Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sarah Brightman: A Winter Symphony /CD+DVD/ (EMI)

Sarah Brightman - Sarah Brightman: A Winter Symphony /CD+DVD/ (EMI)

Az angol szopránnak igen mozgalmasra sikerült a 2008-as esztendeje. Bár húsz éve készít nagylemezeket, idén kivételesen év elején és év végén is megörvendeztette rajongóit egy-egy albummal. A kettő között meg fellépett az olimpiai játékok ceremóniáján Pekingben.

Az elegáns és ünnepélyes megjelenésű digipack tartóban a két korong mellett egy húszoldalas, fotókat és a hanghordozón szereplő összes, szám szerint tizenöt dal szövegét tartalmazó füzetet találunk. A különleges kiadás CD-je ugyanis nem egyezik meg a sima változat lemezével: ezen 25%-kal több szerzemény szerepel…

Nyitásként a Mamma Mia! című zenés film kapcsán újból divatossá vált svéd ABBA repertoárjából kerül elő egy sláger. Az Arrivalt többen is feldolgozták már Mike Oldfieldtől kezdve a Scooteren keresztül a Darknessig. Brightman kisasszony verziója jól bizonyítja, a tél és az évszak ünnepeihez nem csak melankolikus, de lendületes dal is illik. Egyébként nem ez az egyedüli tempós darab korongon, hiszen az I Wish It Could Be Christmas Everyday még ennél is gyorsabb! Természetesen az örökzöld szerzemények sem hiányoznak, így a hazánkban kevésbé ismert, ám garantáltan fülbemászó melódiájú In The Bleak Midwinter és a Child In A Manger örvendeztethetik meg az ünnepi hangulatra fogékony hallgatókat. A klasszikusok közül a Silent Night, azaz a Csendes éj, illetve a Bach/Gounod-féle Ave Maria meghitt előadásai okozhatnak örömöt. Utóbbi címmel egyébként két dalt is találunk, ráadásul az argentin Fernando Limával megszólaltatott szerzemény a lemez egyik csúcspontja.

Bár szóba került az ABBA, az ismert szerzők munkái közül nem csak a svéd dalszerző-páros kompozíciója képviselteti magát az A Winter Symphony különleges kiadásán. John Lennon és Yoko Happy Xmas (War Is Over) című munkája az ismert, Neil Diamond I’ve Been This Way Before-ja, illetve a Prokofjev melódiájával megbolondított Greg Lake (az Emerson, Lake and Palmerből) szerzemény, az I Believe In Father Christmas viszont a méltatlanul keveset hallható ünnepi dalra adnak példát.

A különleges változat CD-jének három ráadásnótája közül nem csak a Happy Xmas (War Is Over) ismert és kedvelt hazánkban, de a számos nyelven sikerré vált, eredetileg olasz (Soleado), de spanyolul, németül, sőt magyarul is előadott, ám ezúttal az énekesnő anyanyelvén felcsendülő When A Child Is Born is. Más a helyzet a Carpe Diem című duettel, melyben a görög Mario Frangoulis társult Sarah mellé – bármennyire is ismeretlennek tűnik e felvétel, bizonyos pillanataiban Az operaház fantomjában felcsendülő All I Ask Of You című kettőst juttathatja eszünkbe, amit korábban többször is énekelt már a legismertebb Brightman.

Az alig negyvenperces DVD bő negyedórás interjúcsokra a dalok kiválasztásáról, a lemezfelvételről, az énekesekről, a koncert-előkészületekről és a lemezfotózásról egyaránt mesél, s szóba kerül az olimpiai fellépés is, melynek a végeredménye sajnos semmilyen formában sem képezi a kiadvány részét. Szintén kiábrándító a fotógalériának nevezett, mindössze hat képet felvillantó bemutató, mégsem teljesen jelentéktelen a második korong. A tavaly novemberi Fashion For Ice című show-műsor sztárfellépője, Sarah Brightman számos dallal örvendeztette meg az egybegyűlteket. Az elhangzó számok közt a 2008-as Symphony című korongról is felcsendült pár, melyek közül a Fleurs Du Mal, a Symphony, a Let It Rain és a bő hatperces Running előadásainak tévéfelvétele is helyet kapott a sztereó hangú, 4:3-as, valamint az interjúk során letterbox képarányú összeállításban.

Húszpercnyi show-műsor és a három ráadásfelvétel – köztük egy duett! – teszik még gazdagabbá és értékesebbé a díva eredetileg is ragyogó, ünnepélyes hangulatú kiadványát, melynek fényét ugyan halványítja néhány kevésbé jól kiválasztott dal (Colder Than Winter; Carpe Diem; Jesu, Joy Of Man’s Desiring), de összességében benne van mindaz, ami zene és dalok tekintetében meghitté, különlegessé és szeretetteljessé teszik az év legfontosabb ünnepét.

Tracklista
CD
1. Arrival
2. Colder Than Winter
3. Ave Maria (duett Fernando Limával)
4. Silent Night
5. In The Bleak Midwinter
6. I’ve Been This Way Before
7. Jesu, Joy Of Man’s Desiring
8. Child In A Manger
9. I Wish It Could Be Christmas Everyday
10. Amazing Grace
11. Ave Maria
12. I Believe In Father Christmas
csak a kétkorongos kiadvány CD-jén szerepel még:
13. When A Child Is Born
14. Carpe Diem (duett Mario Frangoulis-szal)
15. Happy Christmas (War Is Over)

DVD
1. Így készült az A Winter Symphony – interjú
2. Fleurs Du Mal (Fellépés a Fashion For Ice produkcióban)
3. Symphony (Fellépés a Fashion For Ice produkcióban)
4. Let It Rain (Fellépés a Fashion For Ice produkcióban)
5. Running (Fellépés Fashion For Ice produkcióban)
6. Fotógaléria

Balajti Péter

2008. 12. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 12. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sarah Brightman: A Winter Symphony /CD+DVD/ (EMI) cikk képei
Sarah Brightman - Sarah Brightman: A Winter Symphony /CD+DVD/ (EMI)