Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Coldplay: Parachutes/ A.R.O.B.T.T.H./Live2003 – Gift Pack/2CD+DVD/ (EMI)

Coldplay - Coldplay: Parachutes/ A.R.O.B.T.T.H./Live2003 – Gift Pack/2CD+DVD/ (EMI)

Az USÁ-t is meghódító angol formáció csomagba bújtatta első két nagylemezét. A 2000-es Parachutes kitűnő nyitás volt, a folytatás pedig további népszerűséget hozott a csapatnak. Erről tanúskodik a 2003-as turné is, melynek koncert-DVD-je szintén helyet kapott a tartóban. Az évszámokat kár figyelni: egyik sem lejárt lemez!

Már a bemutatkozás ütősre sikerült, nem véletlenül drukkoltak sokan Chris Martin csapatának! A 2000-ben kiadott Parachutes című debütlemez a szigetországban hétszeres (!), az Egyesült Államokban és Ausztráliában pedig szintén többszörös platinalemez lett. A kiemelkedő eladások mellett a legrangosabb zenei elismerésekből is kijutott a startoló zenekarnak: Brit Awards-ot és Grammy-díjat hozott az – egy feltüntetés nélküli ráadásdallal együtt is – alig negyvenperces korong.
Zenei durvaságoktól mentes tételek, dallamos gitártémák, velük harmonizáló zongora és az énekes magasabb oktávokkal is megbirkózó vokálja kellemes összhatást ad. Ha a lemez hallgatása közben lehunyjuk a szemünk, megelevenednek a videóklipekből ismerős, olykor lassított, szürkéskék képű, (néha nyári) eső áztatta angol utcák, és magukkal ragad melankolikus hangulatuk. Megvan a varázs anélkül is, hogy kiragadnánk közegükből a Shiver, a Yellow, a Trouble és a Don’t Panic című kislemezdalokat.

A 2002-es A Rush Of Blood To The Head nem csak megismételte a Parachutes sikerét, de túl is szárnyalta azt. Mindez annak köszönhető, hogy ezúttal több, a korábbiaknál lendületesebb és dallamosabb nótát is készített a Coldplay.
A nyitó Politik első taktusaira még a Beatles-fanatikusok is felkapják a fejüket, az In My Place önmagában Grammy-t kapott, de az egész albumért is hozzávágtak egy „arany gramofont” a fiúkhoz. A God Put A Smile Upon Your Face letölthetővé vált az X360-as és a PS3-as Guitar Hero III. videójátékhoz. A The Scientist bekerült az angol Top 10-be, a Clocks pedig pillanatok alatt az egyik legfelkapottabb zenei aláfestés lett a mozi- és műsorelőzetesek, valamint reklámok világában. A Warning Sign, akárcsak a lemezt záró Amsterdam szintén figyelemre méltó szerzemények. A Daylight pszichedelikus hajlításai, az A Whisper lüktetése, a címadó tétel lendülete és a Green Eyes puritán előadása pedig tovább színesítik a zenekarról alkotott képet, egyben választási lehetőséget kínálnak a dallamos vonaltól eltérő muzsikára fogékonyaknak.

