Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Magna Cum Laude: 999 (Magneoton/mTon)

Magna Cum Laude - Magna Cum Laude: 999 (Magneoton/mTon)

Egy kivételtől eltekintve nem tudok olyan, kereskedelmi sikert elért magyar zenekart megnevezni a kétezres években feltűntek közül, amely egyrészt újat hozott a zenei életbe, másrészt nemcsak múltja, feltételezhetően jövője is van. A szakemberek többsége szerint a rendszerváltás hajnalán debütált együtteseinkkel, a Tankcsapdával, a Kispál és a Borzzal, a Republic-kal, valamint a múlt évtized közepén ismertté vált, annak végén befutott Quimbyvel bezárul a kör. Én viszont ide sorolom már a 2009-ben végérvényesen az élmezőnybe jutó gyulai Magna Cum Laude nevű kvartettet is.

Bizonyára most sokan felkapták a fejüket, mondván, ezt talán mégsem kellene. Igen, vannak hiányosságai, szerintem mégis ott a helye. A szövegvilág terén újat hozott, népszerűsége folyamatosan ível felfelé, a 999 című negyedik stúdióalbuma az év egyik legkelendőbb magyar hanghordozója. „Kilencszázkilencvenkilenc, mezőtúri nyár, itt kezdődött el minden, hívtak a srácok, menjek énekelni már” – ezzel a mondattal indul a lemez kuplés, countrys címadó dala. A zenekar tehát tízéves. Azt ajánlom, vegyük górcső alá az elmúlt éveket, lássuk, honnan jött a Magna Cum Laude.

A 2003 őszén megjelent első, Hangolj át című korongot hallva fel sem merült bennem, hogy néhány év múlva az élvonalba jut az együttes. Nem lehetett tudni, kiket céloz meg vele, az ilyen pop-rockos stílusnak Magyarországon nincs rajongóbázisa. Egy évvel később a Minden állomás című felvétel mégis slágerré vált, de az albumot nem tudta a köztudatba emelni. A fiúk a maxi CD-n 2005 nyarán kiadott Te légy most című érzelmes balladával találtak rá a megfelelő útra. A dal javarészt a Megasztárnak köszönhetően vált ismertté. A verseny harmadik sorozatában, 2006 tavaszán a tehetségek korunk magyar előadói és zenekarai repertoárjából választhattak. A kezdetekkor a Magna Cum Laudéban Szabó Eszter is megfordult, és az egykori zenésztársak szóban forgó felvételét választotta. Tökéletesen illet az egyéniségéhez, mintha neki íródott volna. Nem csoda hát, hogy sokan kíváncsiak lettek az eredetijére is. Pár nappal előtte került a boltokba az együttes, az előzőhöz képest kilencven fokos fordulatot vett második lemeze – egyszerű dallamokkal, könnyen megjegyezhető, érzelmes szöveggel –, amely az első hetekben elkerülte ugyan az eladási rangsort, de aztán felfedezte a közönség. Az év magyar popalbumának járó Fonogram-díjat bezsebelő korong címadója a Minden állomás lett – a címet három ponttal egészítették ki. Az öttagú zenekar időközben kvartetté zsugorodott – Mező Misi énekes, Szabó Tibi gitáros, zeneszerző, Kara Misa basszusgitáros, szövegíró és Kilián Imi dobos alkotja. Megtalálták a magyar zenei élet kis hézagját, a szövegvilágban, amit betöltve egyedivé váltak. Mondanivalójukat humorosan, ironikusan tálalják, a szentimentalizmus határának elfogadott oldalán mozognak, olykor azonban átcsusszannak a másik oldalra, a tinglitangli kategóriába is. A lemez, a nagy kereskedelmi rádiók által ignorált, mégis az évezred vezető slágerévé váló Vidéki sanzon című dala telitalálat. Egyik sora, a „mert hirtelen kinyílt a föld alattam, te eltűntél, én meg itt maradtam” az együttes szövegvilágának ismérve is lehetne.

A Magna Cum Laude a harmadik albumát Magnatofon címmel – rajta az eddigi legnagyobb rádiós slágerével, a Színezd újra cíművel – 2007 novemberében jelentette meg. Idén aztán bejutott a szűk élmezőnybe. Június 5-én jubileumi koncertet adott a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán (az anyaga a napokban jelenik meg dupla CD-n és DVD-n), a sztárvendég a tankcsapdás Lukács Laci volt, aki nem szokott fellépni csak úgy bárkivel – ez is erősíti a bevezetőben írt véleményemet.

A 999 a megkezdett utat járja, vidám hangulatú, laza szerzeményeket vonultat fel. Ezúttal is találunk ironikus fogalmazásokat, a prímet a Ne menj! következő sora viszi: „arra kérlek, tőlem ne menj el, mondd, mi a franchoz kezdenél nélkülem, drága tubicám azt most megígérhetem, hogy nem jövök haza többet hullarészegen.” A mondat az időközben megtalált rajongói bázishoz szól, a némi élettapasztalattal már rendelkező hölgyekhez, asszonyokhoz. A tinglitangli kategória is jelen van, a Gazdasági recepció című felvételben a következő agymenés szerepel: „Harminchat hónapra lízingeltem egy erekciót, mert zárva találtam a gazdasági recepciót.” A korongról a slágerré vált, mulatozós Pálinka dal mellett kiemelhetjük még a női nevekkel operáló, lírai Engem nem lehet szeretni, a keringődallamra épülő Kánon keringő és a nagyzenekari kíséretű Hatalmas a szíved című szerzeményt. Amin lehetne gyúrni még, az a zene. Változatosabbá kéne tenni a hangzást, tovább bővíteni a hangszerparkot, s akkor bizonyára nem csak én sorolnám az együttest az élvonalba. (Új Szó, Szalon)

Puha József

2009. 11. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2009. 11. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Magna Cum Laude: 999 (Magneoton/mTon) cikk képei
Magna Cum Laude - Magna Cum Laude: 999 (Magneoton/mTon)