Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Barbara Cafe: Vagyok, aki vagyok (EMI)

Barbara Cafe - Barbara Cafe: Vagyok, aki vagyok (EMI)

Rendhagyó módon most - mint újságíró - nem értékelni, kritizálni és bemutatni fogom Petrók Barbara nemrég megjelent lemezét, hanem átadom a szót Maróthy Györgynek és magának az énekesnőnek. Előbbi úr Barbaráról mesél, utóbbi hölgy pedig az első lemezéről. Ennél hitelesebben és lényegre törően úgysem tudná ezt megtenni más. Helyezzük hát kényelembe magunkat úgy 2008 őszén, és máris élvezhetjük a történetet. A nagy terjedelemért előre is elnézést kérek, de nem volt szívem levágni a sztorikból.

Héj

„Petrók Barbarát az R-Go egyik gidájaként ismerhette meg a nagyközönség, a nyolcvanas évek végén. Táncolt és vokálozott az együttesben – egyiket sem alap nélkül tette, sokévnyi balett- és zenetanulás emelte a színpadra. Később a Manhattan tagjait trenírozta, hogy a rockzenészek más stílusban is színpadképesek legyenek. 1992-ben hagyta el az országot, Amerikában alapított családot. Nyolc év alatt három kontinensen élt, három kultúrát ismert meg. Mégis minden útja hazavezette. Los Angeles, Isztambul és Prága után újra Budapest következett.

Barbara Cafe - Barbara Cafe: Vagyok, aki vagyok (EMI)

’Itthon döbbentem rá, mennyire hiányzik nekem a zene’ – mondja Petrók Barbara. ’Egyik gyerekem gitározni tanult, abbahagyta – ekkor jöttem rá, hogy valójában én akartam gitározni, ezért küldtem tanulni... Jöttek belőlem a dallamok, az asztalfiókban pedig ott voltak a versecskéim, a dalszövegek. Nagyon rég, az R-Go ideje óta vágytam arra, hogy a bennem élő dalokat megmutassam az embereknek. De ehhez szükség volt az elmúlt két évtizedre, a családomra és az utazásokra is.’

Valamint kellettek a segítőtársak. A Vagyok aki vagyok című album zenei producere Németh Alajos basszusgitáros (Bikini), mellette további kiváló muzsikusok játszottak a stúdióban, név szerint Lukács Peta gitáros (Bikini, European Mantra), Borlai Gergő dobos (Charlie, European Mantra, Kaltenecker Trió), Kovács Gábor zongorista és Mogyoró Kornél ütőhangszeres. A koncerteken pedig csupa fiatal tehetség kíséri a lemezen gitárt és csellót is megszólaltató énekesnőt. A Barbara Cafe együttes ősszel előbb kis klubokban mutatja be műsorát, decemberben pedig nagyszabású lemezbemutató koncertet ad.

’Nem született volna meg a lemez, ha nincs Németh Lojzi. Neki mutattam meg a számaimat, ő biztatott, hogy érdemes csinálni. Fantasztikus zenészeket hozott a stúdióba – úgy játszották el a dalokat, ahogy mindig is szóltak bennem! Nagyon várom már a koncerteket, jó lesz személyesen szólni az emberekhez.’
A Barbara Cafe akusztikus dalai intim, privát hangulatúak, illenek kávézókba, ugyanakkor megállják a helyüket nagyobb színpadokon is, hiszen hús-vér emberek élő hangszereken hús-vér zenét szólaltatnak meg. Ráadásul cseppet sem közhelyes módon, s ez igaz a dalszövegekre is. Barbarának nincs kétsége afelől, hogy megtalálja-e közönségét. ’A dalaim rólunk szólnak...’ ” (Maróthy György)

„A Vagyok aki vagyok című lemezem rólam szól. Rólunk nőkről, nekünk és a férfiaknak körülöttünk. Szerelmekről, családról, elmúlásról, elengedésről és persze az aktuális mindennapokról énekelek. Minden dalban ott van az emlékek tisztelete, a megértés és elfogadás. A lemez szerzőjeként, első kézből továbbítom az engem mélyen foglalkoztató gondolatokat, érzéseket. Nem titkolt célom egy érett, igényes közönséghez való eljutás. A zenei megfogalmazásban törekedtem egyfajta angolszász hangulatra. Ez az Amerikában eltöltött öt évemnek köszönhető, ott estem szerelembe a stílussal, a prozódiában is megvalósuló szabadsággal.

Sosemvolt

Dob intróval indul a lemez első dala. Figyelem felkeltőnek szántuk zenei produceremmel, Németh Lojzival (Bikini vezetője).
A feszült ritmus, amit a gitárok is tovább fokoznak, Borlai gergő fantasztikus "műve". Hangzásban a rockosabb irány lett a meghatározó, én tudt am, hogy a színpadon feltétlenül csörgőzni fogok, ha épp nem gitározom, kértem a ritmuskihagyásokat a gitárokban (mint a szív dobbanásai),ezen felül Lojzinak szabadkezet adtam. Let's rock and roll.
Vagyok aki vagyok
A kedvencem a lemezről. Még nyáron írtam, a lemezen már javában dolgoztunk, egy gyönyörű, melankólikus, esős napon. Annyira magától értetődően és mindent összefoglalóan jött, hogy nem is lehetett más a címadó. Utalok benne a kozmopolitaságomra, igaz, itt még csak egy angol mondattal. I am who I am...

