Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Duran Duran: Greatest – Giftpack /CD+2DVD/ (EMI)

Duran Duran - Duran Duran: Greatest – Giftpack /CD+2DVD/ (EMI)

Honnan is tudták volna annak idején a Duran Duran legkitartóbb tagjai, hogy a kilencvenes évek után is terem még nekik babér?! Így a (Reach Up For The) Sunrise és a What Happens Tomorrow hiányoznak a formáció sikereit ’81-től ’97-ig összefoglaló csomagból, de a többi kulcsdal és klip bekerült a pakkba. Igaz, utóbbiak egy részét alaposan és szándékosan elrejtették! Keresésre fel!

Míg a többség értetlenül legyint, miért kell a 19 dalos CD mellé két DVD a zenekar 21 videoklipjéhez, addig a rejtett extrák szerelmesei valósággal tobzódnak a New Wave-formáció speciális videói, riportfilmjei és interjúi között. Az internetes ráadások kínálatában fotók, dalszövegek, kérdezz-felelek, képernyővédő, gyári és interaktív háttérkép vár felfedezésre.

Tizenhét év terméséből egy egész CD-t pakolt csurig a Duran Duran a 81–97 közötti időszakából. Bár az időrendre fittyet hánytak és a toplistás helyezések szerinti elrendezéssel sem törődtek, arra ügyeltek, hogy az egymást követő dalok hangulata tökéletes legyen. Dobogós szerzemények egész sora váltja egymást. A brit sikerlistán bronzérmes Union Of The Snake-től kezdve a második helyig jutó A View To A Kill, The Wild Boys és Save A Prayer trión át a csúcsra érő Is There Something I Should Know? és The Reflex című sikerekig. A 78 perces játékidőbe pedig belefértek még a Come Undone és az Ordinary World című sikerek is.

A korát megelőző zenékhez kezdetben előremutató képi világot alkottak a fiúk, melyről a digipack-tokba helyezett dupla-DVD tanúskodik. Ahogy a Duran Duran a zenei kísérletezésektől sem riadt vissza, úgy a hagyományos kezelőfelület helyett is valami különlegeset kapunk, ha a lejátszóba helyezzük a lemezeket.

Már a menükép is trükkös, hiszen a zenekar nevén és a kiadvány címén kívül nincs választási lehetőség. Első ránézésre! Valójában a R, az S, és a T betűk almenüket takarnak, melyek között a távirányító nyilaival lehet lépkedni.

Az első DVD-n az R mögött a Planet Earth, a Girls On Film hosszú, cenzúrázatlan változata, a The Chauffeur és a Hungry Like Wolf érhetők el, illetve a kiadvány borítóján feltüntetett 12 klip egyhuzamban is megtekinthető. Érdemes viszont egyenként haladni a videókkal, mert a Girls On Film hosszú cenzúrázatlan változatának megtekintése után újra rákattintva a dal címére a nótához készült alternatív zárású zenés kisfilm indul el!

Míg az utolsó T betűre kattintva az összes tétel (beleértve a rejtett extrákat is) felsorolása szerepel, addig az első T betű mögött a Save A Prayer, a Rio, az Is There Something I Should Know? és a Union Of The Snake videói sorakoznak. Ha ez utóbbit kijelölve megnyomjuk a távirányítón a bal nyilat, megjelenik egy figura sziluettje. Entert nyomva megnézhetjük a Union Of The Snake Dancing On The Valentine Version-jéhez készült anyagot.

Az S-re kattintva eljutunk a New Moon On Monday, The Reflex, a Wild Boys és A View To A Kill klipjeihez. A legrafináltabban a New Moon On Monday-jel bántak el, melynek öt változata is rákerült a korongra – ha az egyik lement, kattintsunk újra a címre és jön a következő változat! A legjobb egyébként a 17 perces filmes megoldás, stáblistával a végén! Ugyanezzel a trükkel juthatunk el a Wild Boys közel nyolcperces változatához is.

