Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sarah Brightman: Symphony – Live In Vienna /CD+DVD/ (EMI)

Sarah Brightman - Sarah Brightman: Symphony – Live In Vienna /CD+DVD/ (EMI)

Új értelmet nyert a bécsi kirándulások kötelező megtekintenivalója, a Stephansdom: Sarah Brightman koncerthelyszínül választotta az osztrák nevezetességet, melynek orgonáján borzongatóan jól szól Az operaház fantomja! Az ódon falak közt vendégművészekkel rögzített előadás hangulatában és látványvilágában is egyedülálló.

Döbbenetes a kontraszt Sarah Brightman 2004-es Las Vegas-i koncertje és legutóbbi bécsi fellépése között. Míg a szerencsejátékok és a szórakoztatóipar fellegvárának számító nevadai helyszínen táncosokkal és modern színpadképpel feldobott show várt a nézőkre, addig az utóbbi területen erről só sem lehetett. Az osztrák fővárosban ugyanis a Stephansdom adott otthont a művésznőnek és vendégeinek. A fellépés CD-n, illetve CD/DVD változatban egyaránt megjelent, pár sorral lejjebb kiderül, miért érdemes az utóbbira voksolni.

A 2008 elején megjelent tizenhárom tételes Symphony című korongról nem kevesebb, mint tizenegy tétel csendül fel, de meglepetésdaloknak is jut hely a lemezzel megegyező címkét viselő est során. A nyitány és a finálé például – stílusosan – az egyházi helyszínhez igazodik, így a Pie Jesu-val kezdődik és az Ave Mariával ér véget az előadás. A két tétel között azonban filmbetétdal, komolyzenei átirat és musicalsiker is helyet kap, melyek közül többhöz is sztárvendégek asszisztálnak. Az operák világából ismert Alessandro Safina a Pearl Harbor mozi kulcsnótájának olasz nyelvű változatát (Sarai Qui) adja elő a csodálatos hangú énekesnővel, míg a Manfred Man’s Earth Bandből ismerős Chris Thompson a világhírű Az operaház fantomja musical főcímdalában segíti a dívát. Utóbbihoz a székesegyház orgonáját is használják zenei aláfestés gyanánt!
A romantikus-latinos zenei világ a meglepően magas, ám egyúttal kristálytiszta énekhanggal megáldott Fernando Lima segítségével elevenedik meg (Pasión), míg a komolyzenét kedvelők egy Mascagni-remek (Attesa) sajátos megszólaltatásának örvendhetnek. A dallamos-rockos megoldásokat előnyben részesítők sem maradtak ki a jóból: a Fleurs Du Mal és a Running bizonyára elnyeri az ő tetszésüket is. Mindezeken túl nem hiányzik Sarah Brightman legnagyobb slágere, a Time To Say Goodbye sem, mely ezúttal Andrea Bocelli nélkül, szólóban csendül fel.

A CD érdekessége, hogy egy stúdióban rögzített ráadást is tartalmaz – a Vide Cor Meum szövegét Dantétól kölcsönözték. Bár az utóbbi felvétel a DVD-n nem szerepel, az anamorfikus szélesvásznú képpel, sztereó, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es térhatású hangsávokkal felvértezett műsor bravúros kameramunkákkal, a Stephansdom majd’ minden szegletét kihasználó helyszínbeállításaival és lélegzetelállítóan éles képével, pazar színeivel akár képmegjelenítő-tesztanyagként is használható. A hetvenöt perces előadás kellően mozgalmas: a főhajó több pontjából varázsolnak előadáshelyszínt, sőt, a négyféle, káprázatos fellépőruhában látható díva még a karzaton is dalra fakad! A gondosan megtervezett ceremóniát az operatőrök figyelemreméltóan tálalják: például az egyik duett során a kamera szabályosan körbejárja az énekeseket, egy másik felvételnél pedig a főhajón suhan végig a képmester.

Sem zene, sem ábrázolás tekintetében nem unalmas Sarah Brightman bécsi koncertje, az alkotóknak sikerült az összes csapdát kikerülniük. Pedig nem volt könnyű dolguk, hiszen se tánckar, se balett-művészek vagy artisták, se magasból leereszkedő hinta vagy hidraulikus emelők nem álltak rendelkezésre: az épület oszlopai, boltívei, faragásai, szobrai és festményei szolgáltak háttérül, odaillő gyertyák és mécsesek, illetve az ilyen környezetben rendkívülinek számító intelligens lámpák fényeinek kíséretében.

A DVD háromnegyedórás extra-részlegében félórát mesél az énekesnő a helyszínről és a dalokról, a Stephansdomról egy pap és egy történész szolgál érdekes információkkal, míg a zenei aláfestéssel kísért fotógaléria méltó zárása a pazar anyagnak.

Sarah Brightman régóta odafigyel kiadványaira, így az értékes belbecs mellé minőségi külcsínt kapunk: az ezüstszínnel megnyomott csillogó borító belseje olyan pazar fotókkal bír, melyeknél jobb reklám elképzelhetetlen a koncertfilmhez.

Tracklista:
CD
1. Pie Jesu
2. Fleurs Du Mal
3. Symphony
4. Sanvean
5. Canto Della Terra (Duett Alessandro Safinával)
6. Sarai Qui (Duett Alessandro Safinával)
7. Attesa
8. I Will Be With You /Where The Lost Ones Go/ (Duett Chris Thompsonnal)
9. Storia D’Amore
10. Pasión ((Duett Fernando Limával)
11. Running
12. Let It Rain
13. The Phantom Of The Opera (Duett Chris Thompsonnal)
14. Time To Say Goodbye
15. Ave Maria
Bonus:
16. Vide Cor Meum

DVD
1. Pie Jesu
2. Fleurs Du Mal
3. Symphony
4. Sanvean
5. Canto Della Terra (Duett Alessandro Safinával)
6. Sarai Qui (Duett Alessandro Safinával)
7. Attesa
8. I Will Be With You /Where The Lost Ones Go/ (Duett Chris Thompsonnal)
9. Storia D’Amore
10. Pasión ((Duett Fernando Limával)
11. Running
12. Let It Rain
13. The Phantom Of The Opera (Duett Chris Thompsonnal)
14. Time To Say Goodbye
15. Ave Maria
+
A produkció – interjú Sarah Brightmannel
+
A dalok – interjú Sarah Brightmannel
+
A helyszín – interjú Anthony Faber atyával és Elisabeth Lloyd-Davis történésszel
+
Fotógaléria

Balajti Péter

2009. 05. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 05. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sarah Brightman: Symphony – Live In Vienna /CD+DVD/ (EMI) cikk képei
Sarah Brightman - Sarah Brightman: Symphony – Live In Vienna /CD+DVD/ (EMI)