Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Queen+Paul Rodgers: Live In Ukraine /2CD+DVD/ (EMI)

Queen + Paul Rodgers - Queen+Paul Rodgers: Live In Ukraine /2CD+DVD/ (EMI)

Hiába volt meg az alkalmi társulás 2008-as koncertterve, az AntiAIDS alapítvány ukrajnai vezetőjének meghívására egy „nulladik” állomást is beiktattak. A karkovi Szabadság téren 350 ezren voltak kíváncsiak a rock nagyágyúinak műsorára. A műsorra, mely sajnos igazolta: a turnék első koncertjein még érik a produkció, mely a későbbiekre forrja ki magát.

Bő harmincévnyi rockzene: így foglalható össze a Queen és Paul Rodgers világszerte kiadott második, s – az időközben bejelentett szakítás miatt – egyben utolsó koncert-DVD-je, mely nem csak önmagában, de két CD-vel kiegészülve is kiadásra került. (Sőt a tehetősebb fanatikusok számára létezik még egy pólóval megfejelt fémdoboz is.)
A háromemeletes digipack fedlapjának belsejébe egy huszonnégy oldalas, gyönyörű fotókkal illusztrált füzet került, míg a szinteken egy-egy korong kapott helyet. Az első és második hanghordozón is 14 felvétel sorakozik, melyek közül öt nóta Paul Rodgers két korábbi bandájának repertoárjából került be (Seagull, Shooting Star, Bad Company, Feel Like Makin’ Love, All Right Now). Ezek többségével pedig nem tud mit kezdeni a Queen-klasszikusokra hangolt néző, így hiába indul és zár jól a műsor, annak közepe maximum közepes élményt nyújt.

Gigantikus tömeg, brutális fénytechnika, anamorfikus szélesvásznú kép és a sztereó mellett a Queentől megszokott DTS 5.1-es térhatású hangkeverés – ezek már a DVD jellemzői. A harmadik korongon ugyan nincs extra menü, mégis nagyszerű plusz a felirat-választási lehetőség. Utóbbi nem csupán az összekötő szövegekre vonatkozik, melyeket magyarul is olvashatunk, de az összes dalszövegnél is él. Kitűnő lehetőség azoknak, akik szeretnének a frontemberrel együtt dalolni, de nem fújják kívülről az angol sorokat… S milyen jól jön ez az olyan tételeknél, mint a One Vision, a The Show Must Go On, az Another One Bites The Dust, a Hammer To Fall, az I Want It All. Vagy a Love Of My Life, a Crazy Little Thing Called Love, a Bohemian Rhapsody, a We Will Rock You meg a We Are The Champions. Még ha az utóbbinál a két verze közül csak az egyik hangzik el. A múltidézés mellett a legutóbbi közös nagylemezről, a Cosmos Rockról is kapunk három dalt. A kislemezre pakolt, inkább témájában, mind zenében érdekes C-lebrity, a dögös Cosmos Rockin’ és a visszafogottsága ellenére is elgondolkodtatóan szívbemarkoló Say It’s Not True.
Furcsa, de a Say It’s Not True-n kívül, illetve a Bijou és a Bohemian Rhapsody című tételek kapcsán hangban és a háttérkivetítőn képben is megidézett Freddie Mercury-n kívül nem sok utalást kapunk az AIDS-re és annak veszélyeire, ami miatt végül is ez a buli létrejött.

Ami a show-t illeti: hiába az emberóceán, a zenekar a feléjük áradó hatalmas szeretet ellenére is rutinból játszik, s ezt a vakító fényarzenál sem tudja elhomályosítani. Gesztusként olykor egy-egy ukrán kifejezéssel örömet okoznak ugyan az embereknek, akik szemmel láthatóan sokkal jobban érzik magukat, mint a veterán nagyok a színpadon.

Sok előadó beszélt már a turnék kezdetéről, amikor szokják a koncertsorozattal járó hatásokat, a színpadot és a közönséget. Hiába a próbák, ilyenkor érnek össze azok a dolgok, amik csak a nagyérdeművel, az utazással és a háttércsapattal együtt kell, hogy éljenek, működjenek. Úgy tűnik, itt is erről van szó, ami különösen a 2005-ös Return Of The Champions DVD-n látottakkal szemben jelent óriási kontrasztot. Ott abszolút elemében volt a társaság, s a különbség nem fogható a három kísérőzenészre, hiszen ezúttal is Jamie Moses, Danny Miranda és Spike Edney tartottak a dobos Roger Taylorral, a gitáros Brian May-jel és az énekesi teendőket alkalmilag ellátó Paul Rodgers-szel. Ráadásul a rendező David Mallet sem változott, bár ciki, hogy egy ilyen rutinos filmes bent hagyja a végső ukrajnai anyagban, hogy Roger Taylornak nem sikerült elkapnia a feldobott csörgődobot, s az az arcába zuhan… Hiába, még annak is lehet rossz pillanata, aki elektromos bőgőn is el tudja dobolni az Under Pressure taktusait a dobszóló során!

Zene tekintetében korrekten helyt áll a társaság, de az igazi tűz hiányzik a műsorból. Átvitt értelemben és szó szerint is: a borítón látható tűzijáték és a menüképekben animáltan megjelenő „égi tüneményeknek” sincs nyoma a felvételen. Csak a CD-k és a dalfeliratok, valamint magyarul olvasható átkötő-szövegek miatt kap a közepesnél jobbat. Négy alá.

Tracklista:
1. CD
1. One Vision
2. Tie Your Mother Down
3. The Show Must Go On
4. Fat Bottomed Girls
5. Another One Bites The Dust
6. Hammer To Fall
7. I Want It All
8. I Want To Break Free
9. Seagull
10. Love Of My Life
11. ’39
12. Drum Solo
13. I’m In Love With My Car
14. Say It’s Not True

2. CD
1. Shooting Star
2. Bad Company
3. Guitar Solo
4. Bijou
5. Last Horizon
6. Crazy Little Thing Called Love
7. C-lebrity
8. Feel Like Makin’ Love
9. Bohemian Rhapsody
10. Cosmos Rockin’
11. All Right Now
12. We Will Rock You
13. We Are The Champions
14. God Save The Queen

DVD
1. One Vision
2. Tie Your Mother Down
3. The Show Must Go On
4. Fat Bottomed Girls
5. Another One Bites The Dust
6. Hammer To Fall
7. I Want It All
8. I Want To Break Free
9. Seagull
10. Love Of My Life
11. ’39
12. Drum Solo
13. I’m In Love With My Car
14. Say It’s Not True
15. Shooting Star
16. Bad Company
17. Guitar Solo
18. Bijou
19. Last Horizon
20. Crazy Little Thing Called Love
21. C-lebrity
22. Feel Like Makin’ Love
23. Bohemian Rhapsody
24. Cosmos Rockin’
25. All Right Now
26. We Will Rock You
27. We Are The Champions
28. God Save The Queen

Balajti Péter

2009. 08. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

További Queen + Paul Rodgers cikkek

További friss zenei hírek »

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 08. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Queen+Paul Rodgers: Live In Ukraine /2CD+DVD/ (EMI) cikk képei
Queen + Paul Rodgers - Queen+Paul Rodgers: Live In Ukraine /2CD+DVD/ (EMI)