Az A betű egy diszkográfia-galériát (albumok, kislemezek) és egyéb finomságokat rejt. Például a Girls On Film itt cenzúrázott változatban tekinthető meg és szinte minden albumnál találunk spéci tartalmat. A Duran Duran ’81 albumról kiválasztott Planet Earth kislemeznél a Play feliratra kattintva a hivatalos, a Girls On Film kislemez-borítójáról bal nyíllal a fent olvasható címre lépve a klubverziót láthatjuk.
A Rio albumnál a My Own Way maxi-borítóról jobb nyíllal kerülünk a titkos menüponthoz, Enterezés után pedig egy kétperces riportfilmet nézhetünk meg.
A Seven And The Ragged Tiger nagylemez jobb oldali, részleges dallistája alatt olvasható „Next”-feliratról a fel nyíl, majd az Enter megnyomása után kapjuk az album kapcsán készült riportfilmet, benne a tüsszögő Simon Le Bonnal.
Az Arena korong Wild Boys kislemez-menüjénél egy fel nyíl és Enter vezet egy közel kilencperces interjúhoz, amiben a különleges és méregdrága klipről is beszélnek a tagok.
Az A View To A Killnél a Play feliratról jobb nyíllal és Enterrel jutunk a rejtett beszélgetéshez, melyből kiderül, hogy kerültek a James Bond-projekt közelébe a fiúk.

A második DVD menüje ugyanúgy működik, mint az első korongé, ám itt az utolsó T betű mögötti almenü az internetes tartalmat sorolja fel, melyben félórás kérdezz-felelek, száznál is több fotó, húsz dalszöveg, képernyővédő, illetve fix és interaktív háttérkép szerepel. Ja, és a rejtett csudák az A betű mögötti galériában kaptak helyet! (A Liberty albumnál a felfelé nyíllal juthatunk a nagylemez címéig, ahol az Enter lenyomására negyedórás Duran Duran riportfilm startol, ugyanitt a Serious kislemezt behívva, a jobb nyíl kétszeres megnyomásával, majd az Enter leütésével háromféle klipverzió között váltogathatunk a multi-angle billentyű segítségével. A The Wedding Albumnál a „Next” kiválasztása után felfelé nyíllal és Enterrel csalogathatjuk elő a nagylemez reklámfilmjét. Ugyanennél a lemeznél találjuk a Come Undone maxit, ezt behozva a Play kijelölése után bal nyíllal és Enterrel érhető el a hivatalos klip ágyjelent és alkoholbemutatás nélküli, cenzúrázott változata.)

Mindezek után jöjjön pár szó a klipekről!
A korhatárkarikáért (részben) felelős Girls On Film mindkét hosszú változata szexuálisan provokatív, nem véletlen, hogy napközben a megkurtított változatot játszották csak a zenetévék. Érdekesség, hogy az alkotást ugyanaz a Kevin Godley és Lol Creme rendezték, akik James Bond-stílussal ruházták fel az A View To A Kill-t. S ha már a filmeknél tartunk: a The Chauffeur erotikus fantáziájú fekete-fehér videóját Az éjszakai portás című ’74-es olasz mozi ihlette.
Az irigykedésre hajlamosak kerüljék a Hungry Like The Wolf, a Save A Prayer és a Rio videóit – kettőt Sri Lankán, egyet a Karib-térségben forgattak. Csodálatos helyek, tengeri hajózás, poszterre kívánkozó tengerpart igazán csábítóak! A produkciókat egyébként az a Russel Mulcahy dirigálta, aki a kis pénzből készült Planet Earth-öt és az Is There Something I Should Know?-t, no meg az Arena koncertfilmet, valamint az abból kiragadott The Reflex és a Wild Boys klipjeit is jegyzi. Utóbbi, Mad Max-világot idéző víziója szuggesztív és drága produkció, melyben az A Union Of The Snake videó hangulata köszön vissza, bár az filmszerű elemekkel operáló, kerek történet egy misztikus világról. Kevésbé misztikus, ám minden korábbi klipnél filmszerűbb a Franciaországban forgatott New Moon On Monday 17 perces változata. A sztori egy forradalom kirobbanásáról szól, melybe egy lány révén csöppen a zenekar frontembere, de természetesen az együttes többi tagja is feltűnik a műben.

