Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Enigma: Seven Lives, Many Faces /DVD/ (EMI)

Enigma - Enigma: Seven Lives, Many Faces /DVD/ (EMI)

Nem hagyta ki a ziccert a misztikumokban gazdag zenei világgal büszkélkedő Enigma projekt vezetője, Michael Cretu: a bűvös sorszámú sorlemez nevébe és egyik tétele címébe is visszaköszön a hetes. E kiadvány pedig azt bizonyítja, az Enigma-produkciókhoz jobban illik az audiovizuális élményt biztosító DVD, mint a csupán hangreprodukcióra képes CD.

A számtalan effektussal, hanggal, zörejjel és hangszerrel operáló Enigma érdekessége, hogy zenei világa mindezen keverések és kavarások ellenére is könnyen felismerhető és összetéveszthetetlenül beazonosítható. Sorlemezeiről kimásolt dalaival többször került slágerlistára és rádióba is, s a Seven Lives, Many Faces is büszkélkedhet telitalálatos tétellel (The Same Parents, La Puerta del Cielo), az összefűzött szerzemények által kínált zenei utazáshoz azonban hangulat, lelkiállapot szükséges. Ebben segít a legfrissebb album DVD-változata, mely minden felvételhez vizuális élményt is nyújt. Sajnos a 16:9-es kép – érthetetlen módon – nem anamorf, hanem letterbox, így a szélesképernyős képmegjelenítővel rendelkezők zoomolni kénytelenek (szerencsére a minőségromlás nem vészes).

A hangélmény többféle változatban szerepel a korongon: a sztereón kívül Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, illetve Michael Cretu angol és német nyelvű audiokommentárja mellett is dönthetünk. Utóbbi ugyan nem tér ki a látványra, csak a zenéről beszél, arról is a dalok elején, röviden, lényegre törően, hogy aztán a szerzeményeké legyen a főszerep. E hasznos extrából sok mindent megtudhatunk a szerzemények születéséről, a szerző gyermekei adta inspiráción keresztül az Ibizán megismert Margarita Roig énekesnőig, akivel két tételt is rögzített a zenemágus. Pedig a dalonként változó mozgóképekről és azok tartalmáról is jó lett volna némi információ, bár lehet, hogy csak egy-egy, a zene által keltett hangulatot vitt a montázsszerű látványba a nagy fantáziájú rendező, Thomas Job. Van itt minden a hullámok nyaldosta tengerpart, keleti harcosok, jelbeszéddel kommunikáló hölgy, a szerelemben égők, lebegő-úszó emberek, életre keltett lángok és füstök, virágos mezőn szaladó nőalak, illetve – stílusosan a Déjà Vu kapcsán – sajátos montázs egy csokornyi korábbi Enigma-klipből.

Titkon bíztam, hogy rejtett extraként szerepel a DVD-n a teljes hanganyag mp3-as formátumban is, de se ilyen, se más rejtett csemege nem kapott helyet. A külön menüpontot kapott fotógaléria pedig egyáltalán nem illik az anyaghoz, hiába ábrázolja kilencféle módon az Enigma projektet életre hívó Michael Cretut.

Összességében elmondható: a hang és a kép együttes ereje sokkal jobban működik, mint a CD nyújtotta élmény, ráadásul a térhatású keverésnek köszönhetően még hatásosabb a végeredmény.

Tracklista:
1. Encounters
2. Seven Lives
3. Touchness
4. The Same Parents
5. Fata Morgana
6. Hell’s Heaven
7. La Puerta del Cielo
8. Distorted Love
9. Je T’aime Till My Dying Day
10. Déjà Vu
11. Between Generations
12. The Language Of Sound
+
Fotógaléria
+
Audiokommentár angolul
+
Audiokommentár németül

Balajti Péter

2009. 01. 31.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 01. 31. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 05. 10. 0:59
Nekem már megvan egy ideje :) de imádom, mint eddig minden enigma albumot! Valahogy mindig megtalálja ez a zene az utat a bonyolult érzelemvilágomon keresztül a lelkemig!!!
rea 2009. 08. 27. 17:36
rea vagyok sziasztok, szerintem nincs miről beszélni ez az új anyag úgy TÖKÉLETES ahogy van, Cretu ismét valami nagyot alkotott!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Enigma: Seven Lives, Many Faces /DVD/ (EMI) cikk képei
Enigma - Enigma: Seven Lives, Many Faces /DVD/ (EMI)