Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Zanzibar: Vidékről indult… /2CD+2DVD+könyv/ (EMI)

Zanzibar - Zanzibar: Vidékről indult… /2CD+2DVD+könyv/ (EMI)

Mindig a rajongók szívnak. A jubileumi és egyéb apropók által készült összegzések szinte kivétel nélkül azokat az ismert és sikeres dalokat hozzák, amik az elkötelezettek polcain található sorlemezeken már amúgy is szerepelnek. Számukra csak az esetleg felpakolt egy-két új, kiadatlan vagy ritka felvétel jelentenek igazi izgalmat. Nos, ez az általánosság egyáltalán nem áll a Zanzibar évfordulós csomagjára. Igaz, a kivétel erősíti a szabályt…

Annyi minden szerepel a Zanzibar: Vidékről indult… feliratú impozáns kartontokjában, hogy az ember hirtelen nem is tudja, mivel kezdje az ismerkedést! Nos, talán az Extra DVD-nek kinevezett klipgyűjteményt érdemes elsőként a lejátszóba helyezni, hiszen a tízéves zenekar legismertebb dalainak videóival jól feleleveníthetőek a kulcsnóták. A tizenhét felvétel közt szerepel a zenetévén esti műsorsávba száműzött Nem szeretsz klipjének két verziója, a Nem vagyok tökéletes eredeti változatának és remixének videója, valamint az Új napra ébredsz stúdióban, illetve koncerten rögzített anyaga is.

A 4:3-as és letterbox képpel és sztereó hanggal kínált slágerparádé után jöhet a koncert DVD! A látványos felvezetésű menüből ugyan nem sok mindent választhatunk (koncertfilm, jelenetek, extra film), s bár a letterbox helyett jobb lett volna az anamorfikus kép, a sztereó hang nagyon jól szól!
Maga a koncert kurtán-furcsán, az öltözőből színpadra lépő zenészek és a tapsoló tömeg felvillantásaival indul, majd elkezdődik a show. Onnantól viszont a meghajlásig olyan produkciót kapunk, ami előtt le a kalappal!
A feszesre vágott műsor profi kameraállásokkal, szép színekkel és ügyes beállításokkal a lehető legközelebb viszi a nézőt az előadókhoz, akiknek társaságában a nagyon jól megkomponált dallistának köszönhetően bő másfél órán keresztül tényleg jól érzi magát a néző! Pazar fények, ötletes háttérvideók – mindez Cegléden, ahol egy évtizeddel ezelőtt megalakult a Zanzibar.

Slágeres felvezetéssel startol a műsor, melyben elhangzik mind az öt nagylemez címadója. Aztán zúzós blokkok, lírai kiállások és a legismertebb darabok váltják egymást, több finomsággal megfejelve! A Hidd el és Jönnek újak alatt nem csak Doni, de a bandát több koncerten is kisegítő Markó Ádám is megdolgozza a ritmushangszereket, sőt szinkrondobolást is kapunk. A hat és fél percessé duzzasztott Vágyom rád során a Gigasztár nevű tehetségkutató döntősei is dalra fakadnak, míg a bulit záró hatpercessé nyújtott Érintés a végére maximális sebességre kapcsol!

Ahogy a koncertfilm kezdése sem telitalálatos, úgy a befejezés is finoman szólva érdektelen. Hosszú perceken keresztül tartó hullafáradt nyilatkozatok, rajongók lelkesen semmitmondó megszólalásai rontanak a műsoron, amiknek sokkal inkább az extrák közt lett volna a helye, ha mindenáron a korongra akarták pakolni ezt a részt is. Apropó extra: bő negyedórás mindenféle a koncertről, az elmúlt tíz évről – összeszedettebb is lehetett volna, de ezért kárpótol Az igazi nevünk címet viselő Zanzibar könyv! Utóbbit olyan ceglédi rajongóknak köszönhetjük, akik a kezdetek óta támogatták, óvták és biztatták az együttest, s akikkel oly’ sok sztorit, gondolatot osztottak meg a csapat tagjai. A jó háromszáz oldalas kötet kétharmada a zenekar első tíz évéről szól, további része pedig mélyinterjúkat és mintegy negyven színes képet tartalmaz.

