Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Korai Öröm: 2009 (1G Records)

Korai Öröm - Korai Öröm: 2009 (1G Records)

Az 1990-ben létrehozott magyar underground zenekar február 16-án mutatta be a Gödör klubban legújabb, immár nyolcadik nagylemezét. A közönség természetes, hogy pozitívan fogadta az új hanganyagot.

Ami egyébként bizonyos szempontból nagyon is régi, hiszen a magát „gyógynövény-rock”-ot játszó csapatnak gondoló zenekar már a kezdetektől egy sokféle stílusból vett elemekből felépített, mégis nagyon egyedi hangvételt hoz zenéjével. Atmoszférát teremtenek, ahol a meditatív vonal éppúgy megtalálható, mint az elektronikus zenék lüktető, drum and basses alapjai, vagy a világzenei áramlat jellegzetes stílusjegyei. Éppúgy a cigány, mint a keleti dallamvilág. A rengeteg ütőhangszer, a doromb, a különleges ének és egyéb hangzások teszik egésszé ezt a világot, mely egyszerre sarkall táncra, pörgésre, de ugyanakkor lenyugtat, szállítja a lelket más dimenziókba. Utaztat, mondhatnánk, s valóban maga az utazás, a haladás, a szárnyalás a legmegfelelőbb fogalom erre az egész megfoghatatlan, mégis nagyon jól érezhető állapotra, miliőre, melyet a Korai Öröm ideszül elénk, akár koncerten vagyunk, akár lemezről hallgatjuk. Pszichedelikus, ambient, etno, progresszív. Ez mind benne van.

Korai Öröm - Korai Öröm: 2009 (1G Records)

A lemezen helyet kapott két átvezető számnak nevezhető track, a „Mbira” és a „Szubarú” is. Az első négy lüktetős, rockos, „korais” szám után egy kis nyugalmat, harmóniát ad mindegyik. A „Mbirát” a 2005-ös albumuk „Hé, paraszt! Melyik út vezet Budára?” szövegű számára visszautaló „A paraszt visszavág” című új dal követi. Nagyon progresszív, szinte már diszkós ütemű szám, melyet egy idő után a monotonitása és a kiváló gitártéma és beszéd, ének emel igazi Korai Öröm zenévé. Ezután jön a madárcsicsergéssel kísért „Szubarú”, mely leginkább egy afrikai bennszülött dalra emlékeztet. Talán éppen az is. Ebből bontakozik ki a lemez utolsó előtti száma, a „Latin”, mely ütősszekciójával igazi mediterrán hangulatot rak elénk. Az albumot pedig az igen találó, ám annál egyszerűbb „Akusztikus” címmel illetett track zárja, mely szintén újdonságnak számít a Korai Öröm történetében. Olyan számaik voltak persze, hogy csak doromb, vagy monoton ének megy végig, de hogy csak akusztikus legyen az egész…

Korai Öröm - Korai Öröm: 2009 (1G Records)

Külön érdekesség, hogy a Korai Öröm nem szokott a számainak címeket adni. Jobb híján úgy lehetne mondjuk utalni egy-egy dalukra, hogy – mivel a lemezeiket sem szokták külön elnevezni – a 2001-es lemez 4-es trackje, például. Nos, bár ez másutt teljesen természetes, most szinte elképesztő újításnak számít a zenekar részéről, hogy az új album számai kaptak címet. A másik említésre méltó dolog, hogy a lemezen közreműködött a mindig változó számú zenész mellett még az énekes Tatjana Kalmykova és a gitáros Szántó „Faszi” Gábor is.

A tracklista:

1. Új Arab
2. Tizenkettő negyed
3. Kínai
4. Úszós
5. Mbira
6. A Paraszt visszavág
7. Szubarú
8. Latin
9. Akusztikus

stanley

2009. 02. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 02. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Korai Öröm: 2009 (1G Records) cikk képei
Korai Öröm - Korai Öröm: 2009 (1G Records)Korai Öröm - Korai Öröm: 2009 (1G Records)Korai Öröm - Korai Öröm: 2009 (1G Records)Korai Öröm - Korai Öröm: 2009 (1G Records)