Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Miley Cyrus: Breakout (Hollywood Records–Universal Music)

Miley Cyrus - Miley Cyrus: Breakout (Hollywood Records–Universal Music)

Tesztelt a tizenéves rokonom. CD-lejátszójában a bemutatandó hanghordozó szólt, és azt akarta, találjam ki, hogy ki énekel. Bevallom, percekig bajban voltam. Biztosan ti is átéltétek már a helyzetet: ismerős az énekhang, de nem ugrik be, hogy kié. Kínos érzés, belegondolni is rossz!

Az első három dal hallatán a következőket összegeztem: egy rockerlány énekel, stílusa félúton jár a Pennsylvania államból származó P!nké és a kanadai Avril Lavigne-é között. S mivel az észak-amerikai kontinensen gombamód elszaporodtak az ilyen stílust képviselő újoncok, rockerlányok és rockerhölgyek, az egyértelmű volt, hogy a keresett előadó is onnan származik. Tizennyolc feletti, de korántsem érett, csak érettnek látszani akaró lánynak gondoltam. A negyedik felvételnél aztán – Cyndi Lauper 1983-as Girls Just Want to Have Fun című világslágerének átdolgozásánál (amely a Girls Just Wanna Have Fun címet viseli) – lebukott, rájöttem: a keresett személy nem lehet más, mint Hannah Montana, vagyis Miley Cyrus, az Egyesült Államok aktuális tinibálványa. A hangjával félrevezetett, még csak tizenhat éves. (Egyébként gondolhattam volna, hogy rokonom vele egykorút hallgat.) Az említett, eredetileg szintipopos dalt „valódi hangszerekre” írták át, tempóját picit felgyorsították. Én már egy ideje kinőttem a tinikorból – bár lélekben fiatal maradtam –, amit jól mutat, hogy halványan ugyan, de emlékszem arra az időszakra, amikor a szóban forgó szerzemény hódított, kisiskolás voltam. Miley viszont akkor még nem is élt: kilenc év múlva, 1992. november 23-án született Nashville-ben, a countryzene fővárosában. Billy Ray Cyrus countryénekes lánya – a velem egykorúak és az idősebbek talán még emlékeznek rá. A papa első, 1992-ben megjelent Some Gave All című nagylemezéből – rajta az Achy Breaky Heart című slágerrel – csak az USA-ban több mint kilencmilliót értékesítettek. Ezt követően azonban pályája lejtőre került. Még manapság is próbálkozik ugyan, de albumai megbuknak, még a countrylemezek amerikai listáján is csak mérsékelt sikert érnek el.

De hagyjuk a fatert, és térjünk rá Mileyre, a Breakout című korong előadójára. Az USA-ban az utóbbi években két, elsősorban tinédzsereket megcélzó tévéfilmsorozat verseng egymással. A High School Musical és a Hannah Montana címűek, mindkettő a Disney Channel produkciója. Miley az utóbbinak a főszereplője. A történet röviden: Miley Stewart a suliban nem túl népszerű, tornaórán például rendre utolsóként választják ki a társai csapattagnak. Ha tudnák az igazságot, hogy ő Hannah Montana, a népszerű popénekes, biztosan nem így volna. De nem is sejtik! Nappal a tinédzserek mindennapjait éli, este sikeres énekesnő – kettős életéről csupán családja és közeli barátai tudnak.

A Hannah Montana lépéshátrányban van a High School Musicallel szemben. A harmadik rész már nem tévés, hanem mozis produkció lesz, akárcsak a másiknak az esetében: ott is két tévéfilm után a harmadik rész, a Senior Year című a filmszínházak műsorán hódít, az utóbbi hetek legnagyobb mozis sikere. A Hannah Montana: The Movie munkacímet viselő filmet a tervek szerint április 10-én mutatják be.

2006 októberében került a boltokba a Hannah Montana első filmzenealbuma. Az USA-ban eddig 3,6 millió, világszerte 4,5 millió példányban fogyott. A sorozat tavaly júniusban kiadott második részének zenei anyaga dupla: az első CD-n betétdalok, a másikon Miley szólófelvételei hallhatók. Az USA-ban 3,2 milliót, világviszonylatban több mint négymilliót adtak el belőle. A lemezek más verziókban (az utóbbi például Non-Stop Dance Party-változatban) is napvilágot láttak.

Idén valóra vált Miley következő álma is: júliusban megjelent első önálló stúdióalbuma. A színész-énekesnő manapság az amerikai tinédzserek legnagyobb bálványa, ezért nem meglepő, hogy hanghordozójából már a megjelenés hetében 371 ezret értékesítettek az USA-ban, s így az eladási lista csúcsára került. Saját bevallása szerint ezzel a lemezzel következett be a művészi kiteljesedése, melyre oly régóta várt. (Furcsa ez egy tizenhat éves szájából!) Tény, hogy az albumon önmagát adhatja (látszólag), nem kell Hannah Montana szerepébe bújnia. A dalok fiatalosak, lendületesek, fülbemászóak, olykor bájosak, máskor dögösen rockosak. Nem kétséges, hogy egyenes utat találnak a hasonló korú (elsősorban) csajok felé. Miley hangja erősebb, rockosabb s ezáltal izgalmasabb, mint a filmsorozatban és annak CD-in. A komponálásban a borító szerint tevékenyen részt vett, nyolc felvétel írásánál bábáskodott. A Wake Up America című dal kilóg a sorból: komoly témára épül, a globális felmelegedésre. Nekem nem hiteles, szerintem egy tinédzser ezzel ne foglalkozzon, vagy legalábbis ne énekeljen róla.

A Breakout egységesen erős korong. Hogy mennyire tükrözi a valódi Miley Cyrust, nehéz megmondani. Sőt bizonyára örökre titok marad, hogy ez-e a valódi lány, vagy a mögötte álló, neves zenészek és zenei szakemberek alkotta stáb döntött arról, hogy ilyennek tűnjön Hannah Montana civilben, miután lejön a vászonról. (Vasárnap)

Puha József

2008. 12. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2008. 12. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 12. 13. 10:34
nekem bejön
Vendég 2008. 12. 13. 14:26
szar!!!!!!!
Vendég 2008. 12. 14. 14:58
kafa!!!!!!!!!!!!
Vendég 2008. 12. 14. 18:56
zsír cscs

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Miley Cyrus: Breakout (Hollywood Records–Universal Music) cikk képei
Miley Cyrus - Miley Cyrus: Breakout (Hollywood Records–Universal Music)