A kötetből kiderül, kik sógorok a csapatból, miért nem Kovács András Donát dobolt az első nagylemezen. Elárulják, miképp tapsolt el huszonnégy óra alatt egymilliót Sidi, s azt is, miért visz Rita minden koncertre kutyaeledelt. Megtudhatjuk, hogy Gabi egykori barátnőjének könyvéből kölcsönöztek dalcímet, s bevallják, Miki az autója árát is betolta egy álomgitárba… A zenekari és személyes sztorik közt akadnak egészen meredekek is, mint amikor turnébusszal lenyomták az őket üldöző rendőröket külföldön, de leírták, milyen romantikus módon kérte meg szerelme kezét az egyik tag. Apropó lánykérés! Ki hitte volna, hogy a Zanzibar tagjainak többsége már kimondta a boldogító igent, sőt akadnak köztük apukák! A könyv kitér a sztártalálkozókra is, amikor a Zanzibar tagjai világhírű kedvenceikkel futottak össze, volt, hogy a mosdóban, máskor egy ügyes trükkel az egyszerű földi halandók előtt lezárt területen. Utóbbi esetben szerezte meg Slash autogramját Sidi, aki sajátos módon konzerválta a sokat érő kézjegyet…
A könnyed nyelvezettel írt szöveg olvasása közben kifejezetten jól esik a koncert CD-k hallgatása.

Tisztességes csomag, figyelemre méltó összeállításban, mely a nézni, hallgatni és olvasnivaló mellett egy nyakba akasztható rajongói Pass-t is tartalmaz. A letterbox koncertkép és az extra-forgatási anyag ugyan ront az egészen, de a zenei tartalom, a klipcsomag és a tartalmas kötet erősen kompenzál. Ötös alá!

Tracklista:
1. DVD: 10 éves jubileumi koncert
1. Nem vagyok tökéletes
2. Az igazi nevem
3. Normális vagyok
4. Miért pont én
5. Táncolunk
6. Téged várlak
7. Rockabili
8. Szép
9. Szerelemről szó sem volt
10. Ugyanaz vagyok
11. Hidd el
12. Jönnek újak
13. Nem szeretsz
14. Ha megtalálsz
15. Ha érdekel
16. Vágyom rád
17. Ilyen az élet
18. Új napra ébredsz
19. Őrangyal
20. Szólj már
21. Érintés
+
Extrák: interjúk, a színfalak mögött

2. DVD: Videóklipek
1. Nem vagyok tökéletes
2. Vágyom rád
3. Szólj már
4. Táncolunk
5. Szerelemről szó sem volt
6. Érintés
7. Nem szeretsz (1. rész)
8. Nem szeretsz (2. rész)
9. Az igazi nevem
10. Ilyen az élet
11. Új napra ébredsz
12. Lehetek a…
13. Rockabili
14. Jönnek újak
15. Las Vegas
16. Nem vagyok tökéletes (remix)
17. Új napra ébredsz (koncertklip)

1. CD: Zanzibar 10 éves jubileumi koncert 1. rész
1. Nem vagyok tökéletes
2. Az igazi nevem
3. Normális vagyok
4. Miért pont én
5. Táncolunk
6. Téged várlak
7. Rockabili
8. Szép
9. Szerelemről szó sem volt
10. Ugyanaz vagyok
11. Hidd el
12. Jönnek újak

2. CD: Zanzibar 10 éves jubileumi koncert 2. rész
1. Nem szeretsz
2. Ha megtalálsz
3. Ha érdekel
4. Vágyom rád
5. Ilyen az élet
6. Új napra ébredsz
7. Őrangyal
8. Szólj már
9. Érintés

Zanzibar könyv: Az igazi nevünk

Balajti Péter

2009. 07. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 07. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 07. 16. 16:10
szerintem nagyon jól sikerült:D kedvenc eggyüttes:d
Vendég 2009. 08. 22. 18:57
Végre nekem is megvan!!!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zanzibar: Vidékről indult… /2CD+2DVD+könyv/ (EMI) cikk képei
Zanzibar - Zanzibar: Vidékről indult… /2CD+2DVD+könyv/ (EMI)