Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Duran Duran: The Singles 81–85 /3CD/ (EMI)

Duran Duran - Duran Duran: The Singles 81–85 /3CD/ (EMI)

Nem babonás az angol Duran Duran: 13 kislemez anyagát pakolta a banda tripla-CD-re. A 31 éve alakult együttes öt év alatt tíz Top 10-es dallal, köztük több listavezetővel szerzett Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is masszív rajongótábort. A kiadványon olyan csemegék sorakoznak, mint a The Wild Boys 8 perces változata, A View To A Kill nagyzenekari tálalása vagy a Careless Memories koncertverziója.

A Beatles-nek köszönhető „Első Brit Inváziót” az újhullámos zenekarok jóvoltából a nyolcvanas években követte a „Második Brit Invázió” az Egyesült Államokban, melynek meghatározó előadói közé tartozik a Duran Duran. A formáció első 13 kislemezének tartalmát lapátolta ebbe a háromlemezes CD-csomagba, mely jórészt élvonalbeli slágerlistás darabokkal, B-oldalas remekművekkel, David Bowie-feldolgozással, koncertfelvételekkel és remixekkel büszkélkedhet. Lássuk a részleteket!

A ’79-ben alakult zenekar 1981-ben jelentette meg első nagylemezét. A címében a banda nevét viselő korong az USÁ-ban Top 10-es, Nagy Britanniában pedig Top 3-as bemutatkozást produkált. A kilenc nóta egyharmadát dobták kislemezre, melyek közül a Planet Earth-höz és a Girls On Filmhez is készült úgynevezett Night Version. Az együttes ezzel az elnevezéssel illeti azokat a hosszú változatokat, melyeknél több szerepet kap a zenei alap, jobban érvényesülnek az instrumentális részek. Márpedig a Duran Duran nagyszerű hangszeres megoldásokat pakolt Simon Le Bon éneke alá, igaz, ez a rádiókban pörgő változatoknál kevésbé érvényesül. A Planet Earth Night Vision-jénél a bő hatperces játékidő első három és fél perce például csak a zenéről szól!

A remek indítást az 1982-es Rio című album felülmúlta. A korong a szigetország sikerlistáján a második, az Egyesült Államokban pedig a hatodik helyet szerezte meg, s a kilenc új szerzemény közül négy végezte maxin. A diszkó-vonósokkal megbolondított My Own Way korrekt beharangozónak bizonyult (a Night Vision-ben a ritmusgitár is főszerepet kap), a Hungry Like The Wolf viszont Amerikában feljutott a csúcsra! A két A-oldalas dallal büszkélkedő Save A Prayer – igaz, a Hold Back The Rain csak remixek formájában szerepel – pedig Nagy Britanniában lett ezüstérmes. A nagylemez címadó tételét hordozó Rio kislemez tengeren innen és túl is a Top 10-ben végzett.

A ’83-as Is There Something I Should Know? maxi kakukktojás, hiszen a felvétel hivatalos sorlemezen nem kapott helyet, viszont meghozta a zenekar számára a rég áhított angol listavezetést! Különlegessége, hogy két kísérletezős instrumentális tételt is tartalmaz, ráadásul kis híján a címadó újrakevert változata is énekmentesre sikerült!

Ami nem sikerült a Duran Duran és a Rio albumnak, azt a Seven And The Ragged Tiger megvalósította: felkerült az angol nagylemezlista élére! A kislemezre másolt Union Of The Snake előremutató, reggae-new wave elegye album változatban és remixben is telitalálat, s majdnem hasonló jókat érdemel a slágerhangzású zenei kísérettel, verzével és átvezetéssel operáló New Moon On Monday, kár, hogy a refrénje cseppet sem ütős.

Eredményeit tekintve a banda legsikeresebb kislemeze a The Reflex, mely Angliában és az Egyesült Államokban is tarolt, ráadásul a B-oldalra a legismertebb Steve Harley & Cockney Rebel-szerzemény, a Make Me Smile (Come Up And See Me) telitalálatos koncertfeldolgozását pakolták! Ettől a bravúrtól mindössze egy paraszthajszállal maradt csak el a másik favorit, a The Wild Boys, melynek nyolcperces (!) hosszú változata a kollekció egyik csúcspontja.
A pakkot záró James Bond-filmbetétdalból sajnos nem készült hosszú változat, ám az A View To A Kill (That Fatal Kiss) igazi finomság: az ismert művet nagyzenekar szólaltatja meg!

A Duran Duran jó példa arra, hogy a B-oldalas nóták között is akadnak csemegék. A Late Bar, a Khanada vagy a Like An Angel cseppet sem szégyellnivaló dalok, a David Bowie-tól kölcsönvett Fame viszont inkább kuriózum, mint remekmű.

Aki egy kicsit is szimpatizál a new wave-műfajjal, annak erősen ajánlott a Night Version-ökkel való ismerkedés, a nehezen beszerezhető korai Duran Duran-kislemezekre vadászóknak viszont egyenesen kötelező e csomag.

Tracklista:
1. CD
1. Planet Earth
2. Late Bar
3. Planet Earth (Night Version)
4. Careless Memories
5. Khanada
6. Fame
7. Girls On Film
8. Faster Than Light
9. Girls On Film (Night Version)
10. My Own Way (Single Version)
11. Like An Angel
12. My Own Way (Night Version)
13. Hungry Like The Wolf
14. Careless Memories (Live Version)
15. Hungry Like The Wolf (Night Version)

2. CD
1. Save A Prayer (7” Edit)
2. Hold Back The Rain (Re-Mix)
3. Hold Back The Rain (12” Re-Mix)
4. Rio (Part One)
5. The Chauffeur (Blue Silver)
6. Rio (Part Two)
7. My Own Way
8. Is There Something I Should Know?
9. Faith In This Colour
10. Is There Something I Should Know? (Monster Mix)
11. Faith In This Colour (Alternate Slow Mix)
12. Union Of The Snake
13. Secret Oktober
14. Union Of The Snake (The Monkey Mix)

3. CD
1. New Moon On Monday (Album Version)
2. Tiger Tiger
3. New Moon On Monday (Dance Mix)
4. The Reflex (7” Version)
5. Make Me Smile (Come Up And See Me) /Recorded Live At Hammersmith Odeon/
6. The Reflex (Dance Mix)
7. The Wild Boys (45)
8. (I’m Looking For) Cracks In The Pavement (1984)
9. The Wild Boys (Wilder Than Wild Boys) Extended Mix
10. A View To A Kill
11. A View To A Kill (That Fatal Kiss)

Balajti Péter

2009. 11. 11.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 11. 11. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 11. 22. 23:15
Imádom! Bár ne kerülne sokba, meg is venném!
Vendég 2009. 11. 22. 23:16
Bocs nem írtam oda ki vagyok. szilveszterdiana@freemail.hu
Vendég 2009. 11. 30. 20:20
Ma megvettem. (Aki teheti, cselekedjen hasonlóképp':) /A Careless Memories-nak ezt a koncert válzotatát még a 80-as évek közepén a Poptarisznyából vettem fel... :-)) a My Own Way és a Girls On Film c. dalokkal "egyetemben". Tudja valaki, hogy melyik koncertről származnak ezek a felvételek?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Duran Duran: The Singles 81–85 /3CD/ (EMI) cikk képei
Duran Duran - Duran Duran: The Singles 81–85 /3CD/ (EMI)