CD
1. Ave Maria
2. Silent Night
3. When A Child Is Born
4. Amazing Grace
5. The First Noël
6. In The Bleak Midwinter
7. Pie Jesu
8. A Spaceman Came Travelling
9. O Come All Ye Faithful
10. Gloria In Excelsis
11. Footsteps In The Snow
12. Peace On Earth/Little Drummer Boy
13. Sweeter The Bells
14. Child In A Manger
15. Happy Xmas War Is Over
16. Auld Lang Syne
Bonus tracks
17. Last Christmas
18. Moment On Peace (Christmas Version)

DVD
1. Ave Maria
2. Stille Nacht/Silent Night
3. When A Child Is Born
4. Sweeter The Bells
5. In The Bleak Midwinter
6. Peace On Earth/Little Drummer Boy
7. Child In A Manger
8. Greensleevs
9. Miracle Of Love
10. The Circle
11. Mad World
12. Crying In The Rain
13. Sacrifice
14. Kyrie
15. Moment Of Peace
16. Angels
17. Noël Nouvelet
18. Hymn
19. Happy Xmas War Is Over

Balajti Péter

2008. 11. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 11. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 05. 05. 0:20
nagyon sok greg cd-m van,szeretem mindet!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Gregorian: Christmas Chants & Visions /CD+DVD/ (EDEL/Warner) cikk képei
Gregorian-Master Of Chant - Gregorian: Christmas Chants & Visions /CD+DVD/ (EDEL/Warner)