Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Made in Hungaria: A filmzene (EMI)

Made in Hungaria - Made in Hungaria: A filmzene (EMI)

A remek musicalből hasonlóan kiváló és nagy sikerű filmet készítettek. A zenék persze a régiek, de mindegyiket a fiatal színészek adják elő. Egy nagyon vidám, a kor jellegzetességeit rendkívül jól bemutató zenés film hanganyagát kaptuk meg CD-korongon.

[egy kicsit a filmről]

Mikor mindenki más disszidálna, a hatvanas évek derekán egy kamaszfiú hazatér a hawaii inges, rágós és kóla-mámorban úszó Amerikából, hogy elterjessze a Rock'n'Roll vírusát Budapesten. A hazaköltözés komoly trauma az egész családnak, de leginkább mégis Mikinek, aki határtalan szabadságérzettel sétál ki a Szent István parkba, hogy aztán a diktatúra nyomban az orrára koppintson. Arról álmodozik, hogy ő lesz a következő Jerry Lee Lewis. Mindene a zene. Remekül gitározik és énekel - itthon maradt barátai mégsem fogadják úgy, ahogy képzeli. A falkavezér immár Röné, egy idősebb srác, akit Csókkirályként is emlegetnek. Első szerelme, Vera is idegenkedve tekint rá. Mikire és állástalan apjára forradalmárok, ellenforradalmárok egyaránt gyanakodva tekintenek.
Nem marad más választása, mint benevezni a kerületi Ki Mit Tud-ra, így bizonyítva helyét ebben a régi-új világban. A sikere óriási, az amerikai zene megbabonázza a fiatalokat, színekbe fordul a világ. És ahogy közeledik a döntő, úgy lesz egyre világosabb Miki előtt, hogy a győzelemmel nem csak barátai elismerését és szerelme szívét nyerheti újra el, de apja életét is megmentheti...

Made in Hungaria - Made in Hungaria: A filmzene (EMI)

[egy kicsit arról, akiről szól]

Fenyő Miklós élő legenda. Az elmúlt 40 évben 28 albumot készített, közel 400 dalt írt; zenéjével évtizedeken át markánsan képviselte a hazai rock and roll-t. Története 1962-ben kezdődött: a lázadó fiatal zenész, az "angyalföldi jampi" hazatérve Amerikából elterjesztette a vírust, a rock and rollt, amit magával hozott. Első önálló szerzeményét, a Csavard fel a szőnyeget! 16 évesen írta. 4 évvel később megalakította a Hungária együttest, melynek első nagy megmérettetése az országos KI MIT TUD? vetélkedőn óriási sikerrel végződött: megnyerték a versenyt. Sikertörténete ekkor indult el, zenéjével meghódította a közönséget. Népszerűsége azóta is töretlen, slágereit a mai napig dúdolja, énekli az idősebb és a fiatalabb generáció egyaránt.
Fonyó Gergely rendező látta a nagy sikerű József Attila Színház-beli Made in Hungaria előadást, és sok éven át dédelgette magában a tervet, hogy filmre vigye ezt az izgalmas, legendás slágerekre épülő történetet, míg egyszer csak Neményi Ádám producer fel nem kérte a megvalósítására. Sorsszerű találkozás volt az övék, mindketten megszállottan hittek abban, hogy ez a történet a filmvászonra kívánkozik, hogy a film kiterjesztheti térben és időben egyaránt a színházi kereteket, s valami újat tehet hozzá. Fenyő Miklós karrierjének elindulása egy fontos történelmi korszak lenyomata, amit humorral, a Hungária együttes ismert dalaival, táncos jelenetekkel, korhű díszlettel éleszt újra a Made in Hungaria musicalfilm.

Made in Hungaria - Made in Hungaria: A filmzene (EMI)

[a lemezről]

Az albumot a címadó dal, a „Made in Hungaria” nyitja. Az előadó Fenyő Miklós. A dal egyébként koncertfelvétel formájában a film végén kerül bemutatásra. Ezt követi a „Csókkirály” Fenyő Iván előadásában. A főszereplő, Szabó Kimmel Tamás három dalt is énekel, ő kapta meg a „Csavard fel a szőnyeget”, az „Eszelős szerelem” és az „Amerika hangja” című szerzeményeket. Fenyő Iván is három számban villogtatja meg énekesi tehetségét. A „Csókkirály” mellett a „Holnap maradj itt” és a „Ciao Marina” lett az övé. Szabó Kimmel női partnere, Kiss Tünde énekli a „Meghalok, hogyha rám nézel” című dalt, Fenyő Miklós pedig a „Flyin’ my baby’s arms” trackkel söpör végig a közönségen. A zene szinte hihetetlenül erős alapot ad a filmnek, mind hangulatilag, mind pedig a tempó és a történet folyamatos gördítése szempontjából. A kellékekkel, korabeli ruhákkal és ezzel együtt ezernyi színnel teli filmben már az elejétől kezdve beindul a rock’n roll, a twist, és a végéhez közeledve egyre jobban fokozódik a jókedv, s persze vele együtt a feszültség is. Több jót most nem írok. Jó lett úgy ahogy van. A film. Meg a lemez is.

[a tracklistáról]

1 Made in Hungaria
2 Csókkirály
3 Gyere, gyere Juli
4 Csak cha-cha-cha
5 Csavard fel a szőnyeget
6 Eszelős szerelem
7 Amerika hangja
8 Twistin’ at the hot dog stand
9 Casino twist
10 Meghalok, hogyha rám nézel
11 Don’t stop come on Twist
12 Holnap maradj itt
13 Flyin’ in my baby’s arms
14 Ciao Marina
15 Csókkirály - Karaoke verzió
16 Gyere, gyere Juli - Karaoke verzió
17 Ciao Marina - Karaoke verzió

stanley

2009. 02. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 02. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 02. 24. 17:40
A lemezt még nem hallottam, de a filmet 2 nappal ez előtt láttam moziban! Elsőre beleszerettem! Most vagyok 17 éves és Miklós zenéin nőttem fel! Imádom a Rock'n Roll-t főleg a Miki féle zenét! Tuti meg fogom venni a filmet is DVD-n és a CD-t is! Nálam kaszált a film! Tuti jó!!!
Vendég 2009. 04. 26. 18:35
A lemezt még én sem hallottam, de a moziban kellemes meglepetés ért: nagyon jó a film! Én is meg fogom venni a DVD-t. A zenék egy részét a rádióból ismertem, a Csókkirályt előzőleg hallottam Bodnár Vivien koncertjén Miller Zolitól, Orosz Ákosnak, Polyák Lillának és Csuha Lajosnak is nagyon örültem. Mindenkinek csak ajánlani tudom!:)
Vendég 2009. 06. 01. 1:36
NAGYON JÓ A FILM!!!!A LEGJOBB JELENET AMIKOR SZABÓ KLIMMER TAMÁS ÉNEKELI AZ ESZELŐS SZERELEM CÍMŰ DAL!!!!!
Vendég 2010. 04. 25. 20:23
szlovakiabol vagyok es megis imadoma filmet mar jol sokszor megnezetem es imadom foleg Szabó Kimmel Tamast

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Made in Hungaria: A filmzene (EMI) cikk képei
Made in Hungaria - Made in Hungaria: A filmzene (EMI)Made in Hungaria - Made in Hungaria: A filmzene (EMI)Made in Hungaria - Made in Hungaria: A filmzene (EMI)Made in Hungaria - Made in Hungaria: A filmzene (EMI)