Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Erasure: The Innocents – 21st Anniversary Edition /2CD+DVD/ (Mute/EMI)

Erasure - Erasure: The Innocents – 21st Anniversary Edition /2CD+DVD/ (Mute/EMI)

Minden idők legsikeresebb Erasure nagylemezét idén különleges formában dobták piacra. A könyvnek tűnő csomag dalszövegeket, interjút és gondolatokat tartalmaz a teljes album mellett, amit egy egész CD-nyi csemegével és kiadatlan felvételekkel megfejelt koncert-DVD-vel pakoltak össze. Ráadás: a ’88-as show mp3-ban!

Az Egyesült Államokban platina, Nagy Britanniában dupla platina státust ért el a szintipopban utazó Erasure duó harmadik nagylemeze. Az egykori brit listavezető megdöbbentő mennyiségű kiegészítéssel idén újra napvilágot látott.

Hogy mekkora sikert hozott a duónak a ’88-as The Innocents album, mi sem bizonyítja jobban, minthogy első négy dala kislemezen, illetve EP-n is megjelent. Ráadásul az A Little Respect, a Ship Of Fools és a Chains Of Love olyan kulcsdalok, melyek az eddig DVD-n kiadott Erasure-koncertek mindegyikén helyet kaptak a ’92-es teátrális előadástól kezdve a 2002-es karácsonyi fellépésen és az egy évvel későbbi kölni bulin át a Nashville-ben felvett akusztikus show-n keresztül a tavalyi Royal Albert Hall-produkcióig. (A Phantom Bride-ot megkésve bár, de mégsem feledve idén pakolták EP-re.)
Bár a The Innocents album első fele kapott csak igazán hangsúlyt az elémúlt évtizedekben, a folytatásra sem lehet panasz. Egyaránt nagyszerű a gospeles Yahoo! és a reneszánsz-hangulatú Witch In The Ditch. A korongot záró két remix közül a When I Needed You a lírai, az egykori Ike&Tina-sláger, a River Deep Mountain High hétperces feldolgozása pedig a bulizós muzsikát kedvelőknek dobogtatja meg a szívét.

A szintén tizenhárom felvételt felvonultató ráadás-CD csemegék sorával bír: remixek, B-oldalas ritkaságok és koncertfelvételek töltik ki az egyórás játékidőt.
Míg a River Deep Mountain High 7”-es verziója az albumon szereplő Private Dance Mix frappáns, lényegre törő megoldása, addig a Ship Of Fools majd nyolcperces hosszú változata az eredeti kellemesen terjengős tálalása. A When I Needed You hivatalos és a nagylemezre felkerült Melancholic Mixe között nehéz különbséget tenni, a Chains Of Love remixe viszont lüktető, ám a megszokott alappal harmonizáló új ritmusokkal és Andy Bell-hangmintákkal lett finoman megbolondítva. Érthetetlen, hogy miért csak B-oldalra szánták a nagyszerű a Don’t Suppose-t, melynek pompás, bendzsóval kísért verziója csak azokat lepheti meg, akik nem ismerik az Erasure Union Street című akusztikus anyagát. Fura, de cseppet sem rossz a klasszikus The Good, The Bad And The Ugly, vagyis A jó, a rossz és a csúf című film Morricone-zenjének újragondolása.
Üröm az örömben: az A Little Respect acid house-megoldása elég szerencsétlen, a Love Is Colder Than Death túl művészieskedő, a Like Zsa Zsa Zsa Gabor pedig egész egyszerűen csapnivaló. Ám minden jó, ha a vége jó: a BBC által Londonban rögzített négy remek koncertfelvétel érdekessége, hogy két olyan dalt is tartalmaz (Phantom Bride, Heart Of Stone), melyek nem csendültek fel a The Innocents koncertfilmben.

