Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: No. 1’s – 107 Original Hits /6 CD/ (EMI)

Válogatás - Válogatás: No. 1’s – 107 Original Hits /6 CD/ (EMI)

Félszáz év, százhét felvétel, nyolcvannál is több előadó, közel hatórányi játékidő – foglalható össze számokban ez a válogatás, mely nem csak azt bizonyítja, hogy toplista élén állni olykor kevés az időtállósághoz, de jól példázza: a könnyűzene majd’ minden műfajában születnek örökbecsű darabok.

Filmek, reklámok és persze az egykori zenékből is szemezgető kereskedelmi rádiók és lemezlovasok, no meg a szülők/nagyszülők lemez- és kazettagyűjteménye segít életben tartani a tegnap és tegnapelőtt slágereit. Nem beszélve a feldolgozásokra szakosodott előadókról – igaz, ezen a kiadványon is találunk belőlük… Más kérdés, hogy olykor egy reprodukáló jobb, illetve a slágerlistán szebb eredményt ér el, mint az eredeti alkotó. (Például ez a helyzet a The Flying Pickets-szel is, akik a Yazoo által második helyig jutó Only You című dallal kerültek a slágerlista csúcsára.)

A No. 1’s – 107 Original Hits érdekes és változatos összeállítás igazi telitalálatokkal és erősen megkérdőjelezhető felvételekkel. Utóbbiak jól példázzák a zenei tekintetben válságos időszakokat, illetve a tiszavirág életű trendeket. Ugyanakkor sajnálatos, hogy a száznál is több szerzeményhez nem tartozik ugyanennyi előadó. Színesebb lett volna a csomag akkor, ha egyesek nem szerepelnek több tétellel is. (Ez különösen érvényes Billie Piperre /később csak Billie/, aki mindössze két sorlemezt készített az ezredforduló környékén, de Geri Halliwelltől is elég lett volna az Its’ Raining Men.) No, de lássuk, mit tud ez a csökkentett munkaidőt korrekten lefedő csomag!

Az első korong főként a nyolcvanas évekről szól, olyan kulcsdalokkal, mint a The Reflex a Duran Durantől, a China In Your Hand a T’Pau-tól, de nem hiányzik Belinda Carlisle legnagyobb slágere, a Heaven Is A Place On Earth sem. A reggae-vonalat az egydalos Charles & Eddie kettőse, az Atomic Kitten feldolgozása és a szintén hozott anyagból dolgozó Pato Banton képviseli. Utóbbit az az Ali Campbell támogatja, aki a UB40 élén szintén ebbe a műfajba mentett át és vitt sikerre egy Elvis-klasszikust. A hip-hop kedvelők isezen a lemezen találnak vigasztalást: a Soul II Soul legnagyobb sikere mellett a kanadai Vanilla Ice rockerektől összeollózott alapú remeke képviseli a műfaj listavezetőit. Az egyes számú lemez összképét a Specials Ghost Town-ja és Billie Because We Want popbigyója rontja csak, igaz, Paul Hardcastle szintetizátor-izéje is elég érdekes, ahhoz képest, hogy hetekig volt listavezető ’85-ben.

A második hanghordozó elsősorban az ezredforduló utáni dalokra fókuszál, élükön az egész pakk legifjabb darabjával, a 2006-os Lilly Allen felvétellel, de az ex-Spice Girl, Melanie C és az ex-TLC-s Lisa Lopes közös nótája is sokat pörgött a rádiókban 2000 óta. A klub-kedvenceket a saját felvételek mellett remixeket készítő Shapeshifters, illetve az egyslágeres White Town biztosítja. Reggae-ből ezúttal sincs hiány: a UB40 Chrissie Hynde kíséretében nyomja Sonny&Cher I Got You Babe-jét, Boy George feldolgozása is ebbe a kategóriába tartozik, akárcsak az említésre sem méltó Althea and Donna mutatványa. A tuti persze ezen a vonalon Shaggy bombasztikus produkciója, mely reklámzeneként is megállta a helyét annak idején!
A kifejezés nem éppen pozitív értelmében megdöbbentő listavezetők sorát a 2. CD-n a 3 Of A Kind, a 911, Althea and Donna, a Specials, illetve a Missy ’Misdemeanor’ Elliott-tal összefogó Melanie B alkotják. Az egyetlen Feargal Sharkey-slágerért viszont köszönet!

