Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Hofi tükre 8. /DVD/ (Hungaroton)

Hofi - Hofi tükre 8. /DVD/ (Hungaroton)

2002 óta nincs közöttünk a művész, akinek egy ország köszönhetett sorozatos rekeszizomlázat. Hofi Géza nem csak nevettetni, énekelni is nagyszerűen tudott, sőt a két műfajt nem egyszer egyesítette is. Az előadó műveiből szemezgető sorozat legújabb darabján saját dalai mellett Louis Armstrong-, Harangozó Teri- és Illés-paródiával örvendezteti meg közönségét.

A garantált nevetés mesteréről a zeneszerző-zenekarvezető Malek Miklós állítja, ritmusérzéke nem csak a zenés számoknál, hanem a poénok időzítésénél is a művész javát szolgálta. Hofi Géza – szerencsére – kifogyhatatlannak tűnő felvételeiből 2002 óta készülnek DVD-válogatások, melyek közül az idei az egyik legmuzikálisabb.

Azt gondolná az ember, hogy az elmúlt esztendőkben megjelent Hofi tükre-sorozat szinte mindent elsütött már. Hiszen DVD-re került a zenés remekek közül a Hegedűs a háztetőn kulcsnótája, a Hófehérke, a Rhoda Scott-paródia, a Gondolj apádra vagy a Bicska Maxi, míg az egész estés előadások közül a Hoféliát, a Tiszta őrültek házát, a Hofisszeuszt és az Élelem bérét is digitalizálták. Ezúttal kevésbé ismert, ám humorban és dalokban gazdag felvételek váltják egymást 1967–68-ból, ’71-ből, illetve 1996-ból, míg az extraként felpakolt, félórás, igen tartalmas megemlékezés 2003-ban készült.

A rádió hullámhosszán érkezett című negyedórás előadás felvétele 1968-ból való. A műsor humorral átitatott lenyomata az akkori magyar televíziózásnak, amikor már hetente hat nap volt adás és a tévé-előfizetők száma meghaladta az egymilliót. Hofi a TV-macival indít, ám az egyetlen magyar tévécsatorna szinte összes zenés műsorának görbe tükröt állít, élükön az akkor már harmadik éve futó Táncdalfesztivállal. A zenés megmérettetés sok, napjainkban is ismert hazai művésznek jelentette a kiugrási lehetőséget, az országos ismertséget, így ma is működik az Illés együttes Little Richard számának cigányzenés/dankópistás átirata, no meg a döntőbe jutott Kovács József Jöjj vissza hozzám című dalának ferdítése is.
A Halló fiúk, halló lányok című ifjúsági műsor és a könnyűzene komolyabb vonalát képviselő Dzsessz-iskola is megkapja a magáét. Előbbiben Harangozó Teri Sose fájjon a fejed című slágerének paródiája, utóbbiban Louis Armstrong-kifigurázása telitalálatos. (Hofi nem csak a nagy Satchmo énekét, de rezes-játékát is zseniálisan hozza.)

Nem mindennapi felvétel az Elég az hozzá…, melyben az egykori porcelángyári munkásból lett színész-humorista a kor legnagyobb színházi embereit szórakoztatta Ruttkai Évától Latinovits Zoltánig – akikről kiderül, hogy nemcsak a színpadon nagyszerűek, de közönségnek is kiválóak. A félórás sztorizós produkcióban az a világ elevenedik meg, melyben e kiválóságok olyan otthonosan mozogtak. A társulathoz kerülés első benyomásai, a próbák, a beugrások és a világot jelentő deszkákon történt váratlan helyzetek kezelése – természetesen Hofi stílusában. Olyan az egész, mintha egy baráti társaság intim beszélgetésébe pillanthatnánk bele, melynek központi figurája a nagy nevettető. A harmincperces felvétel egyébként zenével indít és zár: Elvis Presley Spanish Eyes című slágere csendül fel Engelbert Humperdinck előadásában, erre playbackkel Hofi, búcsúzóul viszont az előadó első nagylemezéről, az Első menetről szól Sólymos Antal és S. Nagy István kifejezetten Hofinak írt szerzeménye, az Egy fél deci rum.

Míg a Slágerkutató című műsorból kiragadott egyperces geg egy, a sikerért alaposan megizzadó fekete trombitásról szól, addig az évszámot címként viselő 1996 remek példa arra a közhelyre, hogy a téma az utcán hever. A szemműtéttel Szegedre került művész a kórházi világról mesél – természetesen a maga jellegzetes humorával. A szűk negyedórás fellépésnek közel a felét teszi a Minden asszony életében/Ne sírj kislány, minden május tovaszáll- egyveleg, melynek szomorú apropója, hogy Hofi egy évvel a felvétel előtt vesztette el a feleségét.

Bár a főműsor négy „felvonás” után véget ér, az extrák közt az elmaradhatatlan könyvajánló mellett egy félórás emlékezős beszélgetés érdemel figyelmet. Riskó Géza műsorvezető a művészt kísérő két zenésztárssal, Malek Miklóssal és Veszelinov Andrással idézik fel Hofi emlékét. A Metro, a Syrius és az Apostol együttesek egykori dobosa nem véletlenül állítja, hogy Hofinak annyira jó ritmusérzéke volt: egy privát felvételből kiderül, az Én úgy szeretnék jazzdobos lenni dal kapcsán a tempót is rá lehetett bízni. Szintén felcsendül az Egy kiöregedett vadászkutya, melynek szerzője nem csak a dal születéséről, de történetéről mesél.

Hofi tükrébe nyolcadszor is érdemes belenézni, hogy együtt nevethessünk közönségével és együtt daloljunk az emlékeinkben halhatatlan művésszel.

Tracklista:
1. A rádió hullámhosszán érkezett – TV-paródia
2. Elég az hozzá… – Történetek a színházról
3. Slágerkutató (Részlet) – Zenei paródia
4. 1996
+
Extrák:
Szubjektív objektív – műsor Hofi Gézáról
Hofi Géza élete és pályafutása – Könyvajánló

Balajti Péter

2009. 11. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 11. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hofi tükre 8. /DVD/ (Hungaroton) cikk képei
Hofi - Hofi tükre 8. /DVD/ (Hungaroton)