Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Hofi tükre 7. /DVD/ (Hungaroton)

Hofi - Hofi tükre 7. /DVD/ (Hungaroton)

A 2008-as szilveszter sem marad Hofi nélkül – legalábbis a Hofi tükre-sorozat gyűjtői számára. A pesszimisták szerint a 7. részen szerepel a legkevesebb alkotás, míg az optimisták azt hangoztatják, e korongon kapott helyet a szériában szereplő összes műsorszám közül a leghosszabb darab. Bár mindkét tábornak igaza van, a lényeg, hogy Hofi humora és dalai mintegy negyedszázad távlatából is működnek.

Bármire is vágyunk, felütésként nem azt kapjuk. A Madách Kamara színpadán Shakespeare Hamlet című remekműve kel életre, de mielőtt a nézők az értetlenkedéstől fejet csóválva elhagynák a nézőteret – mi pedig megszabadítanánk lejátszónkat a korongtól – feltűnik Ophelia, pontosabban Hofélia. A humorista csak keretként és szójátékként használja a karaktert, mely remek apropót ad az első, Bolond is lennék normálisnak lenni című dal kikacsintásához (Valami bűzlik Dániában).
S ha már a daloknál tartunk: a Hofélia a poénok mellett zenében is erős. A fenti, Hofélia belépőjeként is ismert szám mellett hallható a Hidd el addig jó és a Tóni című szerzemény is, nem beszélve a zárótételként többször felcsendülő, azóta is gyakran idézett Ő szereti, ő nagyon szereti… kezdetű nótáról!
A zenéket a Kovács Katitól kezdve Zoránon keresztül Al Di Meoláig számos kiváló előadóval együtt dolgozó Malek Miklós szerezte. Bár az improvizációkban gazdag estek szövegét Hofi maga írta, s előadásról előadásra formálta, addig a dalszövegeket az a Szenes Iván jegyezte, aki többek közt Cserháti Zsuzsának, Zalatnay Saroltának, Harangozó Terinek, Szécsi Pálnak, Jávor Pálnak, Korda Györgynek és az Apostol együttesnek is „szavakat adott a szájába”.

A Hofélia című est hetvenperces felvételén túl érdemes megnézni az extrákat is. A Stúdió ’83 műsorában exkluzív változatban látható/hallható a Bolond is lennék normálisnak lenni. Ennek kapcsán a felületesek ugyan könnyen legyinthetnek, hogy ezt már látták az előadás során is, pedig érdemes megfigyelni, mennyire másképp dolgozik a színész, ha a közönségnek, illetve ha a kamerának parádézik.
A másik ráadás korábban egyáltalán nem került a nyilvánosság elé: az 500. Hofélia előadás utáni fogadásba pillanthatunk be egy amatőrfelvétel segítségével. A humorista az őt köszöntő Tolnay Klárival viselkedik gálánsan, míg Ádám Ottó színházigazgató beszéde alatt ritka helyzetet láthatunk: ezúttal Hofi a közönség.

Tacklista
1. Hofélia
+
Részlet a Stúdió ’83 műsorából
+
Az 500. Hofélia előadás után… (amatőr felvétel)
+
Hofi Géza élete és pályafutása – könyvbemutató

Balajti Péter

2008. 12. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 12. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hofi tükre 7. /DVD/ (Hungaroton) cikk képei
Hofi - Hofi tükre 7. /DVD/ (Hungaroton)