A 3. CD a lírai dalok tárháza. Még akkor is, ha Melanie C sikerének pörgős remixe nyitja a sort, de feltűnik a nyolcvanas évek diszkóduója, a Mel&Kim, zenél a Blondie és a Culture Club is. A korong közepétől viszont a középtempós vagy még lassabb szerzemények váltják egymást. A Spandau Ballet True-ja örökzöld, akárcsak a Roxy Music Jealous Guy című John Lennon-feldolgozása. Sinéad O’Connor neve hallatán a többségnek egyértelműen a Prince írta Nothing Compares 2 U jut az eszébe, s ez szól most is. Az egydalos Tasmin Archer Sleeping Satellite-ja másfél évtized után is képes elvarázsolni az embert, s bár az Eternal Flame a Bangles-től az igazi, a dal a lemezre került Atomic Kittent is listavezetővé tette. S meg kell említeni Phyllis Nelsont is, ő volt az első színesbőrű énekesnő, aki saját szerzeményével hódította meg az angol toplistát.

A negyedik korong leginkább a hetvenes évek sikereit veszi górcső alá. Olyan remekek váltják egymást, mint a Blondie-tól a Heart Of Glass, George McCrae-től a Rock You Baby, vagy Steve Harley & Cockney Rebel legnagyobb sikere, amit a Duran Duran és az Erasure is feldolgozott. Illetve itt van még a zenetörténet egyik poénja: a Pilot együttes January (Január) című nótája, mely megkésve csak 1975. februárjában ért fel a toplista élére…

Az 5. CD a hatvanas éveket részesíti előnyben: ekkor készült többek közt a Good Vibrations a Beach Boys-tól, a Sugar Sugar az Archies-tól, a Blue Moon a Marcels-től és az I Like It a Gerry & The Peacemakers-től. No meg olyan zenetörténeti csemegék, mint a He Ain’t Heavy, He’s My Brothers a Hollies-tól, melyben Elton John zongorázik, vagy az A World Without Love című Lennon–McCartney-szerzemény, mely nem került Beatles lemezre, viszont a Peter and Gordon páros sikerre vitte!
A korong két másik érdekessége a Yazzo-féle Only You The Flying Pickets-megoldása, melyben a hangszereket énekhangok helyettesítik, illetve David Soul dala, amiből alighanem ihletett merített Elton John Az oroszlánkirály című rajzfilm legnagyobb slágeréhez…

A 6. sorszámot viselő összesítő egészen az ötvenes évekig merészkedik, de vicces produkciókól is átnyújt egy csokorra valót. Például dalol Benny Hill, no meg a Scaffolds, melyben Paul McCartney tesója muzsikált! Bizonyára ebbe a kategóriába tartozna a Firm is, akiknek Star Trekkin’ című valamije sokkal inkább idegesítő, mint mókás.
Még szerencse, hogy a Csajkovszkij-klasszikuson alapuló Nut Rocker a B Bumble & The Stringers-től, a Shadows legismertebb instrumentálisa, az Animals örökbecsűje, illetve a még ma is dögös, kultmozikba illő Johnny Kidd & The Pirates finomsága javít e korong megítélésén.

Jó néhány zenei csemegét, számos ritka örökbecsűt és nem egy, mai füllel szégyenletesnek tűnő listavezetőt szedtek csokorba a hatlemezes No. 1’s – 107 Original Hits szerkesztői. Az összkép ugyan nem tökéletes, részben a többször is visszatérő előadók miatt. Mégis, a régi jó zenék gyűjtőinek, illetve azoknak, akik szeretnének megismerkedni fél évszázad (egykor) elismert dalainak könnyűzenei alakulásával, bátran ajánlom e combos csomagot.

Tracklista:
1. CD
1. Duran Duran: The Reflex
2. Blondie: Sunday Girl
3. Geri Halliwell: It’s Raining Men
4. Billie: Because We Want
5. Atomic Kitten: The Tide Is High (Get The Feeling)
6. Blue: Too Close
7. Eternal feat. Bebe Winans: I Wanna Be The Only One
8. Charles & Eddie: Would I Lie To You
9. T’Pau: China In Your Hand
10. Belinda Carlisle: Heaven Is A Place On Earth
11. Kajagoogoo: Too Shy
12. Pato Banton and The Reggae Revolution with Ali & Robin Campbell: Baby Come Back
13. Paul Hardcastle: 19
14. Midge Ure: If I Was
15. The Specials: Ghost Town
16. Vanilla Ice: Ice Ice Baby
17. Soul II Soul feat. Caron Wheeler: Back To Life (However You Want Me)
18. UB40: (I Can’t Help) Falling In Love With You

