Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bereczki Zoltán–Szinetár Dóra: Musical Duett koncert /DVD/ (EMI)

Bereczki Zoltán–Szinetár Dóra - Bereczki Zoltán–Szinetár Dóra: Musical Duett koncert /DVD/ (EMI)

Két nagylemez anyagával már színpadra lehet állni, ám a Bereczki–Szinetár házaspár nem csupán a Musical Duett 1–2. albumokról szemezgetett, de egy sor – olykor kifejezetten előremutató – különlegességgel készült a Papp László Sportarénába. Az est DVD-je több szempontból is kellemes meglepetés.

Színpadon szerepelni mindennapos dolog Szinetár Dórának és Bereczki Zoltánnak, hiszen az Operettszínház számos sikerdarabjában játszanak. Ezúttal viszont egy sokkal nagyobb teret kellett betölteniük a hangjukkal és színpadi jelenlétükkel, ráadásul az egész műsor csak róluk szólt! Bár a DVD-re sajnos nem a teljes műsor, csupán annak egy része került fel, kellően változatos dallistának örvendhetünk, melynek közel fele nem szerepel a páros eddig megjelent Musical Duett lemezein.

Általában rossz előjel, ha egy zenei DVD borítóján nem tüntetik fel a képarányt. Ez a legtöbb esetben 4:3-as, vagy 4:3-ba kódolt szélesvásznú képet (letterbox) jelent, ezúttal viszont minden aggodalom alaptalan. Valós, ráadásul igen szép szélesvásznú kép szerepel a korongon, melyhez háromféle hangsáv közül választhatunk. A sztereó, a Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-es keverések döbbenetesen jól szólnak, érdemes kihasználni a házimozi rendszert!

A hang és kép miatti aggodalom után jöhet a következő hibalehetőség: a show. Ezúttal nincs történet, mint az Operett színpadán, ráadásul a mikrofont is fogni kell, márpedig a legszebb és legütősebb dalok előadását is hazavágja két, az est során végig egymás mellett álló énekes. Szerencsére ezzel sincs gond: minden dalhoz jól kitalált előadásmód, számtalan színpadi öltözék és kellék, Janza Kata vendégszereplése, táncosok, Tűzmadarak járnak, s mindez nem lenne elég, a háttérben egy LED-fal is helyet kapott egy sor vizuális elemmel. Igaz, mindebből csak részletek jönnek át, mivel a fényképezés és a vágás – finoman szólva – nem mindig a legszerencsésebb. Kétségtelenül nehezen izgalmassá tehető, ahogy a Nyitány alatt előlép az est két ünnepelt sztárja, de erre nincs is szükség. A nagyérdemű elé lépő Dórában és Zoltánban kavargó érzelmek kiülnek az arcukra (ezúttal ugyanis nem egy sikerdarabért, hanem MIATTUK telt meg az ország legnagyobb fedett nézőtere), s a néző átérezhetne, megérthetne valamit mindabból, ami ott és akkor lezajlott bennük, ha a felvétel mindezt megfogta és megmutatta volna. Ám mindebből csak véletlenszerű villanásokat kapunk, ami komoly hiba.
Különösen a koncert első felében érzi úgy az ember, a rendező nem a legjobb és legtöbb hangulatot közvetítő részletek bemutatására törekedett, csak felvette, majd összerakta, amit tudott. Így aztán hiába domborít óriásit Janza Kata a Vágyom rád című duettben, ha szegényt a lehető legszerencsétlenebb szögből örökítik meg. Hasonlóan suta a Billie Jean tálalása is, noha Bereczki Zoltán minden tőle telhetőt megtett, hogy egyfajta Jackson-imitátorként adja elő a Pop királyának jellegzetes mozdulatait… Ezzel szemben a Bolond beszédnél minden klappol, a Papa, ugye hallasz ábrázolására sem lehet panasz, bár a végére bevághatták volna a két énekes nézőtéren helyet foglaló szüleit. (Feltételezhetően ott voltak, ha mégsem, én kérek elnézést.) Összességében a jól megtervezett színpadi látványnak csak töredéke köszön vissza a képernyőn, s nagyon úgy tűnik, az énekesek, a zenekar, a vokalisták és táncosok főpróbájáról hiányoztak az operatőrök és a rendező.

Ha a megismételhetetlen pillanatok megragadásában nem is erős a DVD, az est főszereplőire nem lehet panasz. Tényleg vérprofik. Érdemes megfigyelni, mennyire stílusos a koncert első és az utolsó dal is, s a musicalek mellé milyen ügyesen illesztettek filmbetétdalokat is (Sorsunk e tánc a Dirty Dancingből vagy az Angyal az Angyalok városából). Játszanak és énekelnek, bevonják a közönséget a műsorba, ennek köszönhetően egy picit többet és jobban is megismerhetjük őket. Erre példa Bereczki Zoltán előszava a Hangokba zárva című Josh Groban dalhoz, melyből kiderül: a feleségétől ajándékba kapott magyar szöveg nagyon is róla szól. (A felvezető egyébként nem csak itt, a többi helyen is túlmutat a szükséges kötelező koncertelemen, mindenütt működik.) Vagy ott van a Funny Girlből a Napfényt akarok látni, mely biztos, hogy óriási kedvence Szinetár Dórának, olyan elementáris boldogsággal adja elő. Ugyanez igaz párjára is, akinél egyértelműen egy (kamaszkori) álom vált valóra azzal, hogy Michael Jacksont énekelhetett a Papp László Sportarénában. S ezzel elérkeztünk ahhoz, amit a bevezetőben írtam: az énekes házaspárnak sikerült a nemrég debütált Queen- és a tervezett Michael Jackson-musicalből is bemutatniuk egy-egy remeket.

A hetvenperces felvétel zenei kínálata, hangkeverése és előadásmódja van annyira jó, hogy megbocsájtjuk az extrák teljes hiányát. Ráadásul sikerült olyan kerek produkciót összeállítani, amitől nem biztos, hogy mindenkinek feltűnik a hetvenperces játékidő rövidsége.

Tracklista:
1. Nyitány
2. Egy új élmény
3. Nem mondhatsz álljt!
4. Hangokba zárva
5. Vágyom rád
6. Napfényt akarok látni
7. Fény
8. Papa, ugye hallasz?
9. Bolond beszéd
10. Szóló szaxofon
11. Néhány csepp eső
12. Angyal
13. Billie Jean
14. Ünnepi dal
15. Sorsunk e tánc
16. Holnap hajnalig

Balajti Péter

2009. 03. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 03. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
VENDÉG 2013. 09. 11. 6:18
))))))))
VENDÉG 2013. 11. 12. 4:09
SZUPI!
VENDÉG 2013. 11. 13. 15:42
KLASSZ))))))))
VENDÉG 2014. 01. 31. 17:05
SZÉP!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Bereczki Zoltán–Szinetár Dóra: Musical Duett koncert /DVD/ (EMI) cikk képei
Bereczki Zoltán–Szinetár Dóra - Bereczki Zoltán–Szinetár Dóra: Musical Duett koncert /DVD/ (EMI)