Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kispál és a Borz: Koncert /DVD/ (Universal)

Kispál és a Borz - Kispál és a Borz: Koncert /DVD/ (Universal)

Rendhagyó módon emlékezett meg a 22. születésnapjáról a pécsi zenekar: megjelentette a 20 éves jubileumi koncertjét DVD-n. Bár a műsor nem csak az eredeti monstre produkciónál, de még a tévében leadott kétórás változatnál is rövidebb, a hangulat még azt is képes magával ragadni, aki egyáltalán nincs oda Lovasiékért. Ráadásként klipet, egyórás filmet és új dalokat tölthetünk le a netről.

Így kell évfordulós koncertet adni: a számos tagcserét megélt Kispál és a Borz zenekar jubileumi buliján az egykori tagok, illetve a gyakori/állandó vendégzenészek, és meglepetés-muzsikusok időrendet figyelembe véve vezetik elő az együttes legkedveltebb dalait. Bár változó minőségű, letterbox képű, ám tiszta sztereó hangú anyagról van szó, a közel százpercesre rövidített programban huszonhárom hatásos szerzeménynek jut hely.

A sportedző, zenésztárs, barát és rajongó, Rátgéber László energikus felkonferálása elsőre meghökkentő lehet, másodjára viszont nem: még a megvágott anyagon is átjön az energia! Lovasi összekötőszövegei ugyanúgy működnek most is, mint az elmúlt két évtizedben, a dalok kiválasztása és előadása, valamint az operatőri munka szintén dicséretet érdemel.

A produkció a banda legelső nagylemezének legelső dalával, a Lefekszem a hóbannal indít, s a legtöbb nóta a Naphoz Holddal című debütlemezről való, melynek eredetileg Napozz Holddal lett volna a címe, de a telefonban félrehallotta a borítótervező. (A sorlemezek közül a Föld kaland ilyesmi az egyetlen, melyet nem idéznek meg a DVD-n.) A bemutatkozó lemezről szól még – többek közt – a Húsrágó hídverő, mely másfél évtized távlatából is beindítja a nagyérdeműt, akárcsak a Szőkített nő. Utóbbi kapcsán a frontember megjegyzi, ennél a szerzeménynél derült ki, hogy a neje fordított szelektorként működik… A Tejjel kiflit sikerült a Zsákmányállattal, a folkot pedig a rockkal kombinálni – ez a Rezervátomban működik legjobban.

Kispáléknak köszönhetően már a bankreklám előtt, 1997-ben tudhattuk, milyen is Emese, de talán még nála is nagyobb örömöt okoz Németh Juci, aki a Ha egyszer az életben és a De szeretnékben énekel Lovasi mellett. Na igen, tud választani az Anima Sound System egykori énekesnője, hiszen ezekkel a dalokkal nem lehet hibázni!
Szintén nyerő ötlet a Csík zenekart bevonni a buliba: a Csillag vagy fecskében még Lovasi viszi a prímet, a népi zenekar vezetője csak a dal végén száll be, a Senki nem ért semmit című szerzeményt viszont Csík János egyedül énekli.
Az Egy fiú ágyában kapcsán Kispál bebizonyítja, nem csak gitározni, táncolni is tud, az egyébként remek új dal, a Van-e nálatok alkohol? pedig ebben a programban finálénótának lép elő. Az eredeti koncert(film) a hatperces Ágy, asztal, TV-vel ért véget, melyben minden színpadi résztvevő szerephez jutott.

Jubileumi volt a 2007. december 28-án a Pécsi Sportcsarnokban tartott koncert, bár a kivágott sok mínusz mellett semmilyen pluszt nem találunk a korongon. Mellette viszont igen: egy második DVD-nyi anyagot tettek letölthetővé az internetről, melyet a tokba csúsztatott kártyán lévő internetcímről lehet az adott kóddal elérni.

A borító négy vadonatúj dalt ígér, ennél jóval több extrát kapunk. A kislemeznyi cucc közül egyértelműen a Van-e nálatok alkohol? mellett a zseniális videoklippel (Lovasi András egy óriási mézeskalácslánnyal kalandozik, még Kispál-koncertre is elviszi!) megtámogatott Többiektől című dal a befutó. A Dobog a 2003–04-es zenei vonalat képviseli, ezzel szemben az idétlen rockos-diszkós Űrbe Markoló – ha csak két és félperces is – egyértelműen időpocskolás.
A Lévai Balázs forgatta Három (az 1392-ből) című, egyórás dokumentumfilm három koncert – Budapest, Veszprém, Pécs – előkészületeit és attrakcióit mutatja be. Mindezt olyan intim közelségből teszi, amire idehaza nem nagyon akad példa. A néző az ötödik perc után úgy érzi, tagja a csapatnak, része a történéseknek: egy új világba csöppent.

Ezzel a zenei kínálattal bátran lehet új rajongókra szert tenni, azok viszont joggal húzhatják a szájukat, akik ott voltak a nagy napon. Fájó, hogy sok minden kimaradt a filmből és a tekintélyes extra-mennyiség is csak virtuálisan érhető el. Mindez a letterbox képpel együtt mindössze négyes alát érdemel.

Tracklista:
1. Felkonferálás
2. Lefekszem a hóba
3. Forradalmár
4. Húsrágó hídverő
5. Szőkített nő
6. Tejjel kifli
7. Zsákmányállat
8. Presszórock
9. Rezervátom
10. A honi csillagász fejlődése
11. 0 óra 2 perc
12. Emese
13. Még egyszer
14. Ha az életben
15. Csillag vagy fecske
16. Senki nem ért semmit…
17. I Like Gemenc
18. Csiga
19. Menjél messzebb
20. Egy fiú ágyában
21. Tiszai pu.
22. De szeretnék
23. Keringő
24. Van-e nálatok alkohol?
+
Speciális kóddal letölthető extrák
Zene:
1. Többiektől
2. Alkohol
3. Űrbe Markoló
4. Dobog
+
Három (az 1392-ből) – dokumentumfilm
+
Többiektől – Videoklip

Balajti Péter

2009. 12. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 12. 07. 14:45
Nem fárasztó, hogy mindig csak ünnepelnek valamit? :D
Vendég 2010. 12. 09. 17:25
sajna sehol sem tudom letölteni erről nincs jó véleményem basszus tegye már fel valaki mondjuk ákos:-)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kispál és a Borz: Koncert /DVD/ (Universal) cikk képei
Kispál és a Borz - Kispál és a Borz: Koncert /DVD/ (Universal)