Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Rolling Stones: Shine A Light /DVD/ (MOKÉP)

Rolling Stones - Rolling Stones: Shine A Light /DVD/ (MOKÉP)

Csak jó sülhet ki egy Oscar-díjas rendező és egy többszörös Grammy-díjas zenekar találkozásából – gondolhatnánk, pedig a New York-i Beacon Theatre-ben rögzített két fellépés anyagán alapuló mozifilm elején az derül ki, e projekt bizony a gigászok harca.

Mick Jagger úgy indít, hogy nem tetszik neki az EGÉSZ színpadkép, s mindenekelőtt hallani sem akar arról, hogy őket és a közönséget is zavaró kamerák körözzenek a színpadon. Ezzel szemben Martin Scorsese, a Taxisofőr, a Casino, A tégla, no meg Michael Jackson Bad című klipjének és a Shine A Light koncertfilmnek a rendezője azon túl, hogy a Rolling Stones énekesét nyugtatja, csak egy dolgot szeretne, de azt nagyon: végleges dallistát…

Kétségtelenül rendhagyó megoldás komoly, szinte tapintható feszültséggel indítani egy zenés produkciót, ám a tízperces felvezetés után olyat kapunk, ami egyetlen szó illik, nagybetűs SZÓRAKOZTATÁS!

Tűéles, erőteljes színekben pompázó, anamorfikus szélesvásznú kép, melynek gyakorlatilag minden egyes kockáját kimerevíthetjük, annyira tökéletesek a beállítások. A hang – a borítóval ellentétben – nemcsak Dolby Digital 5.1-ben, de sztereóban is elérhető, melyhez magyar felirat választható. (Bár a dalok alatt ez nem él és az átkötőszövegek sem túl sokatmondóak, a bevágott archív interjúrészleteknél és természetesen a bevezető résznél jól jön!)
A patinás színházterem, melyben korábban olyan előadók léptek fel, mint Michael Jackson, az Aerosmith, a Queen, s bizony a Rolling Stones sem először tette itt tiszteletét – ráadásul az 1991-es fellépésükről szintén film készült… De maradjunk a 2006-ban rögzített, az 58. Berlini Filmfesztivál nyitófilmjének választott Shine A Light-nál! A banda stadionrepesztő turnéival ellentétben ezúttal egy jóval kisebb, ráadásul árt térben állt a nagyérdemű elé, így a dalok is eltértek voltak a monstre bulik repertoárjától. Bár a műsor mintegy felét a felvétel az akkor futó Bigger Bang turnén is megszólaltatták a nagy öregek (Jumping Jack Flash, She Was Hot, Tumblin Dice, You Got The Silver, Sympathy For The Devil, Start Me Up, Brown Sugar, Satisfaction), akik a Beaconben alapvetően a pályafutásuk első két évtizedére fókuszáltak. Igaz, hogy nincs Anybody Seen My Baby, Like A Rolling Stones, Love Is Strong, sőt még a korai időszak kulcsdalai közt emlegetett Angie is hiányzik, a show akkor is működik. A felvétel idején a négyes többsége már túl volt a hatvanon, de amit a színpadon produkáltak, azt sok huszonéves nem tudná utánuk csinálni! Ugyan vendégművészek nélkül is telt házat produkál a zenekar, a nagyérdemű örömmel és tapssal jutalmazta a Some Girls-be beszálló Jack White-ot, a Muddy Waters komponálta Champagne And Reefer egészen autentikus lett a blues-ban utazó Gramy-díjas Buddy Guy vendégszereplésétől, a Live With Me-ben remeklő Christina Aguilera pedig énekteljesítményével garantáltan új rajongókat szerzett magának.

A koncert menetét talán csak az első bevágások idején törik meg az archív interjúrészletek, melyek nemcsak frappánsak és viccesek, de idézhetővé is teszik a Shine A Light-ot, amit kevés koncertfilm mondhat el magáról. (A felvezetésben látható, az estet felkonferáló Bill Clinton nejétől például emlékezetes, ahogy édesanyját sürgeti: Gyere mama, az EGÉSZ Rolling Stones rád vár!)

Bár Mick Jagger viszi a szót, két dal erejéig – You Got The Silver, Connection – Keith Richards is megkapja a mikrofont (az archív felvételeken pedig Ronnie Wood és Charlie Watts is megszólalnak), s kiderül, Johnny Deppnek Jack Sparrow kapitány megformálásához alapot adó muzsikus nem csak gitárjával, de a hangjával és a közönséggel is nagyszerűen tud bánni.

A kétórás produkció után érdemes meglesni az extrákat is. Sajnos, mind a negyedórás kimaradt jelenetek (magyar felirattal!), mind a négy ráadásdal – Undercover Of The Night, Paint It Black, Little T&A, I’m Free – csak sztereó hangot és letterbox képet kapott, de ráadásról lévén szó, így is örülhetünk.

Példaértékű anyag operatőröknek, koncertrendezőknek, zenészeknek, egykori, jelenlegi és jövendőbeli rajongóknak egyaránt.

Tracklista:
1. Jumping Jack Flash
2. Shattered
3. She Was Not
4. All Down The Line
5. Loving Cup
6. As Tears Go By
7. Some Girls (Jack White-tal)
8. Just My Imagination (Running Away With Me)
9. Far Away Eyes
10. Champagne And Reefer (Buddy Guy-jal)
11. Tumblin Dice
12. You Got The Silver
13. Connection
14. Sympathy For The Devil
15. Live With Me (Christina Aguilerával)
16. Start Me Up
17. Brown Sugar
18. (I Can’t Get No) Satisfaction
19. Shine A Light
+
Kimaradt jelenetek
+
Ráadásdalok:
1. Undercover Of The Night
2. Paint It Black
3. Little T&A
4. I’m Free

Balajti Péter

2008. 12. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 12. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rolling Stones: Shine A Light /DVD/ (MOKÉP) cikk képei
Rolling Stones - Rolling Stones: Shine A Light /DVD/ (MOKÉP)