2. CD
1. Lily Allen: Smile
2. Melanie C: Never Be The Same Again
3. The Shapeshifters: Lola’s Theme
4. Geri Halliwell: Bag It Up
5. Babylon Zoo: Spaceman
6. White Town: Your Woman
7. 3 Of A Kind: Babycakes
8. Shaggy: Boombastic
9. Melanie B feat. Missy ’Misdemeanor’ Elliott: I Want You Back
10. Billie Piper: Day and Night
11. The Specials: To Much Too Young
12. Althea and Donna: Uptown Top Ranking
13. UB40 feat. Chrissie Hynde: I Got You Babe
14. Boy George: Everyting I Own
15. Feargal Sharkey: A Good Heart
16. Atomic Kitten: Whole Again
17. 911: A Little Bit More

3. CD
1. Melanie C: I Turn To You
2. Blondie: Call Me
3. Dexy’s Midnight Runners: Geno
4. Duran Duran: Is There Something I Should Know
5. Mel & Kim: Respectable
6. Geri Halliwell: Mi Chico Latino
7. Culture Club: Karma Chameleon
8. Hot Chocolate: So You Win Again
9. Spandau Ballet: True
10. Billie: Girlfriend
11. Blue: If You Come Back
12. Roxy Music: Jealous Guy
13. Atomic Kitten: Eternal Flame
14. Tasmin Archer: Sleeping Satellite
15. Phyllis Nelson: Move Closer
16. Martine McCutcheon: Perfect Woman
17. Sinéad O’Connor: Nothing Compares 2 U

4. CD
1. The Human League: Don’t You Want Me
2. Blondie: Heart Of Glass
3. Chesney Hawkes: The One And Only
4. Culture Club: Do You Really Want To Hurt Me
5. Pussycat: Mississippi
6. Dr. Hook: When You’re In Love With A Beautiful WOman
7. George McCrae: Rock You Baby
8. Pilot: January
9. Suzi Quatro: Can The Can
10. Mud: Tiger Feet
11. Wizzard: See My Baby Jive
12. Steve Harley & Cockney Rebel: Make Me Smile (Come Up and See Me)
13. Dave Edmunds: I Hear You Knocking
14. Norman Grenbaum: Spirit In The Sky
15. Manfred Mann: Do Wah Diddy Diddy
16. The Hollies: I’m Alive
17. Gerry & The Peacemakers: How Do You Do It?

5. CD
1. Suzi Quatro: Devil Gate Drive
2. Wizzard: Angel Fingers
3. Mud: Oh Boy
4. The Flying Pickets: Only You
5. David Soul: Don’t Give Up On Us
6. The Hollies: He Ain’t Heavy He’s My Brother
7. Peter Sarstedt: Where Do You Go To (My Lovely)
8. Peter and Gordon: A World Without Love
9. The Seekers: I’ll Never Find Another You
10. The Beach Boys: Good Vibrations
11. Frank Ifield: I Remember You
12. Herman’s Hermits: I’m Into Something Good
13. The Shadows: Dance On
14. The Archies: Sugar Sugar
15. Adam Faith: What Do You Want
16. The Marcels: Blue Moon
17. Tommy James and The Shondells: Mony Mony
18. Gerry & The Peacemakers: I Like It
19. Helen Shapiro: Walkin’ Back To Happiness

6. CD
1. The Scaffold: Lily The Pink
2. Benny Hill: Ernie (The Fastest Milkman In The West)
3. The Wurzels: The Combine Harvester (Brand New Key)
4. The Firm: Star Trekkin’
5. The Shadow: Apache
6. B Bumble & The Stingers: Nut Rocker
7. Frankie Lymon & The Teenagers: Why Do Fools Fall In Love
8. Johnny Kidd & The Pirates: Shakin’ All Over
9. Eddie Cochran: Three Steps To Heaven
10. Manfred Mann: Pretty Famingo
11. The Beach Boys: Do It Again
12. Adam Faith: Poor Me
13. The Animals: The House Of The Rising Sun
14. David Soul: Silver Lady
15. Billy J Kramer & The Dakotas: Little Children
16. Cilla Black: Anyone Who Had A Heart
17. Bobbie Gentry: I’ll Never Fall In Love Again
18. Danny Williams: Moon River
19. Gerry & The Peacemakers: You’ll Never Walk Alone

Balajti Péter

2009. 09. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 09. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: No. 1’s – 107 Original Hits /6 CD/ (EMI) cikk képei
Válogatás - Válogatás: No. 1’s – 107 Original Hits /6 CD/ (EMI)