Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Avishai Cohen: Gently Disturbed (Razdaz Recordz)

Avishai Cohen - Avishai Cohen: Gently Disturbed (Razdaz Recordz)

Avishai Cohen izraeli bőgős, énekes, zeneszerző 2008-as triólemezét hallgatva valamiért Esbjörn Svensson jutott eszembe. De nem is ez a lényeg, hanem hogy ugyanúgy tetszett, mint az E.S.T. zenéje. Modern, mégis magán visel klasszikus jegyeket, és ami a legfontosabb, folyamatosan dinamikus és free is egyszerre.

Eleven Wives

Az 1970. április 20-án egy Jeruzsálem közeli kisvárosban született bőgős kilenc éves korától zongorázott, de Jaco Pastorius felvételeinek hatására 14 évesen átpártolt a basszusgitárhoz. New Yorkba költözött, és ott tanult zenélni, miközben jazz zenekarokban játszott. 1996-ban megkereste Chick Corea, s így lett az Origin nevű szextett egyik alapító tagja. Később a Chick Corea trióban is közreműködött, majd 1998. óta saját lemezeket is készít. Az Adama (1998) volt az első a sorban, azt követte a Devotion (1999), aztán a Colors (2000), a Lyla (2003), az At home (2005), a Continuo (2006), az As Is... Live at the Blue Note (2007), végül pedig a legújabb albuma, az Aurora (2009). Közben jelent meg 2008-ban a Gently Disturbed, mely egy nagyon innovatív új triónak a lemeze. Avishai Cohen mellett Shai Maestro zongorázik és Mark Guiliana dobol. Utóbbi már játszott Cohen több lemezén is, előbbi pedig az Aurora albumon szerepel a zenészek listáján.

Avishai Cohen - Avishai Cohen: Gently Disturbed (Razdaz Recordz)

Három zseniális művészről van szó, akik nagyon együtt vannak, és egészet hoznak össze a szabad elemek, ütemtördelések és szólók közepette. Shai Maestro játékát először koncertfelvételen láttam, s megmondom őszintén, hogy fantasztikus, amit képes a zongorával művelni még szólóban is! Néhol klasszikus elemeket hordozó, mégis modern, kicsit world musicos beütésű harmóniákat épít, ami nem csoda, hiszen ő is izraeli származású, akárcsak Cohen. Guiliana pedig egy szintén nagyon sokszínű dobos, aki a leglágyabb kíséretektől a legkeményebb, ütemek közé durranó ütésekkel és szólókkal rukkol elő sokszor a legváratlanabb pillanatban. Összességében az új lemez igen lágynak mondható, talán két-három szerzemény szakítja meg a klasszikus jazzbe hajló számáradatot. Ezek az Eleven Wives, a Gently Disturbed és a The Ever Evolving Etude. Kellemes, dallamdús zene, tele szólókkal és dinamizmussal. Tovább nem is cséplem a szót. Csak ajánlani tudom!

Tracklist:

1. Seattle
2. Chutzpan
3. Lo Baiom Velo Balyla
4. Pinzin Kinzin
5. Puncha Puncha
6. Eleven Wives
7. Gentle Distrubed
8. The Ever Evolving Etude
9. Variations in G Minor
10. Umray
11. Structure in Emotion

stanley

2009. 09. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

stanley 2009. 09. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 11. 09. 22:07
Egyik kedvencem most, valóban zseniális. Jazz magában hordozva klasszikus zenét.
Vendég 2010. 03. 28. 20:22
Triójával fellépett a Zsámbék jazz openen. Nagy élmény volt élőben hallgatni.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Avishai Cohen: Gently Disturbed (Razdaz Recordz) cikk képei
Avishai Cohen - Avishai Cohen: Gently Disturbed (Razdaz Recordz)Avishai Cohen - Avishai Cohen: Gently Disturbed (Razdaz Recordz)