Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: 40+ /2CD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: 40+ /2CD/ (FalconMedia)

Míg szólópályája első évtizedében egyetlen koncertlemezt készített Ákos, az azóta eltelt hét esztendőben ez már a harmadik nagyközönség előtt rögzített hanghordozója. Vonós és zúzós műsor után jubileumit kapunk, de nem kell félni: az előadás az előzők tükrében sem unalmas vagy önismétlő. Negyven év – negyven dal, többségük izgalmasan áthangszerelve, egyveleggé hegesztve.

Lekerekített sarkú, úgynevezett Super Jewel Case-ben tálalja legutóbbi két turnéjának hangesszenciáját a fellépések során mesemondót és dumaszínházast is játszó, de természetesen elsősorban éneklő Ákos. A két felvonásos produkció két hanghordozón kapott helyet, összesen negyven szerzeményt gyűjtve csokorba. Ráadásul az első korong varázslata után a második lemezen még tovább emelkedik a hangulat! De ne rohanjunk ennyire előre!

A 2003-as Andante a visszafogottabb, a 2004-es Az utolsó hangos dal pedig a durvább oldalról mutatta be az ismerős dallamokat. A 40+ zongorát előtérbe helyező, izgalmas átiratokkal bizonyítja, az ügyes szerzemények gyakorlatilag bármilyen zenei köntösbe bújtatva működnek. Szép számmal találunk olyan tételeket a repertoárban, amik a korábbi koncertkorongokon nem szerepeltek – az olyan, időközben születetteken kívül is, mint a Negyven, az Őszi tájkép, a Minden most kezdődik el, az Adj hitet és a Még közelebb. Ilyen többek közt az Asszony, az Azért vagy itt, a Mum’s Dying, a Nagyvárosi angyal, a Ne titkold vagy A világ legvégén. Sőt, Ákos ezúttal megmutatja, Phil Collins rajzfilmdalának – általa írt – magyar szövegű változata nem csak moziban, de színpadon is működik. A sokfajta újraértelmezés közül pedig talán a legemlékezetesebb a Bonanza Banzai-időkből való Nem ér semmit a dal megoldása, mely Czomba Imre tangóharmonikás előadásával akár még Zorán repertoárjába is kényelmesen elférne...
Bár ismerős dalok összedolgozására régebben is volt példa Ákosnál, ezúttal minden korábbinál több egyveleget kapunk. A tíz mini-mix a felcsendülő negyven tétel felét foglalja magába. Ezek közül is kiemelkedő az Őszi tájkép/Mum’s Dying, az Adj hitet/Azért vagy itt, illetve a Búcsúdal/Valami véget ért/Induljon a banzáj! társítása.

A produkció főszereplője ezúttal nem csak énekel, de elárulja, melyik dalt írta elsőként a lánynak, aki ma a felesége, sztorizik dedikálásról, színpadi és nézőtéri viselkedésről, de sajátos stílusban mesél mozis furcsaságról és zenekari próbáról is.

Nagyon erős repertoár, bravúros zenei átiratok, kitűnő előadás és pazar hangzás jellemzik Ákos legújabb koncertcédéjét. Tévedés azt gondolni, a korábbiak után ez csak egy újabb rókabőr. Aki nem hiszi, füleljen utána!

Tracklista:
1. CD
1. Asszony
2. Induljon a banzáj!/Hello
3. Ki helyett szeretsz?
4. Minden most kezdődik el
5. Adj hitet/Azért vagy itt
6. Majom a ketrecben
7. Nagyvárosi angyal
8. Visszavág a sors
9. Alig hitted
10. Ne titkold
11. Még közelebb/Örvény
12. Gyilkos ezüstgolyó
13. Őszi tájkép/Mum’s Dying
14. Tudom, hogy merre jársz
15. Gyermekember
16. Persze, hajnal van megint

2. CD
1. Negyven
2. Keresem az utam
3. Nem ér semmit a dal
4. Minden, ami szép volt
5. Láss bennem mást/Az utolsó hangos dal
6. A világ legvégén
7. Szabadíts fel
8. Az utolsó levél
9. Végre
10. Keresd meg a lányt
11. Esőkirály/Táncolj a tűzön át
12. Térj vissza/Ikon
13. Ölelj meg újra
14. Ilyenek voltunk
15. Búcsúdal/Valami véget ért
16. Adjon Isten…

Balajti Péter

2009. 10. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 10. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 10. 12. 7:32
Fergeteges, mint maga a koncert csak kár, hogy egy két rész nincsen a dvd-én a Veszprémi és a Siófoki koncertről :D
Vendég 2009. 10. 12. 10:06
"A 2003-as Andante a visszafogottabb"... egyszer irna le valaki, valahol, hogy az Andante bedugult orru, taknyos hangzasa nagyon gaz..
Vendég 2009. 10. 12. 16:16
Sajnos gondoltam, hogy ez lesz: konfok megvágva, közönségtapsok kivágva. Az album közel sem adja vissza azt a hangulatot, ami a koncerteken volt. Gondolom mivel ez az első koncertek egyike, itt még a közönség csak tapogatózott, mit is művelhet a nézőtéren. A DVD-t még nem láttam, de az biztos, hogy a tavaszi nyári és főleg az őszi turnén már végig tombolás, sikítozás volt a nézőtéren. Mindegy. A koncerteken ott kellett lenni, ez a hanghordozó pedig szép emlék. Igazából ehhez az előadáshoz nem is illett volna egy sikítozós közönségfelvételt kiadni (még ha az is volt sok koncerten :) )
Vendég 2009. 10. 12. 17:28
Szerintem zseniális a lemez is és a hanganyag is! Én a tatabányai konceten voltam, végig a hideg rázott annyira szuper volt! Remélem, hogy ellátogat még Ákos és zenekara Tatabányára és még sok koncertet láthatun és hallhatunk Tőle!! :))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ákos: 40+ /2CD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: 40+ /2CD/ (FalconMedia)