Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

ABBA: In Japan /DVD/ (Universal)

Abba - ABBA: In Japan /DVD/ (Universal)

Megmondták az ABBA tagjai, hogy nem állnak újra össze, ennek ellenére népszerűségük töretlen. Igaz, ehhez hozzájárult Madonna 2005-ös slágeralap-kölcsönzése és a Mamma Mia! című musical, illetve az abból készült 2008-as film sikere is. Idén egy ’78-as japán tévéfellépés DVD-kiadásának örülhetnek a rajongók. Bár a zenei DVD-k tracklista nélküli borítója gyanakvásra adhat okot, nem kell félni!

Különleges tévészereplésről ír az ABBA In Japan részletes dallista nélküli DVD-borítója – ami nem sok jót sugall. Márpedig egy hosszú, jópofizós stúdióbeszélgetés, néhány klip(részlettel) megszakítva nem biztos, hogy különösebben megdobogtatja a rajongók szívét. Szerencsére nem erről van szó, hiszen a világ egyik legjelentősebb lemezpiacára csakis zenével, sok jó zenével lehet betörni.

A DVD gerincét egy bő ötvenperces műsor adja, melynek négyötödét tévéstúdióban rögzített playback-produkciók teszik ki – többféle díszlet és jelmez felvonultatásával. Az igazi meglepetés viszont három élő felvétel! Jöjjenek a részletek!

14 dal csendül fel, melyek közül tíz kislemezen is megjelent, nem egy pedig listavezető volt az öreg kontinens egyik-másik országában. Az ABBA természetesen az adott esztendő 1978-as slágereire fókuszál, így szól a Take A Chance On Me, a Summer Night City, az Eagle és a Thank You For The Music. Utóbbit ráadásul élőben adják elő, akárcsak a Money, Money, Money-t és az SOS-t! Nem véletlenül ezek a korong legjobb pillanatai, a megszokottól némileg eltérő, gazdagabb zongorajátékkal, illetve nagyzenekari kísérettel megszólaló, újszerű élményt nyújtó slágerek.

A négyes nem hagyja ki a ’74-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes dalát, a Waterloo-t, a számtalan feldolgozást megért Knowing Me, Knowing You-t, de a két legnagyobb világslágerük, a Dancing Queen és a Fernando is a repertoár részét képezi.
A dalok közt olykor néhány mondatra, gondolatra, illetve bemutatkozásra is szakítanak időt (röviden mesélnek Svédországról, felsorolva az ismert büszkeséget és az is kiderül, hogy a zenekar neve a tagok monogramjából állt össze.)
Külön meglepetés a korát szó szerint megelőző If It Wasn’t For The Nights, mely hivatalosan csak egy évvel később debütált a Voulez-Vous című nagylemezen. Ráadásul ez a dal a főműsoron kívül is szerepel, mivel a playback-felvétel alá nem csak az eredeti, de a korai változatot is bekeverték.
A lista két kakukktojása a Tiger és a That’s Me (utóbbit csak a Japán slágerlistán jegyzik, ott is a 75. helyen) című dalok, melyek közül bármelyik helyére bekerülhetett volna a Mamma Mia vagy az I Do, I Do, I D, I Do, I Do…

A kiadvány másik extrája egy húszperces dokumentumfilm az ABBA vendégeskedéséről Japánban. A leszállás pillanatától az elutazásig láthatjuk, hogy a bő egyhetes program mennyire megfeszített és kimerítő volt a tagok számára. Sajtótájékoztató, fotózás és újságíró-találkozó, TV-fellépések, illetve rádióriportok tették ki a zenekar idejét, a távol-keleti országból gyakorlatilag semmit sem láttak. Az viszont vicces, hogy a svéd csapat szigorúan svéd autóval furikázott!

Az eredeti 4:3-as képarány mellé sztereó hangot és kilencféle feliratot kapunk (a magyar nincs köztük), melyet leginkább a dokumentumfilmnél érdemes bekapcsolni az angolul jól értőknek is, ott ugyanis nem egyszer anyanyelvükön beszélnek az ABBA tagjai.

Tracklista:
1. Eagle
2. Take A Chance On Me
3. Money, Money, Money
4. SOS
5. That’s Me
6. Tiger
7. Dancing Queen
8. Waterloo
9. Fernando
10. Summer Night City
11. The Name Of The Game
12. Knowing Me, Knowing You
13. If It Wasn’t For The Nights
14. Thank You For The Music
+
Az ABBA Japánban – dokumentumfilm
+
If It Wasn’t For The Nights (korai verzió)

Balajti Péter

2009. 12. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2010. 03. 25. 18:53
Imádom!;)
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:16
:(:'(

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

ABBA: In Japan /DVD/ (Universal) cikk képei
Abba - ABBA: In Japan /DVD/ (Universal)