Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Nirvana: Live At Reading /DVD/ (Universal)

Nirvana - Nirvana: Live At Reading /DVD/ (Universal)

Tizenöt évvel Kurt Cobain halála után végre olyan Nirvana koncertanyag került DVD-re, amire a rajongók mindig is vágytak. A Nirvana Live At Readingben az MTV Unplugged In New York tiszta képe és hangja, valamint a Live! Tonight! Sold Out! nyers, lendületes, hisztérikus előadásmódja keveredik. Bő másfél óra zúzás – zenében és hangszerekben egyaránt!

Ha nem is hivatalosan, de korábban is elérhető volt a megszállott Nirvana-rajongók számára a Live At Reading koncert. A mostani, legális kiadás viszont simán felülmúlja a kalózverziót: az eredeti 4:3-as képen helyre tették a színeket, a sztereó hangból pedig bravúros Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es térhatású megszólalást varázsoltak. S hogy miért fontos és hiánypótló a grunge-kedvelők számára ez az anyag? Mindjárt kiderül!

A három sorlemezes aberdeeni banda – mely a dalszerző-frontember, Kurt Cobain korai halála miatt szűnt meg – a ’89-es Bleach című korongjával még csak életjelet adott és rajongókat toborzott, az 1991-es Neverminddal viszont zenetörténelmet írt. Majd a két évvel későbbi In Uteroval pedig nem csak az Egyesült Államokbeli első helyüket erősítették meg, de listavezetővé váltak az Egyesült Királyságban is.

Ezen az angliai fellépésen – hiába járunk egy esztendővel a legutolsó sorlemez kiadása előtt – mindhárom nagylemezből ízelítőt kapunk. Bár a média akkoriban szó szerint temette a zenekart, Cobain sorozatos kimerültségeiről cikkezve, mindezt maga az énekes cáfolja, sajátos módon. A koncert elején betegköpenyben, gondozatlan, hosszú hajjal, tolókocsiban érkezik, remegve a mikrofonba kapaszkodva felemelkedik, A rózsa című zenés film címadóját kezdi énekelni, majd teátrális ájulást mutat be. A kerekes szék és a Breed című nyitódal után a paróka is eltűnnek, a betegszerkó viszont végig az énekesen marad, aki az aktuális Nevermind albumnál maradva a Drain You-val izzítja a tömeget. Harmadikként az az Aneurysm zúg, melyet egy angol rádiós szavazás minden idők harmadik legjobb Nirvana-dalának kiáltott ki. A debütlemezről ismert School és a kislemezre kerül Sliver után elérkezik az idő, és legsikeresebb korongjuk több kulcsdalát is elővezetik: az In Bloom, a Come As You Are és a Lithium nem csak az USÁ-ban, de az angoloknál is igen jól szerepeltek, a közönség lelkesedését azonban tovább tudják fokozni a fiúk! Az egy évvel korábbi About A Girl-ért most is megőrülnek, az akkor még meg sem jelent Tourette’s szintén tarol. A Polly-val lassítanak ugyan a tempón, amit nem sokkal fokoznak csak a Lounge Acttel. Minderre a Nirvana legnagyobb sikerének felvezetése érdekében van szükség: a Smells Like Teen Spirit című szerzeményt ráadásul első körben a Boston egykori slágerével, a More Than A Feelinggel bolondítják meg.

A sok zúzás mellett vicces közjátékokra is marad idő: egy óra játék után lejönnek a fiúk a színpadról, hogy visszatapsolhassák őket még egy félórára, Krist Novoselic basszusgitáros mond egy viccet, az akkor még szintén ismeretlen All Apologies előtt Kurt elintézi, hogy a nagyérdemű kórusban zengje feleségének: Szeretünk Courtney! Ennél is váratlanabb a közönség reakciója, amikor bejelentik, hogy a dobos, Dave Grahl édesanyjának születésnapja van: a a nézők a boldog szülinapot skandálják! A végére több feldolgozás is marad: a Fang-féle The Money Will Roll Right In előtt Krist Deep Purple-t idéz, de kapunk Shocking Blue és Wipers szerzeményt is.

A bő másfélórás koncert megkérdőjelezhetetlen zárásaként Kurt hangfalakat dönt és az amerikai himnusz dallamát ferdíti, majd a rajongóknak adja a gitárját, míg Dave a dobszerkójából csinál célpontot, amit cintányérral talál telibe.

Nem akármilyen koncert, nem akármilyen tálalásban, bár a stáblista utáni jelenetben Kobain társaságában látható ifjú rajongó korosztályának azért nem ajánlanám nyugodt szívvel.

Tracklista:
1. Breed
2. Drain You
3. Aneurysm
4. School
5. Sliver
6. In Bloom
7. Come As You Are
8. Lithium
9. About A Girl
10. Tourette’s
11. Polly
12. Lounge Act
13. Smells Like Teen Spirit
14. On A Plain
15. Negative Creep
16. Been A Son
17. All Apologies
18. Blew
19. Dumb
20. Stay Away
21. Spank Thru
22. Love Buzz
23. The Money Will Roll Right In
24. D-7
25. Territorial Pissings

Balajti Péter

2009. 12. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
ádi 2010. 01. 07. 20:31
az első lemez címe helyesen: BLEACH ejnyebejnye...
Balajti Péter 2010. 01. 08. 9:59
Javítva, kösz!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nirvana: Live At Reading /DVD/ (Universal) cikk képei
Nirvana - Nirvana: Live At Reading /DVD/ (Universal)