Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Madonna: Celebration /2DVD/ (Warner)

Madonna - Madonna: Celebration /2DVD/ (Warner)

Hiába hirdette közel tíz évvel ezelőtt a pop nagyasszonyának dupla klip-pakkja, hogy végső gyűjtemény (The Ultimate Collection), a mostani – szintén két hordozón terpeszkedő – összeállítása minden korábbinál több, 47 videóval büszkélkedhet. Hiányok akadnak ugyan, de az összkép méltán jeles!

Minden korábbinál átfogóbb a pop nagyasszonyának legújabb klipcsomagja, mely 1983-tól 2009-ig veszi sorba a (zenei) stílusváltásban jártas művésznő videóit a Burning Uptól a címadó Celebrationig. Bár a 16:9-es rövid zenésfilmek nem anamorfikusan pompáznak, csupán letterbox formában kaptak helyet a szélesképernyős megjelenítők közepén, minden oldalról fekete keretbe foglalva, a képélességgel, a színekkel és a kontraszttal minden rendben. Érdemes egy pillantást vetni a Take A Bow barnás színeire, a Rain kékjeire vagy a Music csillogó aranyára! Persze mindez elhalványulna, ha nem szólna úgy az cucc, ahogy kell! Nem véletlenül matricázták a tokra büszkén: remasterizált anyag! Nem csak a látványra, de a hangra is komoly figyelmet fordítottak. A tiszta sztereó mellé térhatású Dolby Digital 5.1-es keverést is kapott a három és félórás anyag!
Mindezek után lássuk, mi mindent kapunk (és mi mindent nem…)!

A Madonnára csak az ABBA-kölcsön kapcsán felfigyelt ifjak elismeréssel nyugtázhatják, nem csak táncos, retrómagnós Hung Up videója kapott helyet a csomagban, de a folytatásnak szánt Sorry sem hiányzik, nem beszélve a parkour-nak hódoló, eszement utcai ugrálókat felvonultató Jumpról! A Timbaland-védjegyeket magukon viselő 4 Minutes és Miles Away lassan lejárt lemez-kategóriás darabok, mivel 2009 őszén már a Paul Oakenfolddal közösen tető alá hozott Celebration diktálja az új divatot.
Mindezek mellett a Music Televisionön felnőtt generáció örömmel fedezi fel az olyan, egykor TÉNYLEG agyonjátszott darabokat, mint az oroszlános, Velencében forgatott Like A Virgin, a képi világában is latinos La Isla Bonita, a vallási provokációnak tartott Like A Prayer. Vagy a sajátos tánccal bíró, stílusos Vogue, a sellőpasikat felvonultató Cherish, illetve a Hetedik című kultmozi sztárrendezője, David Fincher által dirigált Express Yourself.

Apropó mozi! Megdöbbentő, hogy hány filmben szerepel Madonna-nóta, melyet a videókban a mozikból kiragadott jelenetek, színészek vagy utalások hangsúlyoznak. (Az viszont gáz, hogy több után is kiírják: kapható DVD-n és BD-n...)
A Crazy For You a Megőrülök érted című filmben hangzott el, a Kétségbeesve keresem Susant az Into The Groove népszerűségéhez járult hozzá, míg a Lőtávolban című filmben (főszerepben Madonna első férje, Sean Penn!) a Live To Tell hangzott el. Szerepel még a Ki ez a lány? címadója (Who’s That Girl), a Tanulj, Tinó!-ban helyet kapó I’ll Remember, az Austin Powers 2-t erősítő, Beautiful Stranger, A második legjobb dolog kulcsfeldolgozása, az American Pie és persze a James Bond: Halj meg máskor! (Die Another Day) főcímdala. Utóbbi érdekessége, hogy a filmből egyetlen jelenetet sem kapunk, de festményen megjelenik Pierce Brosnan és feltűnik egy sor korábbi James Bond-utalás!
Nagy hiány viszont, hogy az Evita című musical-mozi három klipjéből egyet sem kapunk… Szintén kár keresni a koncertfelvételeken/fellépéseken alapuló klipeket (pl.: Dress You Up, Holiday, Bye Bye Baby, Hey You), az egyetlen kivétel a Miles Away. A fontos darabok közül pedig nincs American Life, Nothing Really Matters, Fever, This Used To Be My Playground, Dear Jessie, sem a vágás nélküli Love Don’t Live Here Anymore, illetve a Christopher Walkennel forgatott Bad Girl.

A botrányhősnőként is dobogós Madonna ugyan nagy vihart kavart a Like A Prayer videóval, melyben stigmák és lángoló keresztek borzolták a kedélyeket. Más kérdés, hogy a kiragadott jeleneteket könnyű volt félremagyarázni, melyek az elmesélt történetbe beillesztve egész más értelmet nyernek. Szexi, illetve erotikától túlfűtött képsorok ugyan több helyen is szerepelnek, sőt, két klip kifejezetten cenzúrázott változatban szerepel. Ám hiába vannak kitakarva a fedetlen női mellek, a Justify My Love-ban így is izzik a levegő, az Erotica pedig kifejezetten bizarr és perverz videó.

Furcsa, hogy nem sikerült félszázra felkerekíteni a 2 DVD-n terpeszkedő, három és félórás játékidejű Celebration klipgyűjtemény tartalmát. Kár, hogy a 16:9-es klipek letterbox formában szerepelnek, s néhány videó valóban hiányzik, a többség, illetve a legfontosabbak itt vannak! Ráadásul feljavított kép- és hangminőségben, utóbbi esetében pedig a sztereó mellé Dolby Digital 5.1-es térhatású keverést is kapunk! Ötös!

Tracklista:
1. DVD
1. Burning Up
2. Lucky Star
3. Borderline
4. Like A Virgin
5. Material Girl
6. Crazy For You
7. Into The Groove
8. Live To Tell
9. Papa Don’t Preach
10. True Blue
11. Open Your Heart
12. La Isla Bonita
13. Who’s That Girl
14. Like A Prayer
15. Express Yourself
16. Cherish
17. Vogue
18. Justify My Love
19. Erotica
20. Deeper and Deeper
21. Rain
22. I’ll Remember

2. DVD
1. Secret
2. Take A Bow
3. Bedtime Story
4. Human Nature
5. I Want You
6. You’ll See
7. Frozen
8. Ray Of Light
9. The Power Of Good-Bye
10. Beautiful Stranger
11. American Pie
12. Music
13. Don’t Tell Me
14. What It Feels Like For A Girl
15. Die Another Day
16. Hollywood
17. Love Profusion
18. Hung Up
19. Sorry
20. Get Together
21. Jump
22. 4 Minutes
23. Give It 2 Me
24. Miles Away
25. Celebration

Balajti Péter

2009. 10. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 10. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Madonna: Celebration /2DVD/ (Warner) cikk képei
Madonna - Madonna: Celebration /2DVD/ (Warner)