Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Britney Spears: The Singles Collection (Sony Music)

Britney Spears - Britney Spears: The Singles Collection (Sony Music)

1998 október 23-án kezdték el játszani a rádiók Britney Spears …Baby One More Time-ját, ami, mint utólag kiderült, egy hihetetlen sikertörténet kezdete volt. Az énekesnő azonnal a legnagyobb popsztárok közé emelkedett és megkapta az elsőszámú pophercegnő jelzőt, ez a cím, a mai napig érvényes rá.

Legutóbbi albumát (Circus) nagyjából egy éve adta ki, idén pedig egy karrierösszegző koronggal ajándékozott meg minket, amelyre a legnagyobb slágereit válogatta össze, plusz egy új dalt, a mindenki számára ismerős number one slágert, a 3-t. Az albumon 18 track hallható, kronológiai sorrendben, a nyitó dal pedig a már, említett 3 című felvétel. Karrierje kezdetén dalai a bubblegum pop kategóriába tartoztak.A svéd Max Martin-nal, az akkoriban szinte még csak hazájában elismert producerrel kezdett el dolgozni. A …Baby One More Time(a 99-es év legjobban fogyó kislemeze), mára már ikonikussá vált klipjében ártatlan diáklányként pózolt és vált milliók példaképéve, a további dalaival(You Drive Me)Crazy, Born To Make You Happy) szintén ráerősített erre a vonalra és igazi tinibálvány vált belőle. Az állítólagos szüzessége is tökéletesen illett a koncepcióhoz, ami nagy visszhangot váltott ki a médiában. Következő lemeze Ooops!...I Did I Again címmel került a boltok polcaira. Szintén minden lista első helyén landolt és olyan popklasszikusok szerepelnek rajta, mint a címadó dal vagy a Stronger.

A látványos stílusváltás 2001-ben következett be, amikor az MTV műsorára tűzte az I’m A Slave 4 U videóklipjét. A fülledten erotikus kisfilmben Britney szexi nőként vonaglott, jelezvén, hogy túl van a tini korszakán és új fejezet következik. Az albumra (Britney) hip-hop és r&b dalok kerültek a jól megszokott popos stílussal fűszerezve. Darkchild, Pharrell Williams és Justin Timberlake is megtalálható a producerek között. Ekkoriban ért véget az énekesnő kapcsolata Timberlake-kel, valamint első filmje is elkészült Álmok útján címmel, ami kritikai szempontból karrierje mélypontja volt. A filmben több dal is elhangzott Britney legújabb anyagáról, mint például az I’m Not A Girl, Not Yet A Woman, amit a kritikusok a legjobban sikerült balladájaként tartanak számon. A Boys című dalának is van filmes kapcsolódása, az Austin Powers széria harmadik részében hangzott el, amiben Britney is feltűnt egy röpke jelenet erejéig. Brit-re mindig lehetett számítani az MTV díjátadókon, előadásai mindig nagy médiaérdeklődést váltottak ki, de a csúcspont kétség kívül a 2003-as show Madonnával megesett smárolós jelenete volt, ami bekerült a popzene nagy könyvébe. In The Zone albumát a Madonnával felturbózott Me Against The Music-al vezették fel. Hip-hop és elektronika keveréke jellemezte az új anyagot, amit R. Kelly vagy éppen Moby jelenléte garantált. Britney itt érte el eddigi legnagyobb szakmai elismerését, a Toxic című dalát Grammy-vel jutalmazták. Ezután Brit kicsit elengedte magát és gyorsan összeházasodott gyerekkori barátjával, Jason Alexanderrel 55 órára. A menedzsment nem győzött magyarázkodni, de a jó kislány image immár végleg a múlté volt. Kevin Federline következett, akinek két gyermekét köszönheti (mást nem nagyon) Házasságuk két év alatt romlott meg és Brit padlóra került. Ez volt az az időszak, amikor nem telt el úgy nap, hogy ne hallottunk volna valamilyen botrányról vele kapcsolatban. Ittas vezetés, drogelvonó, féktelen bulizás (Paris Hilton-nal és Lindsay Lohan-nel megspékelve). A legszomorúbb, máig emlékezetesek momentumok azonban a hajának kopaszra borotválása és az esernyővel elkövetett paparazzi-támadása. Elveszítette gyerekeinek felügyeleti jogát és a szemünk láttára jutott elmegyógyintézetbe. 2007-ben jelent meg a Blackout (A Times magazin az évtized ötödik legjobb albumaként rangsorolta), ami már teljesen az elektronikának lett szentelve és kritikai szempontból a legjobb anyaga lett. Olyan elektrohimnuszok kerültek rá, mint a Gimme More vagy a Piece Of Me. Az énekesnő a dalokban keményen odamondogatott a bírálóinak, valamint a lesifotósoknak, akik megkeserítették az életét. Promóciót nem kapott az album, csak a Gimme More-t adta elő Brit az MTV gálán, de a show-nak negatív visszhangja volt.

