Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: 40+ /DVD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: 40+ /DVD/ (FalconMedia)

Bukták a fogadást azok, akik arra tettek, Ákos folytatja a „DVD-lavinát”. Míg a 2003-as Andante tokja egy, a 2004-es Az utolsó hangos dal már két, míg az egy évvel később kiadott Az utolsó hangos dal – Ráadás, akárcsak a Még közelebb koncertfilm, három kép- és hanghordozóval büszkélkedett. Az idei csomag egyetlen korongot rejt, ám minden korábbi koncertfelvételnél több nótával bír.

Két turné számos helyszínén rögzítették nem csak a képét, de a hangját is Ákos legújabb koncertfilmjének. A százharmincöt perces műsor megegyezik a 40+ címet viselő duplacédé tartalmával, ám a DVD-n nem csak sztereóban, de Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es térhatású hangkeverésben szintén élvezhető a magyar felirattal is ellátott produkció. A produkció, mely anamorfikus szélesvásznú képével idézi fel a 2008/2009-es országjárást. A borítón és a menüképen domináló fekete-fehér a műsor elején is uralkodik a kulisszák előtti és mögötti felvillanásoknál, ami passzol a zenészek csokornyakkendős eleganciájához. Két és fél perc után azonban átvált a kép színesbe, igaz, a dalok között újra e két szín árnyalataié a főszerep. Érdekes koncepció, nem könnyű megszokni, ráadásul a közönséget mutató képsorok ilyenkor fél évszázados Ki mit tud?-hangulatot idéznek.
A kép egyébként kontraszt és olykor felbontás tekintetében is elmarad a kor elvárásaitól. Hiába no, az utóbbi idők káprázatos nemzetközi koncertfelvételeit könnyű megszokni. Persze, lehet mondani, kis ország vagyunk, ám Ákos Blu-rayen is robbant 2009-ben, s annak tartalmát HD-kamerákkal rögzítették. Abból a plusz tízszázaléknyi zenei csemegét jelentő extra ad ízelítőt, melynek képminősége döbbenetesen szép. Ott a színek pompáznak, a főműsorban olcsónak tűnő díszletek pedig kifejezetten hangulatosak… A 2009-es extra turnédalok (Csillagok alatt, Gumicukor, Dúdolni halkan) ugyanúgy háromféle hangnormával – sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 –, ám magyar felirat nélkül kerültek a DVD-re. Érthetetlen, hogy miért nem a Blu-ray főműsora került ide is, ha nem csak LCD és plazma, de hagyományos televízión is érzékelhető a különbség.
Igaz, a helyzet manuálisan javítható, ha a kontrasztot lejjebb vesszük, a színtelítettséget meg fokozzuk a képmegjelenítőn. E beállítások után már könnyebb átadni magunkat az ügyes szűrős megoldásoknak, az ötletes váltásoknak (pl.: „átég” a kép a Táncolj a tűzön át alatt) és a jó szögekből megörökített pillanatoknak. Na meg a zenének!

Tényleg jubileumi a programlista, amiben helye van kamaszromantikának, a felnőtté válás folyamatának, útkeresésnek, családi örömöknek és tragédiáknak, hitvallásnak, valamint (ön)vallomásoknak egyaránt. Negyven, igazán ízlésesen áthangszerelt, többször zeneileg teljesen újraértelmezett dalt kapunk – két felvonásban (az elsőben komoly, a másodikban laza elegancia uralkodik a színpadon). Ráadásul az elhangzó tételek fele meglepően frappánsan társítva kerül a nagyérdemű elé. Ákos ugyan korábban is élt a lehetőséggel, példa erre az Ölelj meg újra/Jóslat összeolvasztása két korábbi turnén, de a Bonanza-időkben is készült Egyveleg (Calypso/Újra élsz/Induljon a Banzáj!). Ezúttal viszont meglepően sok „házasítás” szerepel, többek közt a Nagyvárosi angyal/Visszavág a sors, a Láss bennem mást/Az utolsó hangos dal, a Térj vissza/Ikon vagy a szöveg tekintetében tűz és víz-párosítás, az Esőkirály/Táncolj a tűzön át kombináció. A háttér-kivetítőn olykor kliprészletnek és hangulat-montázsnak lehetünk tanúi, utóbbira jó példa a Tarzan című rajzfilmből ismerős Embergyermek című Phil Collins-szerzeményhez készült erdős képsor. A dal egyébként nem szimpla kölcsön, a magyar szöveget Ákos írta. Apropó szöveg! Az előadó ezúttal sztorizik és poénkodik is, sőt, az öniróniát sem kerüli.

Lőjük be hát a képmegjelenítőt (kontrasztcsökkentés, színtelítettség-növelés), válasszunk hangrendszerünknek megfelelő hangsávot és hangerőt, illetve dalszövegismereteinkhez mérten éljünk a feliratozás adta lehetőséggel! Majd gyorsan tegyük félre a dallistát tartalmazó tokot és adjuk át magunkat a bő kétórás élménynek, ahol bizony tízesével telhetnek el a másodpercek, mire rájövünk, mi is szól éppen! Ám a felfedezés, illetve a húsz összekapcsolt nóta okozta pozitív meglepődés öröme így teszi teljessé az élményt.

Tracklista:
1. Asszony
2. Induljon a banzáj!/Hello
3. Ki helyett szeretsz?
4. Minden most kezdődik el
5. Adj hitet/Azért vagy itt
6. Majom a ketrecben
7. Nagyvárosi angyal/Visszavág a sors
8. Alig hitted
9. Ne titkold
10. Még közelebb/Örvény
11. Gyilkos ezüstgolyó
12. Őszi tájkép/Mum’s Dying
13. Tudom, hogy merre jársz
14. Gyermekember
15. Persze, hajnal van megint
16. Negyven
17. Keresem az utam
18. Nem ér semmit a dal
19. Minden, ami szép volt
20. Láss bennem mást/Az utolsó hangos dal
21. A világ legvégén
22. Szabadíts fel
23. Az utolsó levél
24. Végre
25. Keresd meg a lányt
26. Esőkirály/Táncolj a tűzön át
27. Térj vissza/Ikon
28. Ölelj meg újra/Ilyenek voltunk
29. Búcsúdal/Valami véget ért
30. Adjon Isten…

Extra:
A 2009-es turné extra dalai:
1. Csillagok alatt
2. Gumicukor
3. Dúdolni halkan

Balajti Péter

2009. 10. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 10. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 10. 12. 1:37
magyarul szar a minosege a lemeznek, en megvettem es kb felig neztem meg....zavaro a silany kep... a kozonseg meg unatkozik... kar erte mert Akos nagy kedvenc es amugy jo volt a turne. Na de majd a HD verzio, csak nemtudom mivel jatszom le :)
Vendég 2009. 10. 12. 7:35
érdekes, mert nekem a DVD szuperül megy és jó a hang is, a borító és designos és a menüje is Gratula Ákoséknak!!! :-)
Vendég 2009. 10. 12. 13:36
megint kezd ákos fan size-zá válni a music.hu...
Vendég 2009. 10. 12. 20:03
Ilyen sz@r kritikát is rég olvastam..

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ákos: 40+ /DVD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: 40+ /DVD/ (FalconMedia)