Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

George Harrison: Let It Roll (EMI)

George Harrison - George Harrison: Let It Roll (EMI)

Kétségtelenül nem ő volt a Beatles fő dalszerzője, de harmadik és egyben legátfogóbb hivatalos válogatáslemezére sikerült felpakolni három, a „liverpudlik” előadásában ismert nótát is, melyben sem John Lennon, sem Paul McCartney nem hallható. Az viszont vicces, hogy a mostani összegzés egy olyan dallal nyit, mely nem George Harrison szerzeménye.

Bár Beatles és a Beatles tagok lemezeiből Temzét lehetne rekeszteni – gondolhatnánk, a liverpooli négyes szólógitárosának idén kiadott, s minden korábbinál gazdagabb gyűjteménye csupán a harmadik hivatalos George Harrison-válogatás az 1976-os The Best Of George Harrison és az azt követő Best Of Dark Horse 1976–1989 után.

A digitális hanghordozó adta lehetőségeket maximálisan kihasználó szerkesztés 77 percnyi remasterizált muzsikát kínál, míg a borítófüzetben számos ritka fotó okoz örömöt a 2001-ben elhunyt zenész tisztelőinek. A dallistát egy ’62-es Rudy Clark szerzemény nyitja, melyet hiába énekelt annak idején James Ray, a Got My Mind Set On You egyértelműen George Harrison előadásában lett világhírű. A művész listavezetői közül egyébként szerepel még a My Sweet Lord, a Give Me Love (Give Me Peace On Earth), az Isn’t It A Pity és a Paul McCartney, illetve Ringo Starr közreműködésével rögzített All Those Years Ago is a korongon. A Beatles-korszakból való Harrison-sikerek – Here Comes The Sun, Something, While My Guitar Gentle Weeps – kivétel nélkül koncertváltozatban csendülnek fel, ráadásul utóbbiba Eric Clapton is beszállt pengetni. Egy másik nagy zenész, Bob Dylan csak szerzőként szerepel, hiszen az I Don’t Want To Do It című dalt a folk-muzsikus asztalfiókjából vette kölcsön az egykori beatle: lévén Dylan sosem énekelte fel e szerzeményét. Egész más miatt érdekes a Cheer Down című, Tom Pettyvel közösen írt Harrison nóta, ami a Halálos fegyver 2. című Mel Gibson–Danny Glover moziban debütált. Igaz, nem csak ebben a szélesvásznúban csendült fel a művész szerzeményeinek valamelyike. A Blow Away az Apócák a pácban című komédiában, míg a What Is Life egy sor filmben hangzott el a Nagymenőktől kezdve a Patch Adams-en keresztül az Apafejig…

Érdekes, hogy a válogatáson több olyan felvétel is helyet kapott, melynek kiadását a 2001-ben elhunyt előadó már nem élhette meg. Ezek közé tartozik az összegzés egyetlen instrumentális darabja, a Marwa Blues is.

Bár George Harrison szólólemezei közül több korongról egyetlen felvétel sem került erre az összeállításra, a beválogatott nóták többségéből olyan harmónia és nyugalom árad, ami a hétköznapi stressz oldására is gyógyírt nyújthat. Nem csak Beatles-szimpatizánsoknak ajánlott a legendás négyes feloszlása után született darabokat jelentős részben összegző válogatás, melyek közül a slágerlistákon méltatlanul szerepelt This Is Love remek választás az életművel való ismerkedéshez.

Tracklista
1. Got My Mind Set On You
2. Give Me Love (Give Me Peace On Earth)
3. Ballad Of Sir Frankie Crisp (Let It Roll)
4. My Sweet Lord
5. While My Guitar Gentle Weeps (Live)
6. All Things Most Pass
7. Any Road
8. This Is Love
9. All Those Years Ago
10. Marwa Blues
11. What Is Life
12. Rising Sun
13. When We Was Fab
14. Something (Live)
15. Blow Away
16. Cheer Down
17. Here Comes The Sun (Live)
18. I Don’t Want To Do It
19. Isn’t It A Pity

Balajti Péter

2009. 07. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 07. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

George Harrison: Let It Roll (EMI) cikk képei
George Harrison - George Harrison: Let It Roll (EMI)