Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

OMD: Messages – Greatest Hits /CD+DVD/ (EMI)

OMD - OMD: Messages – Greatest Hits /CD+DVD/ (EMI)

Előbb készített szintipop-lemezt Andy McCluskey csapata, mint a műfaj többi szigetországbeli formációja a New Ordertől kezdve a Depeche Mode-on és a Pet Shop Boys-on keresztül az Erasure-ig. Igaz, az OMD előbb is hagyta abba a sorlemez-kiadást, melynek utolsó darabja a Universal volt, 1996-ban. Összegezni így is volt miből, a mostani CD+DVD-pakk bő háromórányi szórakozást tartogat a Orchestral Manoeuvers In The Dark kedvelőinek.

Tíz sorlemezről és a Pretty in Park – Álmodj rózsaszínt című filmzene-korongról (If You Leave) gyűlt össze az a húsz OMD-tétel, mely gyakorlatilag maximálisan kimerítette a csomagban helyet kapó CD tárolókapacitását. A hetvenhat percet meghaladó játékidő során végigkísérhetjük a zenei tekintetben nagyon is színes pályát, melynek kezdetén még a Kraftwerk hatása érzékelhető, majd a pop és a szintipop lesznek a meghatározóak. Éppen ezért nem is nagyon lehet beskatulyázni a meglepően sok tagot „fogyasztó” formációt.

A repertoárban nagy valószínűséggel mindenki talál kedvére való darabot és olyan szerzeményt is, amit legszívesebben soha többet nem hallgatna meg. Sokaknak a szintizene mágusainak korai darabjai közt emlegetett Maid Of Orleans, másoknak a Depeche Mode-ra emlékeztető Sailing On The Seven Seas, illetve a Pet Shop Boys stílusára hajazó Pandora’s Box a nagy kedvence, de a Walking On The Milky Way-re is sokan esküsznek. Kétségtelen, a kísérletezőtől a középszerűn át a tuti befutókig szinte mindennel találkozhatunk az OMD repertoárjában – majdhogynem évjárattól függetlenül. Hiszen amennyire populáris a korai időszakból való Enola Gay, annyira meglepőnek, sőt megkockáztatom, mai füllel idegesítőnek hat a Messages. Ha nem is ekkora, de érezhetően nagy a különbség ’84-es Locomotion és a So In Love között – utóbbi refrénje a Pharao formáció Temple Of Love című dalát is megihlette. A lemezkészítő időszak végéről pedig érdemes összevetni az enyhén középszerű Barry White-féle Dream Of Me (Based On Love’s Theme) című feldolgozást a zseniális Walking On The Milky Way-jel, hogy igazoljuk a fenti kijelentést!

Az OMD-dalokat egyébként érdemes többször is meghallgatni, mert több előadó nemcsak rájuk volt hatással, de az ő zenéjük is hihetetlenül sokakat ösztönzött, s öröm felfedezni azokat a részleteket, amikről jóval később sikerré vált nóták jutnak a ember eszébe.

A CD mellé csomagolt DVD szerencsére nem csupán szimbolikus, alaposan megpakolták. Nemcsak a hanghordozón szereplő nóták videója, de az összes klipdal helyet kapott, megfejelve a Top Of The Pops című műsorban előadott Joan Of Arc felvételével. A sztereó hangú, 4:3-as, illetve letterbox képformátumú felvételeknek köszönhetően bepillantást nyerhetünk a videóklip fejlődésének történetébe. Van itt minden: a zenekart bemutató és az adott dal tartalmát szemléltető montázsoktól (pl.: Electricity) a videótechnika kezdetleges, majd egyre profibb trükkjeit (Enola Gay, Dream Of Me) felvonultató darabokon át a történetmesélős (Hold You), a koncertezős (Call My Name) mutatványokon keresztül a látványos, illetve szürreális (Stand Above Me, Walking On The Milky Way) megoldásokig. S ugyanúgy bosszankodhatunk a zene után látványban is Depeche Mode-ot megidéző Sailing On The Seven Seas miatt, ahogy elismerően bólinthatunk a Pandora’s Box kapcsán – a dal ugyanis az azonos című némafilm, illetve annak Louise Brooks nevű főszereplője kapcsán született, melyből az egyik legjobb OMD klip is idéz.

Audio és vizuális szempontból is képes megmosolyogtató, illetve elismerést kiváltó pillanatokat szerezni az OMD. A két kulcsfigura, Andy McCluskey és Paul Humphreys új dalokkal még nem, számos koncerttel viszont az utóbbi időben is megörvendeztették rajongóikat, akiknek a számát csak növelheti e kétkorongos összesítés.

Tracklista:
CD
1. Messages
2. Electricity
3. Enola Gay
4. Souvenir
5. Joan Of Arc
6. Maid Of Orleans
7. Genetic Engineering
8. Telegraph
9. Locomotion
10. Talking Loud And Clear
11. Tesla Girls
12. So In Love
13. Secret
14. If You Leave
15. (Forever) Live And Die
16. Dreaming
17. Sailing On The Seven Seas
18. Pandora’s Box
19. Dream Of Me (Based On Love’s Theme)
20. Walking On The Milky Way

DVD
1. Electricity
2. Red Frame/White Light
3. Messages
4. Enola Gay
5. Souvenir
6. Joan Of Arc (a Top Of The Pops műsorból)
7. Maid Of Orleans
8. Genetic Engineering
9. Telegraph
10. Locomotion
11. Talking Loud And Clear
12. Tesla Girls
13. Never Turn Away
14. So In Love
15. Secret
16. La Femme Accident
17. Hold YOu
18. If You Leave
19. (Forever) Live And Die
20. We Love You
21. Shame
22. Dreaming
23. Sailing On The Seven Seas
24. Pandora’s Box
25. Then You Turn Away
26. Call My Name
27. Stand Above Me
28. Dream Of Me (Based On Love’s Theme)
29. Everyday
30. Walking On The Milky Way
31. Universal

Balajti Péter

2008. 12. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 12. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 12. 08. 21:32
ALAPMŰ!!!
Vendég 2008. 12. 31. 21:46
A legjobb a világon!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

OMD: Messages – Greatest Hits /CD+DVD/ (EMI) cikk képei
OMD - OMD: Messages – Greatest Hits /CD+DVD/ (EMI)