A második DVD-n jórészt hangulatklipek sorakoznak, többségükből (Notorious, Skin Trade, I Don’t Want Your Love, Serious) tizenkettő egy tucat. Ezzel szemben az All She Wants Is láttán le sem tagadhatná fotós múltját a rendező, Dean Chamberlain. A fényekkel és árnyékokkal játszó, szaggatott-vibráló látványban számos ötletes megoldás helyet kapott, kár, hogy a végére megfájdul az ember feje.
Hiába nyert Ivor Novello-díjat az Ordinary World, az esküvős klip semmitmondóra sikerült. A robotlány kérdéskörét körbejáró Electric Barbarella szirupos-szájbarágós kavalkádja sem nyerő, a korábbi zenékből összeollózott Burning The Groundhoz viszont passzol az archív klipmix. A csúcs egyértelműen a méltán nagyra tartott Julien Tample számos lelki problémát és zavart ábrázoló dolgozata, mely a Come Undone című remekhez készült.

Mintegy négy és félórányi szórakozást ígér a Duran Duran háromkorongos csomagja sok slágerrel, rengeteg klippel és töménytelen mennyiségű (internetes) csemegével. Rajongóknak és rejtett extrákat kedvelőknek kötelező!

Tracklista:
CD
1. Is There Something I Should Know?
2. The Reflex
3. A View To A Kill
4. Ordinary World
5. Save A Prayer
6. Rio
7. Hungry Like A Wolf
8. Girls On Film
9. Planet Earth
10. Union Of The Snake
11. New Moon On Monday
12. Wild Boys
13. Notorious
14. I Don’t Want Your Love
15. All She Wants Is
16. Electric Barbarella
17. Serious
18. Skin Trade
19. Come Undone

1. DVD
1. Planet Earth
2. Girls On Film (Long Uncensored Version)
3. The Chauffeur
4. Hungry Like The Wolf
5. Save A Prayer
6. Rio
7. Is There Something I Should Know?
8. Union Of The Snake
9. New Moon On Monday (EP Version)
10. The Reflex
11. Wild Boys (7” Edit Version)
12. A View To A Kill
+
Rejtett extrák:
Planet Earth (Club Version) – videoklip
Girls On Film (Long Uncensored Version) – videoklip, alternatív befejezéssel
Girls On Film (Short Censored Version) – videoklip
Union Of The Snake (Dancing On The Valentine Version) – videoklip
New Moon On Monday (MTV verzió, hosszú bevezetővel) – videoklip
New Moon On Monday (MTV Verzió, alternatív bevezetővel) – videoklip
New Moon On Monday (MTV Verzió, bevezető nélkül) – videoklip
New Moon On Monday (Movie Version) – videoklip
Wild Boys (Long Arena Version) – videoklip
Az élet egy napja – riport
Nick és Simon beszélgetnek A Seven & The Ragged Tiger című albumról – riport
Interjú a Rogerrel, Andy-vel és Simonnal a Wild Boys című dal kapcsán
Interjú Johnnal és Andy-vel az A View To A Kill című dal kapcsán

2. DVD
1. Notorious
2. Skin Trade
3. I Don’t Want Your Love
4. All She Wants Is
5. Serious
6. Burning The Ground
7. Ordinary World
8. Come Undone (Uncensored Version)
9. Electric Barbarella
+
Rejtett extrák:
Serious – videoklip háromféle változtatható nézettel
Liberty album – dokumentumfilm
The Wedding Album – tévéreklám
Come Undone (Censored Version) – videoklip
+
Internetes extrák:
Interjú 27 kérdéssel és válasszal
111 fotós galéria
Dalszövegek
Képernyővédő
6-féle háttérkép
Tervezhető háttérkép

Balajti Péter

2009. 11. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 11. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Duran Duran: Greatest – Giftpack /CD+2DVD/ (EMI) cikk képei
Duran Duran - Duran Duran: Greatest – Giftpack /CD+2DVD/ (EMI)