Héj

Egy irónikus, önirónikus dal. Nagyon szeretem a tempója miatt is, megbolondítottuk egy kis afro-délamerikai hatással. Imádok táncolni és shakerezni rá! Nagyon jó szövegnek tartom, aktuális, minden nő, minden ember érez így. Néha nagyon jó lenne megszabadulni mások és saját terheinktől.
Játssz még
Szerelmes dal. Engem rávett a gitározásra...az első olyan gitárjátékom, amiben végre bontogatni kezdtem és nem csak a "tábor tüzes" sikálásokat hoztam. Ez nem kis eredmény annak fényében, hogy három éve fogtam gitárt először a kezembe és a dal rá két évre megszületett. A prozódia szabadon fonódik a ritmus köré, talán szokatlan a magyar nyelvben, de nem az angolban, amin szintén írok, nem csak beszélek.

Még mindig

A legmélyebb, legérettebb dalok egyike, Lojzi általában "szikés" dalnak hívja ,') . Egy nagyon bölcs vallomás. Azért tudok majdnem kívülállóként nyilatkozni erről és a többi dalról, mert szinte nem volt más dolgom, mint átengedni a szövegeket magamon és papírra vetni. Néha tényleg azt gondolom, hogy én csupán egy közvetítő vagyok. A dalok jönnek, ha akarom, ha nem. Persze nagyon jó, hogy jönnek ,') Minimál hangzásban álmodtam meg a dalt és egy gitáron és csellón kívül nem is került több a hangszerelésbe. Nem tudom melyiken játszom szívesebben színpadon. Mindkettő nagyon csinos hangszer, ha női kézbe kerül ,')

Szabadon

Sétálni voltam a kutyáimmal az erdőben, mikor a megszületett a refrén. Féltem, hogy mire kiérek az erdőből elfelejtem, ezért felhívtam Édesanyámat és lediktáltam neki a sorokat. Mikor hazaértem, kezembe nyomta a kis cetlit és így megmaradt. A refrén után előgördültek a versszakok is. Ez lett a klip dal, amelynek üzenete jól feladja a leckét bárkinek, aki szeret és ezt az érzést összekeveri a birtoklással.
A forgatás két teljes napig tartott, Budapest rusztikusabb utcáin és a budai dombok között, nemzetközi csapattal. A vágást Steven Lovy filmrendező Kazaksztánban csinálta, mert csak ott tudtuk elérni egy reklámfilm forgatása közben.

Tudod Édes

Erről a dalról gondolom azt, hogy nagy közönségkedvenc lesz. Felemelő, ugyanakkor nagyon életszerű. Azoknak szól, akik lehúztak már egy jó pár évet egymás mellett. Sokszkor úgy tűnhet, hogy alig pislákol a láng. Az igazság az, hogy a láng és a melegség mi vagyunk, az álmaink és a vágyaink, amik nem múlnak...csak az évek. Szeretem a melódia hullámzását , egy lehetséges duett dal.

Mirázs

Urbánus dalnak nevezem. Lüktet benne a város és a rohanás. Lukács Peta (Bikini) fantasztikus szólógitározása megint csak kedvemre való. Kérésemre hozta a country jelleget, pillanatok alatt felgitározta ezt is, tökéletes megelégedésemre. Nem véletlenül tartják őt világszínvonalon zenélő, és az ország egyik legtehetségesebb gitárosának.
Mese Voltunk
Egy ballada. Felnőtt mese, ami megesik bárkivel. Szeretem gitározni is, sajátosan lüktető ritmikája miatt. Peta gyönyörűen, érzékenyen díszít.

Devi Durga

Nagyon ősi, szanszkrit nyelvű dal. Tiszteleg a női istenség megtestesülései előtt. Jógaoktatóként találkoztam ezzel a dallal, átdolgoztam gitárra, adtam egy kis tempót neki és nem utolsó sorban, Lojzi meghívta Lantos Zoltán hegedű művészt, aki csodálatos improvizációjával elkápráztatott mindannyiunkat a studió felvétel során. Indiai hegedűn játszik, mely speciális kiképzésű, indiában készült hangszer. A mai napig megkönnyezem a dalt és a játékát.

Vonalak

Az utolsó dal, mely megintcsak egy vallomás, egy magamba tekintés. Egy feltérképezése az idő múlásának. Ez nekünk, nőknek, nagyon fájdalmas tud lenni olykor. Nagy a társadalmi és az egyéni elvárás. De fontos megtenni ezeket a felismeréseket és jó elengedni a régi képet önmagunkról. Van egy nagyon jó kis angol mondás: Youth is waisted on the young. Igy fordítható: Az ifjúság el van pazarolva a fiatalokra. Milyen igaz! Zeneileg egy szintén lírai dal, dob nélkül, a gitárok ritmizálnak, végre a zongora is felcsendül és egy kis arabos misztikum lengi át néhol a melódiát.

A lemez után továbbra is érkeznek a dalok. Most már az angol szövegeknek is utat engedek, nagyon jól, nagyon másképp lehet ritmizálni velük.
Továbbra is egyformán fontos marad a szöveg és zene. Egyik sem rendelődhet alá, igényes vagyok mindkét vonalon. Néha egyik jóval előbb jön, mint a másik, de legtöbbször együtt történnek és ennek n agyon örülök. Ez egy nagyon letisztult és elementáris érzés. Alkotni Isteni dolog..” (Petrók Barbara)

Tracklist:
01 - Sosem volt
02 - Vagyok aki vagyok
03 - Héj
04 - Játssz még
05 - Még mindig
06 - Szabadon
07 - Tudod édes
08 - Mirázs
09 - Mese voltunk
10 - Devi Durga
11 - Vonalak

stanley

2009. 01. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 01. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Barbara Cafe: Vagyok, aki vagyok (EMI) cikk képei
Barbara Cafe - Barbara Cafe: Vagyok, aki vagyok (EMI)Barbara Cafe - Barbara Cafe: Vagyok, aki vagyok (EMI)