A sikerlemez kapcsán ugyanis turnéra indult formáció fellépését Birminghamben rögzítették és annak idején VHS-en ki is adták. Nos, ez a közel egyórás film alkotja e jubileumi kiadvány DVD-jének gerincét. A koncertfilmben olyan korábbi sikerszámok is szerepeltek, mint a Stop!, az Oh’Lamour, a The Circus vagy a Sometimes. A 4:3-as képű és sztereó hangú anyagban két vokalitsa, egy fúvós és egy ritmusfelelős egészíti ki a duót, melynek meleg frontembere nemi identitásának megfelelő, testhez simuló öltözékben lép a nagyközönség elé. Andy énekhangjára azonban nem lehet panasz, az pedig különösen vicces, hogy háttérénekesnői közé beállva, tánc közben magasabbra képes dobni a lábait, mint a Chalmers-lányok.
Bár a digitalizált show már önmagában hiánypótló kuriózum, az Erasure nem elégedett meg ennyivel. Két, ugyanezen a fellépésen rögzített, ám korábban kiadatlan felvételt is feltettek a hordozóra, melyek egyike az ABBA – Madonna által is felhasznált – slágere, a Gimme! Gimme! Gimme!
Ráadásul az összes, vagyis szám szerint 16 koncertfelvétel hanganyagát elhelyezték mp3-as hangformátumban is a DVD-n, melyeket számítógépre, illetve hordozható médialejátszóra másolhatnak a kiadvány-tulajdonosok.
A harmadik korong tartalmának azonban még nincs vége: A Little Respect, a Ship Of Fools és a Chains Of Love hivatalos videóklipjei mellett az utóbbi két dal BBC-műsorban előadott változatai is megtekinthetőek egy korabeli, bő félórás riportműsorral együtt. Utóbbiban bepillantást nyerhetünk a megörökített koncertfilm előkészületeibe a jelmezválogatástól kezdve a színpadképen keresztül az énekpróbákig.

Semmilyen zenei és vizuális anyagot nem sajnált az Erasure, amivel valóban különlegessé tette a The Innocents nagylemez jubileumi kiadását. Bár minden előadó ennyire komolyan venné az ilyesmit!

Tracklista:
1. CD – The Innocents (remasterizált anyag)
1. A Little Respect
2. Ship Of Fools
3. Phantom Bride
4. Chains Of Love
5. Hallowed Ground
6. Sixty-Five Thousand
7. Heart Of Stone
8. Yahoo!
9. Imagination
10. Witch In The Ditch
11. Weight Of The World
12. When I Needed You (Melancholic Mix)
13. River Deep Mountain High (Private Dance Mix)

2. CD – B-oldalas dalok, remixek és ritkaságok (remasterizált anyag)
1. Ship Of Fools (Shiver Me Timbers Mix)
2. When I Needed You
3. River Deep Mountain High (7” Version)
4. Chains Of Love (The Unfettered Mix)
5. Don’t Suppose (Country Joe Mix)
6. The Good, The Bad And The Ugly (The Dangerous Mix)
7. A Little Respect (12” House Mix)
8. Like Zsa Zsa Zsa Gabor (Mark Freegard Mix)
9. Love Is Colder Than Death
10. Phantom Bride (koncertfelvétel)
11. Heart Of Stone (koncertfelvétel)
12. Hallowed Ground (koncertfelvétel)
13. Witch In The Ditch (koncertfelvétel)

DVD
The Innocents – Live At The NEC Birmingham, 1988. november 15. (koncertfelvétel)
1. Chains Of Love
2. A Little Respect
3. The Circus
4. The Hardest Part
5. Push Me Shove Me
6. Spiralling
7. Hallowed Ground
8. Oh L’Amour
9. Who Needs Love Like That
10. Stop!
11. Victim Of Love
12. Ship Of Fools
13. Knocking On Your Door
14. Sometimes
+
Korábban kiadatlan koncertfelvételek:
1. Witch In The Ditch
2. Gimme! Gimme! Gimme!
+
The Innocents a BBC-n
1. Ship Of Fools (fellépés a Going Live! című műsorban)
2. A Little Respect (fellépés a Top Of The Pops című műsorban)
3. The Innocents – Live (dokumentumfilm)
+
Videóklipek:
1. Ship Of Fools
2. Chains Of Love
3. A Little Respect
+
The Innocents – Live At The NEC Birmingham, 1988. november 15. (a teljes koncertfelvétel MP3-ban)
1. A Little Respect
2. Chains Of Love
3. Gimme! Gimme! Gimme!
4. Hallowed Ground
5. Knocking On Your Door
6. Oh L’Amour
7. Push Me Shove Me
8. Ship Of Fools
9. Sometimes
10. Spiralling
11. Stop!
12. The Circus
13. The Hardest Part
14. Victim Of Love
15. Who Needs Love Like That
16. Witch In The Ditch

Balajti Péter

2009. 11. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 11. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 11. 15. 21:19
oh l'amour , oh l'amour... ez jár e fejemben!! jó kis szám!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Erasure: The Innocents – 21st Anniversary Edition /2CD+DVD/ (Mute/EMI) cikk képei
Erasure - Erasure: The Innocents – 21st Anniversary Edition /2CD+DVD/ (Mute/EMI)