Még el sem hagyta a gyártósort a zenekar második nagylemeze, a Coldplay nagyközönség előtt melegített be A Rush Of Blood To The Head turnéra. A koncertekkel tarkított világjárás egyik ausztráliai állomásán kamerák kereszttüzében lépett színpadra a zenekar, s a másfélórás műsor – negyvenpercnyi dokumentumfilmmel – megfejelve DVD-re került.
A Coldplay Live 2003 című anyag igazi erőssége a vizuális tálalás, mely sajátos módon igazodik a zenéhez. Hol fekete-fehérben, hol színesben, fixen, illetve kézikamerás rángatózással igyekszik maximálisan átélhetővé és a legelső sorban állók megtapasztalásánál is közelebb hozni és felfokozni az élményt. Sőt minden rendkívüli pillanatot megragadni. Elsőre talán furcsának, izgágának és esetlennek tűnhet a megjelenítés, de rá lehet érezni a zseniális jelenetek varázsára. A koncertindító Politik tempós, stroboszkópos indulásának villogásra vágott nyitánya vagy a Trouble-ben megénekeltetett közönség ábrázolása – a zongoránál ülő, a nézőknek félig hátat fordító énekes által tátogott részt a mögötte látható tömeg énekli – egyaránt felejthetetlen. Akárcsak az In My Place utolsó másodperceit az éppen munka nélkül maradt, ám elégedetten szemlélődő dobos ábrázolása, vagy máskor a frontember zongorára görnyedő és székén előre-hátra himbálódzó alakja. Apró, de annál emlékezetesebb felvillanások.
Hogy a bravúr mennyire sikerült, azt mi sem bizonyítja jobban, mint négy dal többkamerás ábrázolása. A God Put A Smile Upon Your Face, a Daylight és a Trouble osztott képernyőn egyszerre mutatja a négy zenészt és közel sem pörög, zsong, lüktet és él az egész, mint ami a számtalan módon dolgozó kamerák munkájából a vágóasztalon született. Ráadásul az egyik kulcsnóta, az In My Place esetében a speciális látószögeknek köszönhetően nagyjából azt láthatjuk, amit a zenészek, de még ez is messze elmarad attól, amit Russell Thomas rendező a főműsorban varázsolt. A direktornak egyébként ez volt az egyik első munkája, lelkesedése, kreativitása és maximalizmusa nagyszerű elegyet eredményezett.
A 16:9-es anamorfikus szélesvásznú képhez, sztereó, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es térhatású keverés is választható. A két ráadással együtt másfél órás produkció 60:40 arányban a második album dalait részesíti előnyben, de kapunk csak kislemezen kiadott felvételt (One I Love) és erre a turnéra tartogatott meglepetést is (Moses).
A dalszövegeket külön olvashatjuk az extra menüben, ahol internetes linkek, a turné állomásainak és időpontjainak felsorolása és stáblista is szerepel. A Coldplay-világjárás szintén valós szélesvásznú képű doksija külön menüpontot kapott, melyhez ötféle felirat választható (a magyar nincs köztük). A negyvenperces anyagban Jonny Buckland gitáros mesél arról, hogy legutóbb Madridban szabályosan üldözték őket, de ez inkább pozitív élmény volt, mintsem ijesztő kaland. Szem- és fültanúi lehetünk Chris Martin zuhanyzóbeli skálázásának, beleshetünk egy közös gitáros jammelésbe, kiderül, hogy Will Championnak nem csak ritmus-, de kosárérzéke is van. Láthatjuk, milyen volt a Clocks fogadtatás a Hollywoodban, hogyan zenélnek a fiúk reggel kilenckor, illetve esti viharban szabadtéren…

Remek összeállítás, mely nem csupán azokat képes magával ragadni, akik csak a Clocks vagy az In My Place című slágereket ismerik.

Tracklista
1. CD: Parachutes
1. Don’t Panic
2. Shiver
3. Spies
4. Sparks
5. Yellow
6. Trouble
7. Parachutes
8. High Speed
9. We Never Change
10. Everything’s Not Lost
+
Life Is For Living

2 CD: A Rush Of Blood To The Head
1. Politik
2. In My Place
3. God Put A Smile Upon Your Face
4. The Scientist
5. Clocks
6. Daylight
7. Green Eyes
8. Warning Sign
9. A Whisper
10. A Rush Of Blood To The Head
11. Amsterdam

DVD: Live 2003
1. Politik
2. God Put A Smile Upon Your Face
3. A Rush Of Blood To The Head
4. Daylight
5. Trouble
6. On I Love
7. Don’t Panic
8. Shiver
9. See You Soon
10. Everything’s Not Lost
11. Moses
12. Yellow
13. The Scientist
14. Clocks
15. In My Place
16. Amsterdam
17. Life Is For Living
+
Több kameraállásból:
Daylight
God Put A Smile Upon Your Face
Trouble
In My Place
+
Turnénapló – dokumentumfilm
+
Turnéhelyszínek, dátumok
+
Dalszövegek
+
Internet-linkek
+
Stáblista

Balajti Péter

2009. 11. 01.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 11. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Coldplay: Parachutes/ A.R.O.B.T.T.H./Live2003 – Gift Pack/2CD+DVD/ (EMI) cikk képei
Coldplay - Coldplay: Parachutes/ A.R.O.B.T.T.H./Live2003 – Gift Pack/2CD+DVD/ (EMI)