Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Beugró – 2008 ősz /4DVD/ (Universal)

Válogatás - Válogatás: Beugró – 2008 ősz /4DVD/ (Universal)

Szabó Győző herflizik és elektromos gitárt bűvöl, Rudolf Péter orgonán játszik, Pokorny Lia és Kálloy Molnár Péter a többiekbe kapaszkodva a líra műfaját feszegetik rögtönzött énekükkel. Az énekesként megismert Novák Péter két röhögés között igyekszik az improvizációs műsort és annak mestereit vezetni. Mostantól kevésbé számít, hogy hol és mikor adják a Beugrót. Végre egy egész évad DVD-n, sőt!

Röhögés és rögtönzés – foglalható össze a Beugró című, improvizációs feladatokra épülő tévéműsor lényege, melynek állandó szereplői a színházak után a tévénézők számára sem ismeretlenek. Pokorny Lia, Kálloy Molnár Péter, Szabó Győző és Rudolf Péter 2009-ben a negyedik évadot játsszák a sokadik csatorna által örökbe fogadott műsorban, mely vidámsága és népszerűsége ellenére a kelleténél jóval több akadállyal dacolt az évek során.

Hiába volt nyerő a 2007-es szilveszteri debütálás, csak két és fél hónappal később válhatott sorozattá a Beugró az egyik hazai kereskedelmi csatornán, ott is abnormális időben. A virrasztók kitartása ellenére azonban a műsor jövője kérdésessé vált. Az adott csatorna ugyanis nem látott fantáziát a produkcióban, melynek 2008 őszétől a Magyar Televízió adott otthont és normális műsorsávot. 2009 második felében ismét költöztek a beugrósok: a negyedik évad egy újabb kereskedelmi csatorna nézettségét erősíti.

Improvizáció felsőfokon, sok nevetéssel, eszement játékötletekkel és még elborultabb helyzetekkel, melyeket olykor még az edzett színészek sem bírnak ki röhögés nélkül. A feladványok gazdag kínálatában többek közt találunk olyan helyzetet, amikor két-két szereplő csak két fix mondatot vethet be, így kell kommunikálniuk harmadik társukkal. Máskor sorozatos hangulatváltozásokkal kell alakítani a megadott alapsztorit, de arra is akad példa, hogy meghatározott és szinte sosem odaillő mondatokat kell beépíteni egy jelenetbe, míg A perben ugyanaz a színész alakítja a vádlott ügyvédét és az ügyészt is…

A Beugró sikerét bizonyítja, hogy saját klubbal büszkélkedhet és szilveszteri meg nyári exkluzív előadásaira is nézők sora volt kíváncsi. A műsor készítői különböző megmérettetésekkel a nézőknek is megadják a lehetőséget, sőt társasjáték is készült a produkció alapján. Kézenfekvő volt, hogy DVD-n is kijön a Beugró, ám meglepő, hogy majdnem két évvel a sikeres start után, ráadásul elsőként rögtön a második évadot tehetik polcukra a megszállottak. Igaz, a rajongók számára maga a megjelenés ténye a legfontosabb, a csomag pedig igazán finom desszertekkel szolgál a 14 részes főfogás mellé.

Közel tizenkét órányi szórakozást kínál a Beugró 2008 ősz című kiadvány, de felejtsük el, hogy egyhuzamban letudjuk a monstre etapot. Ahogy más sorozatoknál, úgy itt is érvényes a mértéktartás, a „túladagolás” ugyanis a várttal ellentétes hatást válthat ki. Napi egy, maximum két rész az optimális adag, mely utóbbi mennyiség esetén is simán kitart karácsony és szilveszter között!

A második évadot olyan versenyszámok erősítik, mint a Zsebszöveg, a Váltóláz, a 4 kérdés, az Ördög és Angyal, az A per, a Rájátszás, az Elfordítás, az Ellenkező-leg, a Záróakkord, a Kétlövetű, a Narráció vagy az 1-2-3-4 (ennek kapcsán meglepő, hogy a korongok szitázásakor nem a 4. DVD-re került Szabó Győző fotója, hiszen e megmérettetésnél szinte kivétel nélkül ő húzta a legmagasabb számot). A 14 rész során egy-egy alkalommal vendégművészek is tiszteletüket teszik: Fenyő Iván brillírozik, az amúgy tehetséges Kovács Patrícia viszont inkább vihog és hadar.

A DVD-ken négy-négy rész szerepel, az utolsó korongon a 2. évad két záróepizódja mellé – mintegy kilencvenpercnyi – TV-adásba nem került csemegét pakoltak. A bő félórás Pilot adás (ennek alapján dönt a csatorna, hogy megrendeli-e a szériát vagy sem) érdekessége nem csak a színészek számára is érzékelhető újdonság varázsában keresendő, de a 2007. május 7-i felvétel helyszíne (Játékszín), díszlete és logója is eltér a megszokottól. Mindezektől függetlenül változatos szórakozást kínál e ritkaság is, melyben óvodai körtáncról magyaráz a kéz, míg a fej sikeres TSZ-termelésről beszél. Kiderül, milyen egy féltékeny bokszolónő vagy a struccot örökbe fogadni vágyó japán, de a beszámíthatatlan pénzbehajtók is tökéletes humorforrást jelentenek. Megtudhatjuk, mennyire feszültek tudnak lenni a férfiak, akik ugyanahhoz a lányhoz érkeznek randira, ezzel szemben a zuhanó repülőgép pilótáinál nyoma sincs kétségbeesésnek. A harminchat perces játékidőbe belefér még a meglopott orosz nyögvenyelős rendőrségi bejelentése, de jut hely egy kihízott ruciról szóló musicaldalnak és egy eszméletlen rádiós hangjátéknak is.

A kimaradt jelenetekből egy egész részhez elegendő mennyiséget kapunk, melyek közül csak a James Bonddá lett János vitéznél érezhető, hogy annak idején joggal végezte a vágóasztal padlóján. Fergetegesek viszont a rivalizáló írók, a vámvizsgálat, a hulladékpusztító növényt értelmezni próbáló tolmács, a sovány vendéget felhizlaló szakács, a fedélzeten elszabaduló fertőző állatok, illetve a széthúzó három testőr. A csúcs mégis a vidéki diszkó miatt nem tojó tyúkokról szóló Váltóláz-jelenet, melyben Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter brillíroznak. Ezt látni kell!

Tracklista
1. DVD
1–4. rész

2. DVD
5–8. rész

3. DVD
9–12. rész

4. DVD
13–14. rész
+
Pilot adás – TV-ben nem vetítették
+
Kimaradt jelenetek – adásba nem kerültek

Balajti Péter

2009. 12. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2009. 12. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Beugró – 2008 ősz /4DVD/ (Universal) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Beugró – 2008 ősz /4DVD/ (Universal)