Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Musical: Chess In Concert /DVD/ (Warner)

Chess - Musical: Chess In Concert /DVD/ (Warner)

Miközben a világ a Mamma Mia! című zenés darab kapcsán élteti az ABBA két zenei kulcsfiguráját, addig a musical hagyományait előnyben részesítők a 25 éve született Chess-ért (Sakk) hálásak Benny-nek és Björnnek. Bár a mű hazánkban sokáig politikai okokból nem került színpadra, a darab musical-sztárokkal (Marti Pellow, Josh Groban, Idina Menzel, Adam Pascal) tavaly rögzített DVD-je igazi kárpótlás.

Mi a fene lehet olyan különleges a sakkban, hogy darabot, ráadásul zenés darabot készítsenek e szellemi sport kapcsán? Nos, a lovaggá ütött, Grammy-díjas szövegíró, Tim Rice egy 1979-es amerikai–szovjet sakk világbajnokságot álmodott meg, ahol a táblás játék mögött hatalmi versengés és érzelmi kavarás is dúl.

A történet röviden: az öntelt jenki figyelmen kívül hagyja szaktanácsadónője intelmét, ám a kettejük sikeres (munka)kapcsolatának megingását a vörös színekben induló sportoló támogatója igyekszik országa és versenyzője javára fordítani. A helyzet nem könnyű: Florance zsigerből utálja az oroszul társalgókat, lévén magyar édesapját ’56-ban a szovjetek tüntették el, Anatolij pedig nem csak házasember, de két kisgyermek édesapja is!
A nagy csata – pályán kívül és belül egyaránt – mindkét fél számára tanulsággal szolgál, nem véletlen, hogy az egy évvel későbbi thaiföldi megmérettetésen is jelen vannak. Igaz, csak egyikük játszik a sarló és kalapács birodalmának sakkgépe ellen, de a manipulációk és a háttérben meghúzódó ajánlatok, zsarolások és egyezségek még durvábbak, mint korábban…
Szenvedély, megszállottság, érzelmek, érdekek, sérelmek, kis és nagy csatározások keverednek a különös végkifejletig, miközben szól a zene.

A zene, melynek legismertebb tétele a One Night In Bangkok számos feldolgozást megért már, pedig nem ez az egyetlen telitalálatos dallam, mely a musical szabályai szerint többször is felcsendül a mű során. Azonnal fülbemászó a The Arbiter, a The Story Of Chess és a Nobody’s Side, keletiesen energikus a The Soviet Machine és stílusosan emelkedett hangvételű az Anthem. Lírai dalokból a két női főszereplő egy-egy szólódala, a Heaven Help My Heart és a Someone Else’s Story emlékezetesek, a legnagyobb bravúr mégis a Quartet (A Model Of Decorum and Tranquility). Utóbbiban ugyanis négyen négyfélét énekelnek – teljes összhangban!

S hogy kik fakadnak dalra? Magyarországon talán a Wet Wet Wet egykori énekese, Marti Pellow a legismertebb név a sorból, aki a bírót alakítja, bár a szovjet játékost megformáló Josh Groban hangja is többször felcsendült már a hazai mozikban. A fiatalember olyan filmsikerek betétdalait énekelte, mint a Trója, az AI Mesterséges értelem vagy a Polar Expressz. Az amerikai szekundánst életre keltő Idina Menzel, valamint az USA sízeniben induló sakkozót játszó Adam Pascal a nálunk csak DVD-n kiadott Rent musicalfilmből lehetnek ismerősek.

A londoni Royal Albert Hallban színpadra állított produkció DVD-változata eleget tesz napjaink elvárásainak: tűéles és csodaszép anamorfikus 16:9-es kép, kristálytiszta sztereó és Dolby Digital 5.1-es hang, illetve angol felirat szerepel a korongon. Utóbbi nem csak a párbeszédekhez, de a dalokhoz is jár! Extraként csupán egy előzetest kapunk, de minden fontos információ szerepel a tokba helyezett kis füzetben: Tim Rice a musical viszontagságairól, illetve egykori sikertelenségének okai mellett a mű tartalmát is papírra vetette – természetesen angolul.

A színpadkép ötletesen stilizált: a háttérben kifeszített vásznon a jelenetek címe, illetve a helyszínek szimbolikus ábrázolása ad fogódzót a nézőnek, de segítenek a művészek körül megjelenő háttérénekesek és táncosok kiegészítői is. Bár a Royal Philharmonic Orchestra a színpad hátsó részének jelentős részét elfoglalja, a szereplők nem csak a világot jelentő deszkák elején, de a zenekar mögött–fölött is térhez jutnak. Felettük, két, többsoros karzaton
kaptak helyet a kóristák, akik többek közt a Merano című jelenetet töltik meg élettel.

Pompás kiadvány a hamisítatlan musicalek szerelmeseinek, mely képben és hangban is pazar. Igaz ugyan, hogy a fejezeteket a jelenetekhez, nem pedig a dalokhoz igazították, s a két és félórás mű vége kissé hosszúnak, elnyújtottnak tűnik, ezért legszívesebben 4/5-öt adnék rá. Mivel a music.hu értékelésében erre nincs mód, a feliratozás és a kísérőfüzet miatt kapja a Chess In Concert DVD a jobb osztályzatot.

Tracklista:
Első felvonás – Merano 1979

Prologue
The Story Of Chess

Merano
What A Scene! What A Joy!
Merano (Reprise)

Commie Newspaper
Press Conference

Molokov and Anatoly
Where I Want To Be

Difficoult and Dangerous Times
The Arbiter
Hymn To Chess
The Merchandisers
Chess Game #1
The Arbiter (Reprise)
Quartet (A Model Of Decorum and Tranquility)

Florance and Molokov

1956 – Budapest Is Rising
Nobody’s Side

Mountain Duet

Chess Game #2

Florance Quits
Pity The Child #1

Embassy Lament
Heaven Help My Heart
Anatoly and The Press
Anthem

Második felvonás – Bankok, 1980

Golden Bangkok
One Night In Bangkok

One More Opponent
You and I

The Soviet Machine

The Interview

Someone Else’s Story

The Deal
Pity In Child #2

I Know Him So Well

Talking Chess

Endgame

You and I (Reprise)
Walter and Florance
Anthem

Balajti Péter

2009. 07. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 07. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 02. 18. 22:44
Nemrég vettem meg Londonban. Egyszerűen pazar. I.
Vendég 2010. 04. 23. 23:03
Csodálatos előadás, érdekes és szomorú történettel. Talán nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni, mert évek óta személyes nagy kedvencem Josh Groban, aki fantasztikus előadó, gyönyörű hangú fiatal amerikai énekes. De a többi szereplőről is csak pozitívan tudok nyilatkozni. A kiadvány remek, mind a kép, mind a hang minősége jó. Amit talán hiányolok, az egy kis betekintés a kulisszák mögé. De enélkül is megvan az ötös osztályzat.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Musical: Chess In Concert /DVD/ (Warner) cikk képei
Chess - Musical: Chess In Concert /DVD/ (Warner)