Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kálloy Molnár Péter: Pesti álom (EMI)

Kálloy Molnár Péter - Kálloy Molnár Péter: Pesti álom (EMI)

Újabb varázslatos szívet-elmét megdolgozó utazásra invitál a művész. Tucatnyi nótája közt nincs tucat-nóta, történetei megérintik, elgondolkodtatják, nevetésre vagy éppen csodálkozásra késztetik az embert. Mégis, honnan tud Kálloy Molnár Péter azokról az intim helyzetekről és gondolatokról, amik csakis a hallgatóié?!

A válasz egyszerű: azért, mert valami annyira jellemző a párkapcsolatunkra, még nem biztos, hogy egyedi. Más kérdés, hogy a távolságot, a veszekedést, az együtt töltött kincs-időt ennyire szépen megfogalmazni, zenével megtölteni viszont nagyon is az.
A művész bebizonyítja: ugyanúgy képes nevettetni, romantikázni, mint tiszta lélekkel mesélni, elmélkedni. Hiszen viccelődhet a plázacicáról, a boltkórós-jelenség nem csak rá érvényes: az egész fogyasztói társadalom megkapja a magáét a Plázálom című dalban. A nagy kaszálás (Pest vidéken) ellentét-özönnel, karikírozva mesél egy fővárosi megmosolyogtató-megdöbbentő vidéki tapasztalatairól, melyben bizony fricskát kap a nagyvárosi felsőbbrendűség. Vagy ott a zene tekintetében is dögös, Édes bombanő, aki jön, lát és nem győzünk betelni vele!

Egészen borzongatóak viszont a nagy Én-ről és a nagy Ő-ről, vagyis kettőnkről szóló, csak ránk tartozó érzések, gondolatok szavakba, dalokba öntött momentumai. Az egymástól – csupán – fizikailag távol tartó napi hajtás hatása és dilemmája (Úton), a szakítás végső reménnyel átitatott pillanatai (Az utolsó) vagy az elválaszthatatlanság ellenére is a másikra csodálkozásról mesélő Érintetlen hó egyértelműen a lemez legjobbjai közé tartoznak.

A dalszerző-énekes Kálloy Molnár Péternek a meghitt pillanatok művészi megjelenítése az erőssége, de ott van szorosan mögötte az elmélkedő mesélő. Aki hagyja, hogy elvarázsolják a száz éves pesti utcák és házak, aki gyermeki szívvel és ésszel levelet vár elhunyt édesapjától, aki kölyökként tudta, hogy igazából majd felnőttként élheti meg a boldogságot, amiről aztán kiderül; mégsem ott, sokkal inkább a múltban rejlik…
S az egészben az a legszebb, hogy az ember e dalokat hallgatva rádöbben, mindezek a gondolatok, érzések tőle sem állnak távol. Sőt.

Mindehhez olyan segítőtársak mondtak igent, mint Hrutka Róbert, Borlai Gergő, Giret Gábor, Fekete-Kovács Kornél, Kalmus Felícián, Galambos Zoltán, Orosz Zoltán és Dely Domonkos.

A Pesti álom tökéletes folytatása A nő után című korongnak. Hagyni kell, hogy hassanak a dalok: elképzelni, látni, át- és megélni a bennük lévő történeteket. S a jutalom nem marad el.

Tracklista:
1. Pesti álom
2. Plázálom
3. Úton
4. Érintetlen idő
5. Az utolsó
6. Édes bombanő
7. Mezőcsát
8. A nagy kaszálás
9. Pillangó
10. Mennyország utca 6.
11. Orient Expressz
12. Altató

Balajti Péter

2009. 11. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 11. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2012. 02. 27. 10:51
véletlenül néztem meg a koncertet M2, és még jobban megszerettem a művészt :-)))
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:05
:-)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kálloy Molnár Péter: Pesti álom (EMI) cikk képei
Kálloy Molnár Péter - Kálloy Molnár Péter: Pesti álom (EMI)