A nagy visszatérését a Circus kapcsán tartják számon. Womanizer, Circus, If U Seek Amy, Radar…mind szép eredményeket értek el a listákon dögös dance dallamaikkal. Nagyszabású turnét tudhat maga mögött, amit nemrég zárt le és az év legjövedelmezőbb koncertsorozata lett. A Womanizer még egy Grammy jelölést is kapott.
Ezzel végig is jártunk egy évtizedes életutat/munkásságot. Most pedig jöjjenek a statisztikák. 10 év alatt több, mint 85 millió hanghordozót értékesített, az amerikai zenetörténet nyolcadik legtöbb lemezt eladott művésze és az évtized énekesnője. A Forbes magazin listája alapján 2009-ben a második legtöbbet kereső fiatal zenész. Ő az egyetlen énekesnő, akinek első négy albuma a Billboard csúcsán startolt. Nevéhez további rekordok is tartoznak, amit felesleges bizonygatni, mert egyértelmű, hogy ő az elsőszámú fiatal popikon. Trónjáról többen is próbálták letaszítani sikertelenül…Christina Aguilera-t tartották legnagyobb riválisának, ám be kellett érnie az örök második hellyel Britney-vel szemben. Trónkövetelői között sokan már a süllyesztőben vannak, mint például Jessica Simpson, aki kétségbeesésében átpártolt a country stílushoz.

Britney Spears karrierje tehát töretlen, sokan támadják hangi képességeinek hiánya és sorozatos palybackelése miatt, ám, aki egy kicsit is utánanéz az énekesnő szakmai hátterének, belátja, hogy igazságtalanul vádolják. Az tény, hogy neve egy jól jövedelmező márkanév lett az évek során, amit a produceri team és a menedzsment irányít. Ettől függetlenül vagy ezzel együtt a popkultúra szerves része. Reméljük még minimum egy újabb évtizedig megörvendeztet minket zenei jelenlétével(vagy botrányaival). A válogatásalbum kötelező darab a rajongók számára, sőt a laikusoknak is illik beszerezni, hogy rálátásuk legyen az elmúlt tíz év legbefolyásosabb pop előadójára.

/DÉW/

Tracklista:

1. “3″ (previously unreleased)
2. “…Baby One More Time” (from …Baby One More Time)
3. “(You Drive Me) Crazy” (The Stop Remix!) (from …Baby One More Time)
4. “Born to Make You Happy” (from …Baby One More Time)
5. “Oops!…I Did It Again” (from Oops!… I Did It Again)
6. “Stronger” (from Oops!… I Did It Again)
7. “I’m a Slave 4 U” (from Britney)
8. “I’m Not a Girl, Not Yet a Woman” (from Britney)
9. “Boys” (The Co-Ed Remix) (featuring Pharrell Williams, from Britney)
10. “Me Against the Music” (featuring Madonna, from In the Zone)
11. “Toxic” (from In the Zone)
12. “Everytime” (from In the Zone)
13. “Gimme More” (from Blackout)
14. “Piece of Me” (from Blackout)
15. “Womanizer” (from Circus)
16. “Circus” (from Circus)
17. “If U Seek Amy” (from Circus)
18. “Radar” (from Blackout / Circus)

2009. 12. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2009. 12. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 12. 08. 14:43
apám ez aztán a jó kritika!!Azt hiszem az összes Brit rajongó nevében megköszönhetem, hog ilyen szépet írtatok róla! Köszönjük^^ mellesleg szerintem nagyon jó a lemez, én Mikire kaptam :P szuper, thx. : )
Vendég 2009. 12. 08. 20:11
Na igen.Végre egy pozitív vélemény..Mert azért ismerjük be,Britney Spears neve örökké fenn marad.És igen,ez a CD rendkívül jól sikerült.Amúgy meg a sok nagyszájú gondolkozzon már el azon,hogy ő mit tett le eddig az asztalra és utána pofázzon...És még annyit:Igaz Britney már nem lesz soha az akit a világ megismert,de 2 gyerek után szerintem senkinek nincs már bomba alakja.Megfiatalodni már nem fog,se úgy lefogyni,tehát fogadjuk el olyannak amilyen. Amúgy is a zenei élete meg ő diktálja.--Leüti Rihannát,GaGát meg bárkit. Szóval Britney 4 EVER!!!
Vendég 2009. 12. 09. 9:07
A cikk szerkezetileg tetszik, a benne foglaltakban némi elfogultságot érzek. Szerintem Sprotney Bears kisasszony valójában egy retusált zsírfóka, aki a popzene mögé bújva próbálja kimenteni magát az alól hogy nem bír táncolni az élő megmérettetéseken (lásd circus tour), és 100% playbackban nyomja mert nincs énekhangja sem. Lássuk be, egy ilyen háttérrel mint az övé, és egy ilyen csapattal ami mögötte van és kitalálja Britney Spearst egy rajongó vagy néző TÖBBET VÁR!. Üzenet SPROTNEYnak : Ha igazán értékes előadó akarsz maradni, fogyjál le hogy legyen energiát koreográfiára táncolni, és elég erős legyen a tüdőd élőben énekelni. Kééééérleeeek, legalább HALF PLAYBACK! :P:P Szép napot. Milán
Vendég 2009. 12. 19. 14:21
jo zeneéd van britney ez az albuma kedvencem töled

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Britney Spears: The Singles Collection (Sony Music) cikk képei
Britney Spears - Britney Spears: The Singles Collection (Sony Music)