Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Leonard Cohen: Live In London /DVD/ (Sony Music)

Leonard Cohen - Leonard Cohen: Live In London /DVD/ (Sony Music)

Csoda, hogy valaki hetvenen túl csak egy órát bír ki a színpadon? Igaz, Leonard Cohennél ez csak az első felvonás, melyet egy második és közel negyven perc ráadás követ! Kortalan muzsikák szólnak, köztük a Shrekből is ismert Hallelujah. A 2009. augusztus 31-i budapesti koncert kapcsán pedig kijelenthető: a DVD kitűnő ráhangolódásra, illetve felelevenítésre is – az önálló élményen túl persze.

Kalap le Leonard Cohen előtt! Pont úgy, ahogy ő is teszi a dalok között, megadva a maximális tiszteletet a közönségének és a zenészeinek. Hetvenhárom évesen turnézni nem kis dolog, de hogy valaki ennyi idősen bő két és félórát zenéljen! Ráadásul ilyen nagyszerűen! Nem semmi! Na persze, volt miből válogatni, hiszen a kanadai dal- és könyvszerző tizenegy stúdióalbummal büszkélkedhet, még ha nem is mindegyikről játszik.

A 2008 júliusában, a londoni O2 arénában rögzített DVD ugyan némileg régimódi, akárcsak a produkció, ez mit sem von le az értékéből. Hiszen napjainkban teljesen jogosan várható el a valós szélesvásznú kép, ami helyett a hagyományos 4:3-as tévéképarányt kapjuk, de a dalszöveg-feliratozást is hiába keressük, azokat külön csokorba szedve olvashatjuk-tanulhatjuk. A hang viszont nem csak sztereó, de Dolby Digital 5.1-es térhatású keverésben is választható.

A Kanada Rendjellel kitűntetett veterán művész elegánsan, kalapban szalad fel a színpadra kollégái közé, akik szintén az eseményhez méltó öltözékben fogadják a nagyérdemű tapsát. A megelőlegezett bizalomra rászolgálnak a zenészek: Cohen pályafutásának kulcsdalai váltják egymást, a szerző-előadó remekel. Korához méltóan bölcs és humoros átvezetői, megfontolásra érdemes költemény-dalszövegei egyaránt figyelmet érdemelnek.
Bár a visszafogott, a középtempónál szinte sosem gyorsabb dalok többsége első hallásra fülbemászó, minél érettebb az ember, annál többre értékeli Leonard Cohen szerzeményeit és előadását. Hiába bánnak vele mostohán a kereskedelmi rádiók, a Shrek kapcsán a legfiatalabbak is megismerhették a Hallelujah című örökbecsűjét (igaz, ott Rufus Wainwright énekelte), az idősebbek pedig Zorán Volt egy tánc és Záróra című nótái kapcsán jó, ha tudják, az ősz mester szerzeményeiről van szó. Előbbi Take This Waltz, utóbbi Closing Time címmel született annak idején, s a DVD-re került koncert repertoárját is erősítik, a bő hétperces Hallelujával együtt! S akkor még nem beszéltünk az I’m Your Manről, az Everybody Knows-ról, az In My Secret Life-ról, a Democracy-ról, a First We Take Manhattanről és a másfél tucatnyi feldolgozást megért Bird On The Wire-ről sem!

Bár Leonard Cohen nevét hirdeti a borító, mégis újra meg újra érezteti kísérői fontosságát – többször is meghajol előttük, és nem egyszer bemutatja őket. A teljesség igénye nélkül: vokalistái között több dalának társszerzője, Sharon Robinson is megtalálható, de nem ismeretlen Bob Metzger gitáros sem, aki számos Cohen-lemezen pengetett. A doboknál a Tito and Tarantula 2008-as albumán ritmusfelelősként tevékenykedő Rafael Bernardo Gayol serénykedik, míg a basszus-feladatokat – a zenei rendezés mellett – a többszörös Grammy-díjas Roscoe Beck vállalta magára.

Nagyon finom, nagyon hangulatos és mindehhez méltón nagyon puritán Leonard Cohen 2008-as koncertfelvétele, melynek lenyomata csakis a lényegre: a zenére, a szövegre és az előadóra fókuszál.

Tracklista:
1. Dance Me To The End Of Love
2. Teh Future
3. Ain’t No Cure For Love
4. Bird On The Wire
5. Everybody Knows
6. In My Secret Life
7. Who By Fire
8. Hey, That’s No Way To Say Goodbye
9. Anthem
10. Introduction
11. Tower Of Song
12. Suzanne
13. The Gypsy’s Wife
14. Boogie Street
15. Hallelujah
16. Democracy
17. I’m Your Man
18. Recitation w/N.L.
19. Take This Waltz
20. So Lon, Marianne
21. First We Take Manhatten
22. Sisters Of Mercy
23. If It Be You Will
24. Closing Time
25. I Tried To Leave YOu
26. Whither Thou Goest

Balajti Péter

2009. 08. 08.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 08. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 08. 27. 8:39
Nekem nagyon tetszik.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Leonard Cohen: Live In London /DVD/ (Sony Music) cikk képei
Leonard Cohen - Leonard Cohen: Live In London /DVD/ (Sony Music)